Dubbele wisselschakeling met tastdimmer

FJH

  • #1
Heb hier al heel wat posts over gelezen, maar er blijven wat onduidelijkheden>

Dubbele wisselschakeling: Ik wil 2 lampen afzonderlijk van elkaar kunnen bedienen. Van 2 plaatsen aan-uit kunnen zetten en kunnen dimmen. Op plek 1 zitten 2 inbouwdozen, op plek twee 1 doos. Bedrading is geen probleem, alles kan gemaakt worden.

Nu dacht ik twee tastdimmers (berker blc 2904) naast elkaar te zetten op plek 1 (ieder in z'n eigen doos), en dan met een dubbele pulsdrukker (berker 5035 , 503503, 503404 ???) op plek 2 te verbinden.

Ik begrijp dus dat je een tastdimmer van een andere plek kan bedienen met een impulsdrukker, maar welke ? Want ik kom ze tegen met maak contacten, serie en dubbele serie uitvoering. Bovendien geeft Berker voor de dimmer aan dat je 'm kan combineren met neventoestel 2907. Aangezien deze niet in dubbele uitvoering bestaat zodat er twee in 1 inbouwdoos kunnen gebruik ik deze liever niet. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zo'n neventoestel en impulsdrukker ?
En als je de dimmer combineert met impulsdrukers, kan je dan via de impulsdrukker aan en uit zetten en dimmen ?

NB: in pot 2 een serietastdimmer 2901 en pot 1 dan twee neventoestellen 2907 gaat helaas niet werken aangezien deze dimmer max. 210 watt belastbaar is. Ik heb 315 en 40 watt te dimmen. Anders was dit de oplossing geweest.

Kan iemand mij adviseren, en liefst een aansluitschema bijvoegen ?

Bedankt alvast aan de electro expers.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Over het verschil tussen neventoestel en impulsdrukker:

"Gebruik van extensie-toestellen
Extensie-toestel: zelfde functies met
BLC-toets als
op BLC-toetsdimmer
mechan. toetsschakelaar (maakcontact):
kort indrukken: AAN / UIT
langer indrukken: omhoogdimmen naar
maximum helderheid
Retentietijd ca. 1 s op maximumwaarde, vervolgens
omlaag-dimmen naar minimumhelderheid. Retentietijd
ca. 1 s op minimumwaarde, vervolgens weer omhoogdimmen
naar maximum helderheid. Procedure
wordt continu herhaald.
Inprogrammeren van een helderheidswaarde is met de
mechan. toetsschakelaar (maakcontact) niet mogelijk."

Uit de handleiding van de BLC impulsdimmer. Kun je gewoon downloaden van de site van Berker. Misschien dat dit ook duidelijkheid geeft over je andere vragen.
 

FJH

  • #3
OK, bedankt voor de reaktie, dit had ik nog niet gevonden.
Dus je kan met een gewone impulsschakelaar met 1 maak contact bijna hetzelfde doen als met de dimmer, alleen geen helderheidswaarde programmeren, en het dimmen verloopt iets anders omdat je maar "1 kant" op kan drukken.

Voordeel voor mij is dat je met een impulsschakelaar met dubbele wip (serieschakelaar) en 1 maak contact per kant, 2 dimmers kan regelen, en je deze in 1 inbouwdoos kwijt kunt.

Ik zou dus uit kunnen met 2 maal de dimmer 2904 en 1 maal de schakelaar 5035 ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je moet 5035 03 hebben (Wippenimpulsdrukker 2 maakcontacten, gescheiden ingangsklemmen).

Uit de handleiding van de 2904 wordt niet helemaal duidelijk hoe je een impulsdrukker moet aansluiten, maar ik neem aan dat dat op dezelfde manier gaat als een neventoestel.
 

FJH

  • #5
2904 aansluiten lukt wel.

Waarom moet ik een gescheiden ingangsklem hebben (2 bruine draden) ?
De 2 lampen branden op dezelfde stroomgroep. Dus als ik de dubbele wip onder stroom zet met 1 bruine draad, die vervolgens daarmee pulsen kan geven naar de afzonderlijke dimmers is dat toch voldoende ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ja. Je hebt gelijk. De neventoestellen (en ik neem aan ook de impulsdrukkers, maar daar is de handleiding niet zo duidelijk over) worden aangesloten op fase en contact 1 van de Dimmer. Je kunt inderdaad een impulsdrukker met gemeenschappelijke ingang nemen en fase op die ingang leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu