Ecoline ECL50 wasdroger lucht wordt niet warm

Ruud_klus

  • #1
Ik heb een probleem met een Ecoline ECL50 wasdroger. De lucht wordt niet warm. Ik heb de verwarmings- elementen doorgemeten en het lijkt of de verwarmingselementen niet defect zijn (ze krijgen alleen geen voeding).

Ik kan op het internet geen site vinden van Ecoline.... Ik heb via een duitse onderdelen leverancier (internet) geprobeerd het electrotechnische schema op te vragen om te kunnen achterhalen wat er defect is.

Op het internet zijn weinig onderdelen voor de Ecoline te vinden, maar ik kom wel regelmatig de Merloni C00041622 Schutztemperaturbegrenzer 128 grad tegen. Als deze defect is, zullen de elementen waarschijnlijk niet warm worden. Ik weet echter niet waar ik deze temperatuurbegrenzer kan vinden...

De vragen die ik heb zijn:
  1. Is er iemand die dit probleem eerder heeft gehad/verholpen?
  2. Is er iemand die mij kan vertellen waar ik de temperatuurbegranzer kan vinden en wat de symptomen zijn wanneer deze defect is?
  3. Is er misschien iemand die het elektrisch tekeningschema heeft?
  4. Is er iemand die nog nuttige tips heeft, behalve een nieuwe kopen?
Hieronder voor de volledigheid de gegevens van het apparaat
Fabrikant: Ecoline
Modelnaam: ECL50
Product: wasdroger
COD. 4840194992
PLD 897440061
 

Co de Witgoedman

  • #2
  1. Ecolinedrogers komen niet erg veel voor.
  2. De veiligheidsthermostaat zit meestal boven of naast het element.
  3. Schema's worden niet via het forum aangeboden, zie de forumregels.
  4. Volg de draden van het element, dan vind u zeker de oorzaak.
 

Henny

  • #3
Zowel de temperatuurbeveiliging (zekering 128 graden) als ook de thermostaat (95°) zitten, volgens de tekening, aan de linker zijkant van het verwarmingselement.

Onderdeelnummer beveiliging: 39521
Onderdeelnummer thermostaat: 31317

(je was mij net voor Co :lol: )
 

Ruud_klus

  • #4
Beste Co en Hennie,

Bedankt voor jullie tips.

Dankzij deze tips heb ik de temperatuurbeveiliging kunnen vinden en deze bleek defect (even doorverbonden en hij werd weer warm: don't try this at home).

Ik heb zelfs ontdekt dat deze temperatuurbeveiliging mogelijk defect is gegaan doordat het verwarmingselement praktisch (of helemaal) contact maakte met de metalen behuizing. Dit wordt oorzaakt door de schroefgaatjes die in de fabriek niet helemaal recht geboord zijn, waardoor het verwarmingelement niet mooi recht in de behuizing steekt (misschien een tip voor de fabrikant: de positie van de schroefgaatjes is ook belangrijk).

Doordat de afstand van het element en de behuizing zo klein was, is de behuizing en dus de beveiliging die op de behuizing is gemonteerd waarschijnlijk regelmatig erg warm geworden. Omdat wij deze droger zelden gebruiken en nooit 2 keer achter elkaar, heeft hij het nog zo lang uitgehouden. Met een beetje buigwerk krijg ik de behuizing wel voor elkaar.

Misschien een tip voor de andere eigenaren van dit type om dit te controleren om de levensduur van hun droger te verlengen.

Ik begrijp alleen niet hoe ik het onderdeelnummer van Hennie (Onderdeelnummer beveiliging: 39521) kan omzetten in een echt onderdeel. Ik begrijp dat jullie geen leveranciers vermelden op dit forum, maar ik heb gezocht op Merloni en bijbehorend nummer maar krijg dan geen hits waar ik iets mee kan. Op een Duitse site kan ik wel een C00041622 SCHUTZTEMPERATURBEGRENZER 128GRAD aanschaffen voor ca. € 14,- maar dan weet ik nog niet of dit ook het goede onderdeel is... :-(

Is er misschien een zoeksleutel, waarmee ik een hit krijg in combinatie met het onderdeelnummer van Hennie? Of kan ik met dit onderdeelnummer naar de plaatselijke electronicazaak om het te bestellen? Jullie merken wel dat ik als amateur die 3 weken geleden een multimeter heeft gekocht, moet nog een heleboel moet leren...

In ieder geval nogmaals bedankt voor jullie goede tips en hopelijk kan ik binnenkort iets terug doen voor het forum, maar als ik zie hoe snel jullie hebben gereageerd, ben ik bang dat dit heel moelijk word :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Erg veel vraagstellers denken, dat je van een willekeurige machine altijd alle onderdelen op het internet kunt vinden. Dat is helaas beslist niet zo, daarvoor is de varieteit in onderdelen veel te groot.

De makkelijkste weg is meestal een witgoed-onderdelenwinkel, daar kunnen onderdelen aan de hand van bestelnummer, en/of typenummer van de machine opgezocht worden en besteld.

Of dit voor dit beduidend minder vaak voorkomende merk ook zo is, is een kwestie van even bellen.

Zie voor witgoed-onderdelenwinkels Onderdelen voor (witgoed-) reparaties.
 

Henny

  • #6
Ariston- BlueAir beveiliging (zekering 128 graden) is omgenummerd naar: 41622
(Europart nr: 2.02.62.01-0)
 

Ruud_klus

  • #7
Bedankt voor de info Hennie. Ik ga vanavond naar de winkel om dit onderdeel te kopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu