Elektraleiding in vloer op begane grond

Cheater

  • #1
Ik wil de elektra in de schuur van een aparte groep laten komen. Dit is momenteel nog via de groep van de woonkamer/keuken.

Omdat via het plafond geen optie is, wil ik het via de vloer laten lopen, omdat de gewenste tegelvloer in de hal en in de keuken er (voorlopig) nog niet in ligt. Dit middels een rioleringsbuis (33mm ofzo). Mag dit? Zal deze methode goedgekeurd worden?
 

Cheater

  • #2
Aanvulling: ik breek een sleuf uit de vloer, buis erin, en 'stort' em weer dicht met cement ofzo...
 

Kaajee

  • #3
Ja hoor is geen probleem. Ik zou alleen wel voor een kabel kiezen ipv losse vd draden. Dus gewoon uit 1 lengte een stuk XofYMVK kabel vanaf de meterkast naar de schuur trekken.
Als je de buis 'ruim' neemt, kun je er later altijd nog een kabel doortrekken indien nodig. Laat vast een trekdraad meelopen nu, dan ligt die er alvast. Mocht je nog een extra groep of andere kabel (coax/utp/?) nodig hebben......

edit: Headhunter heeft wel een puntje, wellicht ander kleurtje? Grotere diameter is er ook in die gele kleur, of je pakt een rode spuitbus om de buis te 'markeren'.....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Gewoon een duims elektrabuis(geel) meestorten, loop je ook niet de kans dat iemand in de toekomst dat ding aan te zien voor riool en de zaag erin te zetten terwijl er een spanningvoerende kabel in ligt.
 

Cheater

  • #5
Fijn om te horen dat het geen probleem is, en idd ik ben dan ook geen voorstander van losse vd draden, maar 1 solid kabel.

Vanwaar eigenlijk die trekdraad? Kan men dan niet gewoon een trekveer ofzo erdoorheen duwen, om vervolgens de draad erdoorheen te trekken? Zo'n buis van 33mm lijkt me dan namelijk geen probleem om een trekveer erin te duwen.

Die opmerking van The headhunter is idd interessant, en Kaajee's oplossing is daar weer een mooie oplossing voor. Mooi rood is niet lelijk :P . Uitmuntend!
 

Appeltje

  • #6
Alles kan maar gemak dient de mens, zeker als er bochten in komen.
 

Cheater

  • #7
Wellicht de verkeerde categorie om deze vraag in te plaatsen, maar wel in lijn met de eerder gestelde vraag:

Ik wil ook graag gasleiding en waterleiding in de vloer laten lopen, door dezelfde hal en keuken. Bij wijze van, naast de buis van elektra. Het klinkt gevaarlijk in de zin van: elektra, gas en water bij elkaar... maar IS het ook gevaarlijk? Mag het? En wat moet er precies geaard worden?

(PS. ja ik weet dat een aanpassing in gasleiding pas aangesloten mag worden door een erkende instantie.)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Is niet gevaarlijk en mag gewoon. Hoofdwater en -gasleiding (indien koper) worden in de meterkast geaard op de hoofdaardrail.
 

Sharky

  • #9
De gasleiding moet wel uit één stuk zijn als je door de vloer en/ of kruipruimte gaat.

Onlangs heb ik een buis onder het terras gelegd (75mm) met daarin voedingskabel 3~ + UTP + CAI + een deurbelkabel + een trekdraad (touw)

Een trekveer door een dergelijk buis krult op als je pech hebt en dan komt weer terug :wink:

Ik heb de buis gemarkeerd met een stift om de +/- 30cm
 

Cheater

  • #10
Uit 1 stuk? OK. dank je voor de tip.
Ik wil vast een alternatieve gasleiding aanleggen voor het geval dat ik de keuken herorganiseer, en dat ik dan geen gas ter beschikking heb.
Uit 1 stuk betekend dus, buigen met een 'buigapparaat' ? Een buizenbuiger?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu