Energieverbruik halogeen etc

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo,

Ik wil het energieverbruik in huis wat terugdringen. Nu weet ik niet wat het effect is van alle 12V toepassingen zoals bijvoorbeeld diverse halogeen-lampen. Is dit nu energiezuinig of juist niet. Ik weet dat er een relatie is tussen W, V en Amp., maar welke precies weet ik niet.

Bijvoorbeeld het verschil in verbruik tussen een lamp 40W op 220V en een halogeenlamp 40W op 12V. wie kan me helpen. (uiteraard komen er ook een hele stoot spaarlampen in huis)

dank
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Een Watt is een Watt. Het maakt niet uit of het om 12V of 220V gaat. Het energieverbruik van een 12V lamp van 40 Watt is dus gelijk aan die van een 220V lamp van 40 Watt. Wat wel verschil maakt is de lichtopbrengst per Watt energieverbruik. Daarbij is de gloeilamp het ongunstigst omdat deze veel warmte maakt in plaats van licht, De halogeenlamp geeft al iets meer licht per Watt en de fluorisentielamp (TL of spaarlamp) veel meer. Als je echt wilt besparen moet je dus voor de fluorisentielampen gaan. Als het om sfeer gaat is Halogeen dus een goed alternatief.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Halogeen verlichting heeft nog een ander voordeel: je kunt het in sterkte regelen. Dat kan bij een gloeilamp ook (maar die is dus minder energiezuinig). Een spaarlamp of een fluoricentiebuis (populair TL-buis) kan (normaal) niet geregeld worden. Extra voordeel van het regelen van een halogeenlamp is dat wanneer je de lamp niet op het volle vermogen gebruikt, hij véél langer meegaat!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu