Elektraleiding in Ytong wand, horizontaal boven deur langs

Klusbanaan

  • #1
Geachte Klussers,

Onlangs heb ik een nieuwe Ytong wand opgebouwd op dezelfde plek waar eerder al een wand gestaan heeft. In de oude situatie zaten er 2 schakelaars in de wand, die via het plafond richting twee verschillende centraaldozen liepen. Omdat in de oude wand geen deur zat, zaten de schakelaars netjes vertikaal onder de doorvoeren in het plafond.



In de nieuwe situatie mogen de schakelaars een stukje verhuizen. En moet er dus een stukje horizontaal boven de deur worden afgelegd om van de doorvoer vanuit het plafond de nieuwe locatie van de schakelaar te bereiken.

Ik begreep dat elektraleidingen horizontaal inbouwen volgens Nen1010 geen best practice is. Heeft iemand een idee of de getekende situatie enigszins acceptabel is? Of is dit de reinste beunhazerij?

Tevens, indien acceptabel, sleuven zo dicht mogelijk langs plafond leggen? Of enige afstand bewaren en nette curves voor de sleuven maken om het trekwerk makkelijk te maken? (zoals getekend)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nen zegt niet hoe het moet.

Vroeger was het gebruikelijk dat je leidingen alleen horizontaal of vertikaal legde, nooit diagonaal.Tegenwordig trekt niemand zich daar nog wat van aan.

Ik zou ze leggen zoals getekend.
 

Klusbanaan

  • #3
Beste Headhunter,

Bedankt voor je reactie. Zat inderdaad met de gedachte dat een verticale leiding recht boven inbouwdozen de voorkeur had (of zelfs een eis was), omdat het dan altijd duidelijk is waar de leiding loopt.

Maargoed, als je al aangeeft dat men zich daar tegenwoordig al wat minder aan houdt, dan ga ik het zo doen als op de tekening. Ik documenteer het wel goed, dan is het later (met een detector in de hand) relatief makkelijk terug te vinden.

Bedankt!
 

Petersch1

  • #4
Als je klaar bent met de sleuven schrijf je de maten (afstanden) met potlood op de muur en maak daarvan een fotootje. Heb je alles voor het nageslacht vastgelegd. Doe ik vaak in dergelijke gevallen en ja, heb al een hoop fotootjes.
 

Klusbanaan

  • #5
Dat is een goede tip! Stuk sneller en duidelijker dan alles op de computer gaan zitten uittekenen :) Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu