Fasen en perilex kookplaat

Adauitweesp

  • #1
Hallo, ik heb al een hoop gelezen over het aansluiten van een inductie kookplaat op dit forum maar kom er nog niet helemaal uit.
Als eerste heb ik in de meterkast gekeken. Ik heb een aparte groep voor de kookplaat. Ik heb op internet gezocht naar Hager MCN316E en dan gaat het om een 3 fasen groep zonder nul. Zie foto van de meterkastgroep.

Toen heb ik een multimeter gekocht en de perilex aansluiting gemeten.
Deze geeft spanning op 3 punten en 1 (linksboven) niet.
Dus kom ik tot dit plaatje:

N | L
L | L

Ik kan de perilax niet open schroeven om te kijken welke kleuren op de L zitten omdat ik er niet bij kan (zit achter een gat in de achterwand van een kastje en het gat is te klein om het deksel er door te voeren).

Gelukkig heb ik nog wat extra info over de oude situatie. Er zat een keramische plaat in van Pelgrim. Zie foto van de aansluiting op de plaat. Op 4 naar 5 zit een brug.
Toen heb ik gezocht in het boekje van de oude plaat. In het boekje staan verschillende aansluitschema's. Ik denk dat deze gebruikt is, zie foto van het boekje.

Het snoer van de oude plaat is er een met aangegoten stekker.
Op de stekker staat dit:

L1 | N
L2 | L3

Met die multimeter heb ik die draden doorgemeten zodat je kunt weten welke kleur op welke pen zit in de stekker.

L1 grijs | N blauw
L2 zwart | L3 bruin

Kan ik nu veilig concluderen dat het perilex stopcontact ook zo is opgebouwd? Dus
N blauw | L1 grijs
L3 bruin | L2 zwart

Dan heb ik het aansluitschema van mijn Siemens inductiekookplaat bekeken. Klopt het dat ik het linker aansluitschema moet volgen?

Ik hoop dat een van jullie mij kan adviseren. Ik verdwaal er momenteel een beetje in.

Alvast super bedankt voor het meedenken!

IMG_20220111_005648.jpg oudesit.jpg oudesit2.jpg aansluitschema.jpg
 

Adauitweesp

  • #2
O ja, ik ga het oude snoer met aangegoten stekker niet gebruiken. Als het goed is, is er bij de kookplaat een snoer meegeleverd. Ik heb los nog een perilex stekker gebruikt. Ik hoef dus niet te weten hoe ik het oude snoer met stekker aansluit. Mijn vraag betreft vooral of ik ervan uit kan gaan dat in het stopcontact de opbouw zo is:
N blauw | L1 grijs
L3 bruin | L2 zwart

en of ik het linker aansluitschema moet gebruiken van Siemens.
En dan zou ik ook nog heel graag weten welke kleuren op welke positie moeten komen op de kookplaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Is dit in Nederland? Raar, zo'n 3-polige automaat welke de nul niet schakelt. En C-karakteristiek is al helemaal niet nodig voor een kookplaat.

Welke kleuren er tussen de automaat en de contactdoos zijn gebruikt is eigenlijk niet zo heel interessant. Voor de volledigheid zou je nog kunnen meten dat je tussen 2 willekeurige fasen inderdaad ca. 400V hebt. Maar ik zou er wel vanuit gaan dat de contactdoos inderdaad zo is:
N | L
L | L

En dan sluit je inderdaad aan volgens het linker schema, waarbij je dus maar 2 van de 3 fasen gebruikt. Ik zou L3 (linksonder) ongebruikt laten, dan gebruik je L1 en L2 net zoals met de vorige kookplaat.

Als je het schema van Siemens volgt moet je 2 draden aansluiten op het N-contact van de Perilex stekker. Maak dan wel een deugdelijke verbinding met een dubbele adereindhuls en ga niet zomaar 2 draadjes in hetzelfde gat frotten, je wilt geen slecht contact bij een toestel met een dergelijk aansluitvermogen.
 

Adauitweesp

  • #4
Bedankt Xander. Het is in Nederland. Ik kon ook heel weinig erover vinden als ik zocht naar zo'n automaat en dacht al dat het afwijkend was.

Ik zal de spanning tussen de fasen straks nog even meten.
Ik heb het eerste plaatje van Siemens nog even erbij gepakt en de kleuren erbij gezet. Klopt het zo?
Het plaatje van de stekker heb ik er ook meteen bij gezet.

Ik vind het zo raar dat bij de oude aansluiting L1 grijs was, L2 zwart en L3 bruin.
In de nieuwe situatie wordt L1 bruin, L2 zwart.
L3 wordt dan samen met blauw de nul. Dat is toch een andere constructie dan de oude situatie?

Die aderhulsen had ik niet aan gedacht. Ik hoop dat er makkelijk en snel aan te komen is nu alle winkels gesloten zijn.

siemens.jpg stekker.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ha, ik realiseer me nu pas dat de afkortingen in de afbeelding je blijkbaar niet duidelijk waren. Voor mijn gevoel staan de kleuren er nu dubbel. :wink:

Bruin / BrowN
Zwart / BlacK
Grijs / GraY
Blauw / BlUe

Ja, wat je er bij hebt geschreven klopt dus.

Op de tweede afbeelding zie je ook netjes beide nuldraden samengevoegd in 1 huls.

De fasedraden bruin / zwart / grijs verwisselen maakt bij een kookplaat geen wezenlijk verschil. Verder kiest Siemens er voor om in zijn schema uit te tekenen dat je een dubbele ader gebruikt voor de nul, ook al is dit eigenlijk niet nodig. Bij de oude kookplaat sluit je volgens het schema de 3e fasedraad aan op een ongebruikte klem (aan klem 3 zit niets vast als je het schema van "toestel inwendig" bekijkt), dat kan ook.

Dus ja de "constructie" tussen contactdoos en kookplaat is anders, voornamelijk omdat beide fabrikanten iets verschillends voorschrijven voor de 5e ader die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Maar allebei is het prima en gaat het gewoon werken.
 
  • Like
Waarderingen: Adauitweesp

Adauitweesp

  • #6
Dankjewel voor je uitlek Xander. Nu begin ik het te snappen!

Ik heb trouwens nog gemeten of er 400V is tussen 2 fasen en dat is zo.

Het snoer van de kookplaat heeft al aderhulzen zag ik. Alleen geen dubbele op de grijze en blauwe. Is dat erg? Moet ik die per se vervangen voor een dubbele aderhuls?

Morgen krijg ik de perilex stekker en kan ik ermee aan de slag.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Als je geen dubbele adereindhulzen hebt, dan kun je de nul aansluiten met alleen de blauwe ader en de grijze achterwege laten. Door de faseverschuiving is bij draaistroom één nulader voldoende. Je moet dan wel aan de kant van de kookplaat de brug geplaatst hebben tussen de twee nulklemmen. (zoals te zien op het schema).

Twee draden zonder dubbele adereindhuls in één klem van de Perilexstekker proppen geeft een slechte verbinding.
 
  • Like
Waarderingen: Adauitweesp

Adauitweesp

  • #8
Oh, ok. Bedoel je dat ik dan de grijze aan beide kanten niet aansluit? Dus aan de plaat de grijze niet aansluiten, maar wel de brug. En bij de stekker de grijze ook niet aansluiten. Ik zou de grijze dus aan beide zijden moeten afknippen? Dat begrijp ik goed?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Ja. Klopt.
 
  • Like
Waarderingen: Adauitweesp

Adauitweesp

  • #10
Gelukt! Ik heb de grijze draad niet aangesloten aan de kant van de plaat. Goed dat je zei dat dat niet nodig was, want het bleek onmogelijk om 2 losse draden met dus elk een adereindhuls samen in die klem te krijgen. Niet dat ik dat wilde, maar ik was nieuwsgierig of het zou passen.

Brug op de kookplaat tussen 4 en 5 gelaten.

Nadat ik de stekker eraan had en de draden aan de kookplaat had, heb ik wel 3x doorgemeten met de multimeter of echt de blauwe op de goede pen zat. :roll:
Uiteindelijk de stroom erop gezet en alles werkt! :hup:

Bedankt voor jullie tips, Xander en Tom!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Gefeliciteerd. Mooi dat je het even meldt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu