Een niet ge-aarde groepenkast.

Brownie32

  • #1
Hallo,

Mijn probleem is als volgt.

Ik heb kortsluiting veroorzaakt waardoor ik geen spanning heb op een groep. De automatische zekering is aan blijven staan. Nu ben ik er achter gekomen dat mijn groepenkast niet ge-aard is.

Mijn vraag is.

Kan ik dit eenvoudig oplossen door aarde te maken op mijn waterleiding (grote pijp rechts op foto). Kan dit kwaad of moet ik ergens rekening mee houden (uitzetten van apparaten o.i.d.)(foto1).

Mijn tweede vraag is dat in de algemene ruimte (waar alle hoofdleidingen binnenkomen) er maar twee groepenkasten ge-aard zijn. Is dit noodzakelijk zelfs als je eigen groepkast ge-aard is? (foto2).

Alvast bedankt.

 

Fiesiekus

  • #2
Loopt er van jouw groepenkast (i.e. aarderail links opd e foto) geen geel/groene aarde naar de centrale ruimte?

I.i.g. geen waterleiding als aarde gebruiken! Levensgevaarlijk!
 

Brownie32

  • #3
Ik heb net een oude centraaldoos gevonden. De geel/groene aarde naar de centrale ruimte zit er niet. Blauw en bruin komen binnen. Origineel waren het maar twee groepen in huis en dit is door vorige bewoners veranderd in de huidige situatie. Hier moet dus duidelijk een vakman bij komen.

Kan ik de groep waar sluiting op geweest is wel ontladen (?) totdat ik een electriciën kan laten komen?

Mvg Daan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Aarde draad zal moeten worden bijgetrokken uit de meterruimte. Daar zal idd ook je eigen groepschakelaar kastje van aarde voorzien moeten zijn.
Er is een sluiting geweest maar er is geen groep uitgeschakeld? Dan is er toch iets meer aan de hand denk ik. Er valt dan dus niets meer in te schakelen en is mogelijk een aardlek automaat defect.
 

Brownie32

  • #5
Hoi Sxnder, dus wat foto2 betreft (centrale ruimte) die moet ook ge-aard worden. Is dit zaak voor Eneco? (leverancier).

Wat de groep betreft, deze is tot nu toe 3 keer uit gegaan waarbij 1 keer de stop. Bij het aanzetten keerde de spanning na een minuut of 5 weer terug. Deze keer heb ik het blijkbaar goed gedaan :wink: gezien het feit dat niets het meer doet.

Wel leuk, de kamer versierd met verlengsnoeren om je apparaten te laten werken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
De aarde is in principe geen zaak voor Eneco maar voor een installateur. De aarde moet worden aangesloten op een geslagen aardpen, welke via een hoofdaardrail over de verschillende kasten/leidingen wordt verdeeld. Indien niet aanwezig zal dit dus aangebracht moeten worden. Verder begrijp ik niet wat je onder groep/stop verstaat. Wat is er nou precies uitgevallen, de 'automatische stop' in de meterruimte of één van de automaten in je groepenkast?
 

Brownie32

  • #7
De groep (keuken + slaapkamer) ligt eruit (geen spanning). De groep in mijn groepenkast in de woning staat vrolijk aan (keuken + slaapkamer). Dit is een automatische stop (zie foto1). Als ik de gele knop indruk slaatie wel uit, na inschakeling nog steeds geen spanning.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Tenzij er ergens bedrading los ligt, vermoed ik dat die groepsautomaat defect is. De test knop werkt wel, wel voeding dus, maar geen spanning aan de afgaande kant.
Die 'automatische stop' boven je meter is trouwens een onbetrouwbaar ding, wat je beter door een gewone zekering zou kunnen vervangen.
 

Brownie32

  • #9
De elektricien is geweest, in een centraaldoos was er een slecht contact op de nuldraad (oude lasdop). Probleem opgelost ook wat betreft de aarde van de meterkast (bij kortsluiting gaat de groepsautomaat direct uit).

Bedankt . :D
 

Lytjepole

  • #10
Dat bij een kortsluiting de automaat uitgaat is mooi, maar heeft niks met aarde en bijbehorende veiligheid te maken. Misschien een idee om nog eens goed na te gaan hoe een en ander in elkaar steekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu