Energie (gas) besparen

Margriet1971

  • #1
Goedemiddag allen,
We wonen in een hoekhuis van begin jaren '80. Boven hebben we enkel glas, en beneden is het wel dubbel glas, maar wel uit de jaren '80 dus en dat alles in aluminium kozijnen. Tot op heden namen we het hoge verbruik (2470m3) voor lief. Maar nu de gasprijs rap stijgt en we ook wat willen gaan verduurzamen, heb ik toch wat vragen erover. Beneden hebben we vloerverwarming, ook in de gang. 's Nachts zet ik de verwarming op 16 graden, omdat we met open ramen slapen. Beneden koelt het dan maximaal af naar plm. 18 graden.

We hebben juist voorjaar 2021 de ketel moeten vervangen. Toen ook overwogen om al iets te wijzigen, maar dat was op dat moment te kostbaar. Het is dus een nieuwe ketel geworden (via consumentenbondcollectief). Toch merken we niet echt dat deze zuiniger is in gebruik ofzo. En we zijn grootverbruiker met ons tweeën. Dat komt omdat we regelmatig discussie hebben over hoe je nu je huis verwarmt (of niet).

Zo vindt mijn man dat alle deuren open moeten blijven, wil je overal een beetje warmte krijgen. Dat, terwijl de voordeur (gang) alles behalve wind- en waterdicht is. De gang is een open ruimte naar de eerste verdieping waar ook alle deuren openstaan. Eén is onze slaapkamer en ivm huisdieren vind ik het niet erg als die open is. De anderen zouden dicht mogen. De twee verwarmingen die daar open staan zijn die in de badkamer en op kantoor. Deze worden dus standaard warm als ik beneden de kachel aanzet. De zolder is inmiddels dichtgemaakt, daar verlies ik weinig warmte meer naar toe. Wel gaan we vaak in bad, wat natuurlijk ook "vreet". De verbouwing van de badkamer zal ook gedaan worden, maar dat is nog even toekomstmuziek.

Vragen:
  1. Op welke manier zorg ik nu dat de warmte daar komt waar hij nodig/gewenst is en hoe verlies ik zo min mogelijk.
  2. Ik overweeg om wat electrische kacheltjes aan te schaffen, omdat deze wellicht toch minder verbruiken dan het huidige gas. Heeft dat nut?
  3. We hebben een hoekhuis. Een hout/pellet kachel zou misschien nog een optie zijn, maar mag ik de pijp dan langs het huis naar het dak laten lopen (zijmuur)?
  4. Is er nog een alternatief dat ik niet heb bedacht?
Voorgenomen Verbouwing:
Naast bovenstaande hebben we onderstaande wensenlijst, die we willen aanpakken tijdens een verbouwing. Dit staat deels in verband met bovenstaande vragen, omdat het mogelijk wat keuzes beïnvloedt.
  • Zonnepanelen (plm. 18 stuks, ook op de schuur ivm verwarming zwembad)
  • Nieuwe voegen en impregnatie zij- en voorgevel huis
  • Nieuwe badkamer met aperte douche
  • Dubbel glas
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 isoleren, ventileren, daarna kan je kijken wat nog nodig is.
Isoleren en kierdichting geeft echter een verminderde ventilatie vandaar dat je die ook direct mee moet nemen.Alleen isoleren en kierdichten geeft een slecht binnenklimaat of extra verliezen.

2 elektrisch verwarmen bespaard gas, alleen energetisch is het onzin.
de energie die je uit gas haalt is goedkoper dan dezelfde energie elektrisch.

3 dat mag technisch wel, of het ook echt kan zal ter plekke moeten worden bekeken.

4 een Airco(warmtepomp) kan je verwarmen en koelen en het rendement is elektrisch 5x zo goed als een straalkachel, een 1 kw warmtepomp verbruikt ca 200watt om die warmte te geven een elektrisch kacheltje verbruikt 1 kw om 1 kw af te geven.

zwembad, ook verwarmen dmv warmtepomp en/of thermische panelen.(weglaten van zwembad scheelt enorm in de kosten)
 
  • Like
Waarderingen: Margriet1971

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Begin, althans zo doe ik het, met het opschrijven van het gasverbruik. Ik schrijf deze iedere week op.
En log in op deze zo kan ik het in de gaten houden.
Geen registratie of andere onzin die je graag tegenkomt op het internet.
Waar je achter komt of je woning winddicht is of dat het erg tocht in huis.
De dagen met zon op de ramen geeft ook een lager verbruik. Logisch.
Ik maak daar gebruik van en doe de rolluiken of zonwering niet dicht wat ik wel zie om me heen.
Op de eerste etage dubbelglas zal de trek, tocht van warme lucht naar boven vertragen.
 
  • Like
Waarderingen: Margriet1971

Lange Herman

  • #4
En doe de deuren dicht van de ruimtes die je verwarmt.
Dan blijft de warmte in die ruimte en stook je dus minder.
En inderdaad ga isoleren. Maak een plan, ga gericht sparen en pak het aan. Bedenk dat het energie zuiniger maken van je huis een samenhangend geheel is, maar dat het in stapjes kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu