Capaciteit afzuigkap extra ventilator in het kanaal

Koen de Klusser

  • #1
Onze afzuigkap is aangesloten op een ontluchtingskanaal van 4 verdiepingen hoog (ongeveer 12 meter). In de aansluitingsbuis zitten ook nog een paar bochten. Daarom maakt de motor van de afzuigkap veel lawaai en zuigt hij niet genoeg af. Dit lijkt me op te lossen door een extra ventilator in het kanaal te plaatsen. Wat is dan beter en/of handiger? Onderin plaatsen, tussen de afzuigkap en het begin van het ontluchtingskanaal of juist bovenin, op het dak? Hoe zwaar moet zo'n ventilator zijn? Is het mogelijk zo'n extra ventilator aan en uit te schakelen met de schakelaar van de afzuigkap?
Of zijn er andere, betere oplossingen voor ons probleem?

Veel dank alvast voor inspirerende suggesties want ik wil wel weer eens een visje bakken zonder dat het hele huis er dagen later nog naar ruikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe groot is de diameter van het kanaal ?
Is het een glad of ruw gemetseld kanaal ?
Is het kanaal schoon ?
 

Toon

  • #3
Is er geen mogelijkheid dat je gelijk naar buiten kan?
 

Chathanky

  • #4
Controleer eerst zoals al angegeven is of het kanaal niet verstopt is.
Als het grootste deel van de 4 verdiepingen recht is zal er een natuurlijke trek zijn waardoor een extra ventilator niet nodig hoeft te zijn.

Als het een gezamenlijk kanaal is in een appartement is die je met de bovenburen deelt mag je geen motorafzuigkap plaatsen en kun je nu het probleem hebben dat of de bovenburen dit ook hebben of dat de verdeling verkeert is ingeregelt.

Wat voor type woning en wat voor kanaal is er bij jou aanwezig?
En wat is de bouwperiode?
 

Koen de Klusser

  • #5
Dank voor jullie snelle reacties. Het gaat om een woning uit 1914 zoals er in Amsterdam zoveel zijn: 4 woonlagen en een zolder. Het is een ongedeeld kanaal, gemetseld maar wel ruw aangesmeerd. Naar het gemetselde kanaal loopt een flexibele buisvan ongeveer 2,5 meter: 15 cm diameter. Daar zitten waarschijnlijk 4 bochten in van 90 graden. Ik kan het niet zien want de buis zit grotendeels achter een verlaagd plafond. Het huis is 4 jaar geleden verbouwd; het kanaal zou schoon moeten zijn.
 

Chathanky

  • #6
Als het kanaal schoon is en je wil het oplossen met een buisventilator kun je het beste deze aan het begin plaatsen.
Ventielatoren zijn beter in blazen dan in aanzuigen. Om de aanzuigweerstand te verlagen plaats je hem aan het begin.

Je kunt ook een trekbevorderende kap plaatsen op het dak, dit verbetert ook de aanzuigcapaciteit.
 

Bernhard

  • #7
Het plaatsen van een 2e ventilator in serie geeft geen extra cap.
Het parallel plaatsen geeft wel extra cap.
Hoe meer capaciteit hoe meer geluid, vooral bij een hoge leidingweerstand. De cap. van een buis 125mm is bij 5m/sec ca. 220m3/h.
Er zijn ook woonhuisventilatoren in turbo uitvoering.
Een centifugaalventilator met een grote diameter en een laag toerental
zal aanmerkelijk minder geluid produceren.
Voor een goede werking van een afzuigkap is afhankelijk van:
-de afstand van de kap tot de kookplaat, hoe lager hoe beter
-voldoende luchttoevoer
-een schoon filter.

met vriendelijke groet Bernhard.
 

Chathanky

  • #8
Daar heb je wel gelijk in berhard, het probleem hier is meer de opvoerhoogte (of een verstopping), en die kan je beter verhogen door ze in serie te zetten.

De capaciteit wordt in onbelaste toestand niet vergroot door ze in serie te zetten, maar wel als de ventilator een grote tegendruk heeft.
 

Toon

  • #9
Al eerder gevraagd, is er geen mogelijkheid om direct naar buiten te gaan?
 

Koen de Klusser

  • #10
Dank allen, voor de reacties. Hier kan ik wat mee.
Toon, het is niet mogelijk om direct naar buiten te gaan. Het zou niet alleen een aardige verbouwing vergen maar het is ook verboden (hoewel het wel gebeurt). Bij een vrijstaande woning zal het geen probleem zijn. Bij ons zou het betekenen dat onze kookluchtjes, vanaf de begane grond, bij wind uit een bepaalde richting bij diverse bovenburen door openstaande slaapkamerramen naar binnen geblazen kan worden. Dat mag en wil ik ze niet aandoen. Daarom hebben alle huizen, ook die uit 1914, een afvoerkanaal naar boven, naar het dak.
Binnenkort kan ik dit kanaal op verstoppingen controleren. Ik verwacht niet dat die er zijn, maar toch. Daarna zal ik een trekbevorderende kap plaatsen. Wanneer de afzuiging dan nog onvoldoende is komt er een in serie geschakelde centrifugaalventilator kort achter de afzuigkap en ruim voor het begin van af het afvoerkanaal. Dat lijkt me, dank Bernhard en Chathanky, in mijn geval het beste. Het zou dan mooi zijn wanneer ik de aan/uit schakelaar kan koppelen aan de afzuigkap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu