Dubbel instelbare radiatorkranen bij moderne HR-ketel?

Vraaggraag

  • #1
Een adviseur van een installatiebedrijf vertelde me dat bij een moderne cv-ketel die moduleert op de retourwatertemp. het maximale rendement pas wordt bereikt indien alle radiatoren voorzien worden van een dubbel instelbare radiatorkraan, waarmee de doorstroming van elke radiator wordt ingeregeld op het maximale rendement. Zodoende zou de ketel niet ongewenst gaan moduleren op een te hoge retourwatertemp. En de modulerende pomp zou dan ook niet onnodig veel rondpompen. Welke extra besparing dit oplevert is niet vooraf te zeggen (?) maar als ik het niet doe zou het mogelijk zijn dat er minder comfort in huis is of zelfs zou mijn gasverbruik kunnen stijgen. Voor mij klinkt dit wel plausibel maar toch hoor ik graag ook nog andere meningen hierover. Kan ik dit ook achteraf nog laten doen of is het sowieso verstandig om dit direct bij plaatsen van de nieuwe ketel te laten doen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het verhaal klopt als een bus, veel installateurs beginnen er niet over omdat het veel werk is, maar het verhoogt zeker het comfort en het rendement, en zorgt voor een lagere gasrekening.

Zoek hier maar eens op 'inregelen', dan kom je de problemen tegen van mensen die het niet direct gedaan hebben.
 

Vraaggraag

  • #3
Hessie, ook hier bedankt voor je reaktie. Heb al even gezocht, er is inderdaad erg veel info voorhanden, soms lijkt het ook wel tegenstrijdig. Het zou mij al gauw een dikke vijfhonderd euro extra kosten, en ik weet niet of dat goed besteed geld is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Je zult er wel wat mee besparen, maar je moet rekenen dat dat enkele procenten zijn, en geen tientallen.
Kijk ook even goed naar je huidige radiatorkranen. Sommige oude kranen zijn als je goed kijkt wel dubbel instelbaar.(door bijvoorbeeld de knop los te maken, te verdraaien en weer vast te zetten)
 

Vraaggraag

  • #5
Ingmar, bedankt voor je reactie(s), het lijkt me inderdaad veel werk als ik het zo lees. Kun je dat afregelen wel doen midden in de zomer?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Opzich wel, maar je moet er wel een tijdje lang voor stoken.
Het kan dan in de zomer best warm worden in huis.
 

Vraaggraag

  • #7
Bedankt voor de reakties, kan een slotje op.
 

Kacheltje

  • #8
Het belangrijkste van een goede inregeling is het comfort die je daarmee krijgt.
Dit nog even ter aanvulling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu