Elektra op zolder - Wat is er aan de hand?

Dasi

  • #1
Ik heb een vraag. Sinds vanmiddag doen op zolder een aantal stopcontacten en de verlichting het niet meer. Na controle in de meterkast blijkt de zekering nog wel heel te zijn. Op de groep waar ook de zolder is aangesloten zijn ook de halletjes in huis aangesloten, hier werkt wel alle verlichting.
Met een spanningzoeker ben ik gaan meten en nu bleek dat er soms in beide polen van een stopcontact spanning aanwezig is. Ik weet niet hoeveel volt (zo technisch ben ik niet). Weet iemand wat er aan de hand kan zijn? Ik sta voor een raadsel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er is ergens een lasdop verbrand in de nul geleider, hierdoor komt er ook en spanning op de nul te staan omdat deze nu niet meer weg kan vloeien.

Een spanningszoeker is geen meetinstrument dat is een levensgevaarlijke indicator.
 

Dasi

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie. Is dat dan de blauwe draad? En is zo'n lasdop dan makkelijk op te sporen of moet ik ze allemaal even langs?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je moet even zoeken.
Meestal ruik je het direct bij een centraaldoos.
soms kan je het ook horen knetteren.
 

Ronald42

  • #5
Bekijk eerst de centraaldoos waar alles nog wel werkt het dichtst bij het punt waar het mis gaat. Daarna de eerst volgende. 1 van deze 2 is de boosdoener. Meestal is de leidingloop wel af te leiden. Zet wel de stroom uit als u dit gaat doen en bij twijfel een vakman inschakelen.
 

Dasi

  • #6
Bij de eerste verdeeldoos (nog in de meterkast) lijkt alles in orde. Op de blauwe draad staat geen spanning. Daarna kan ik het verloop niet zo goed meer volgen maar ik neem aan dat de leiding dan rechtstreeks naar zolder gaat.

Bij de eerste verdeeldoos op zolder gaat het echter mis. Daar staat wel spanning op de blauwe draad. Die lasdop heb ik vervangen maar helaas zonder resultaat. Hierna heb ik ze allemaal maar vervangen maar het probleem blijft bestaan. Wie weet nog iets?
 

Ronald42

  • #7
Er moet dus ergens nog een lasdoos cq centraaldoos zitten. Alle verlichting in huis even aan zetten (en dat op 07-07-07) de groep met de storing uitzetten en kijken waar het licht uit gaat. En dan even in de betreffende centraaldoos. (Deze zitten in het plafond boven de lamp) kijken. Indien er meerdere uitgaan diegene nemen die het dichtsbij de zolder zit. (Overloop 1ste etage?)
 

Dasi

  • #8
Het is gelukt. Een van de lasdoppen op de overloop (1e etage) was verbrand. Na vervanging is alles weer in orde! Ik wil bij deze Ronald en 'The Headhunter' heel hartelijk bedanken, zonder jullie had ik het nooit gevonden, thx! En ik heb er weer wat van geleerd. Een vraag die nog wel bij mij opkwam is waar het aan gelegen heeft. Is er een reden voor of gewoon slijtage? En kun je het voorkomen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Het komt doordat de blauwe draad in een centraaldoos bewogen word als er een lamp word opgehangen, hierdoor raakt de draad iets los en gaat na een lange tijd helemaal los.Daarom is 99% van dit type storing te wijten aan de blauwe draad.
 

Ronald42

  • #10
Graag gedaan en dank voor de terugmelding. Als we niets meer horen vrezen we soms het ergste. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu