Extra ventilator badkamer en keuken

Rutgernelis

  • #1
Hoi allemaal,

Volgende week ga ik beginnen met de renovatie van mijn zojuist gekochte huis uit 1906. Vanwege de hoge luchtvochtigheid wil ik graag een mechanische ventilatie (af- en toevoer) met WTW installeren. Het maximale debiet van een dergelijk systeem is ongeveer 350 m3/h. Dit houdt in dat met drie luchtafvoerkanalen (keuken, badkamer en toilet) het maximale debiet ongeveer 350/3 = 117 m3/h is. Dit lijk mij voor normale omstandigheden prima, maar voor tijdens het douchen en koken wat aan de lage kant. Ik zat er daarom aan te denken om een aparte badkamerventilator voor tijdens het douchen en keukenafzuiging voor tijdens het koken (beide met uiteraard een aparte luchtafvoer naar buiten) te installeren. Ik heb echter verhalen gehoord hierdoor dat de luchtbalans (af- en aanvoer) wordt verstoord. Gezien de korte duur van het douchen en koken lijkt mij dit geen groot probleem (zeker als we eventueel een raampje opendoen). Zou iemand mij kunnen vertellen of dit problemen op zou kunnen leveren?

Alvast bedankt!
 

Bernhard

  • #2
Met een wtw-systeem moet de toevoer- en afvoerlucht in balans zijn. Dus geen extra ventilatoren en geen in en uitlaten op de gevel. Op de gevel kan windaanval of onderdruk zijn en dat verstoord de luchthoeveelheid.
De goede werking van de afzuigkap wordt hoofdzakelijk bepaald door de positie. Hoe dichter bij het werkblad hoe minder lucht nodig is. Een verschil van 10cm kan 50% uitmaken. Om de installatie niet te groot te maken is gekozen voor max 350m3/h. Ivm geluid en de diameter van de kanalen. Je kan de de luchtkwaliteit verbeteren door langer op een hoog toerental te draaien. In de badkamer is 50m3/h standaard.
Dat betekend dat bij een inhoud van 12m3 de ruimte 4x/uur wordt ververst. Met een RV-sensor wordt dan de ventilator bij een te hoge RV naar het hoge toerental gestuurd. mvrgr bernhard
 

Rutgernelis

  • #3
Bedankt voor je reactie, Bernard.

Betekent dat dus dat je toegeeft op het vermogen van je keukenafzuiging en badkamerventilatie als je kiest voor een WTW-systeem (een keukenafzuiging en badkamerventilatie hebben een afzuigcapaciteit van respectievelijk +/- 700 m3/h en +/- 250 m3/h)?

Daarnaast krijgen wij ook een droger en houtkachel in huis. Dat verstoort toch ook de luchtbalans?

Wat is trouwens precies het probleem van een verstoorde luchtbalans? Ons huis heeft genoeg kieren om lucht van buiten (hoewel niet verwarmd) binnen te laten.

Bedankt!
Rutger
 

Bernhard

  • #4
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW)is toe te passen in kierdichte woningen.
Je gaat je huis renoveren. Wordt het dan niet kierdicht?
Hoe ga je de luchttoevoer voor de houtkachel maken?
Er zijn te veel factoren waar je rekening mee moet houden.
Dat kan ik niet met een paar zinnen uitleggen.
Ik wens je veel plezier met het renoveren van je huis.
mvgr bernhard
 

Kacheltje

  • #5
Een tijdelijke verstoring is geen enkel probleem.
Het enige wat je echt verstoort is de warmteterugwinning.

Theoretisch zou de woning luchtdicht moeten zijn om geen enkel litertje lucht te verliezen en deze door de wtw wisselaar te laten stromen. Luchtdicht bouwen is daarom wel nodig. Lucht die je verliest levert verlies in warmteterugwinning op.

Als je dat niet doet zal de (deels) toevoerlucht door kieren en gaten de woning verlaten en bij de afvoerlucht lucht van buiten je woning infiltreren. Bij het laatste kan dit lijden tot comfortproblemen. Koude lucht trekt je woning binnen en wordt ervaren als tocht.
Al met al heb je dan een duur systeem waar je geen energiebesparing uit haalt. Je woning zal ondanks dat wel goed geventileerd blijven.

Voor douche en wc is geen aanvullende ventilatie noodzakelijk en voor de keuken misschien wenselijk. Je ventileert deze ruimtes dan 24 uur per dag. Aparte ventilatie schakel je normaal alleen in wanneer het nodig is. Deze ruimtes hebben langer de tijd om vocht en geurtjes te doen verdwijnen.
Met een goede motorloze afzuigkap kun je de kap op de wtw aansluiten.

Een separate afzuigkap mag ook een tijdelijke verstoring kan geen enkel kwaad voor de frisse lucht in huis. Ik adviseer je dan wel om een terugslagklep te plaatsen om zo de luchtdichtheid te waarborgen als de afzuigkap niet in gebruik is.

Ps. Heel veel sterkte om je woning kierdicht te maken, hier gaat heel veel tijd en aandacht in zitten bij een oude woning.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zou het geld voor de WTW investeren in goede isolatie. In een oudere woning zal een WTW nooit optimaal werken, ivm de genoemde kieren. Dus wordt de terugverdientijd (die sowieso al lang is) nog veel langer. Met een beetje pech langer dan de levensduur van het apparaat.
 

Rutgernelis

  • #7
Bedankt voor jullie reactie, heren.

We gaan de gehele woning renoveren, inclusief het aanbrengen van nieuwe isolatie in dak, (spouw)muur en vloer. We zullen dan zoveel mogelijk alle gaten en kieren proberen te dichten, maar aangezien het een oude woning betreft heb ik het idee dat de woning nooit zo goed geïsoleerd zal kunnen worden als een nieuwbouwwoning. We gaan ons best doen.

Gezien jullie reactie denken wij dat we geen aparte ventilator in de badkamer aan zullen brengen. We gaan nog even nadenken en informatie bij derden inwinnen over de eventuele afzuigkap in de keuken. We begrijpen dat een aparte afzuiging een tijdelijke onbalans veroorzaakt - met eventuele tijdelijke efficiëntieverliezen tot gevolg - maar dit hebben we liever dan een te zwakke afzuiging tijdens het koken.

Ook gaan we kijken naar een houtkachel (deze hebben we nog niet uitgezocht) met luchttoevoer van buiten.

Groeten,
Rutger
 

Bernhard

  • #8
Een woonhuis-afzuigkap kan niet efficiënt afzuigen.
Bij een afzuigopening kan je de luchtsnelheid alleen maar voelen in de onmiddelijke nabijheid van de opening. Om een hoge luchtstroom te krijgen op de rand van het fornuis moet je in de afzuigkap een gigantische luchthoeveelheid hebben. De luchtsnelheid over het vetvangfilter moet echter laag zijn. Bij hoge een luchtsnelheid over het filter zal er te veel vet doorgelaten worden. De hoeveelheid lucht moet dus ook afgestemd worden op de filterwerking.
Bij een uitblaasopening kan je de luchtstroom wel op afstand voelen. Een kaars kan je uitblazen maar niet uitzuigen. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu