Doorverbinden via de aansluitingen van de WCD zelf of via la

Hvdk

  • #1
Ga zelf electrisch aanleggen en zit nog met een vraag naar aanleiding van wat ik hier heb gelezen.
Ik heb overal U50 dozen. Veel wcd worden bij mij 2-, 3- of viervoudig


Wat is technisch beter:
Doorverbinden via de aansluitingen van de WCD zelf of via lasklemmen?
Een nadeel van lasklemmen lijkt mij een extra verbinding.
Een voordeel: Misschien snellere montage en minder storingsgevoelig, mocht er een los contact zitten in een verbinding van een WCD
 

KlusRob

  • #2
Via lasklemmen doen als je die mogelijkheid hebt (moeten het wel inbouwdozen zijn van 50 diep en niet van 40 mm).
Een WCD heeft even uit mijn hoofd gezegd vaak maar een beperkt amperage wat erdoor kan/mag, ook bij doorschakelen via de aansluitklemmen.
 

Hvdk

  • #3
Dat is een hele goeie had nog niet gedacht aan het amperage wat er door gaat lopen als je doorlust. Alleen de manier van bevestigen.

Dan krijg je dus per wcd drie korte draden (geaard), die steeds naar een lasklem lopen en tussen deze lasklemmen weer korte draden die naar de volgende inbouwdoos lopen?

Dat word dan even een groot aantal lasklemmen bijbestellen met drie aansluitingen.
 

Sharky

  • #4
Gewoon doorlussen op de WCD's. Met lasklemmen in een U50 doos gaat prima (lukt in U40 ook nog wel)

kan geen kwaad anders heb je dat probleem ook met lasklemmen.
Hoe meer lasverbindingen/ overgangen des te meer kans op storingen. En loszittende draden in klemmen zijn veel gevaarlijker i.v.m. sluiting.

De aansluitklemmen zitten langs elkaar en zijn geen grote afstanden die overbrugt moeten worden. En noem me eens 1 huishoudelijk apparaat dat +/- meer dan 10A afneemt en die gelijktijdig ingeschakeld zijn buiten de groot verbruikers zoals vaatwasser, combi, wasmachine etc. ;)

Daarbij zijn er slechts afdekramen met max 5 wcd's langs elkaar.
De rest oplassen in de centraaldoos in het plafond.

Ik neem aan dat je geen ringleiding maakt in de muur maar dat de meeste aansluitpunten een leiding naar het plafond hebben.
 

Tiho

  • #5
Een wcd kan 16 A hebben. Als je meer dan 16 kan opnemen via een is de zekering al te zwaar voor de wcd.
 

Hvdk

  • #6
Ik werk inderdaad via een centraaldozensysteem. Om draad te besparen koppel ik maximaal nog twee wcd aan een andere of ene lichtschakelaar.
Zeg maar het gemodificeerde centraaldozensysteem.

Mijn wcd bestaan voor het merendeel uit dubbele en driedubbele. Voor de zwaardere apparatuur, zoals vaatwassser, wasmachine heb ik een enkele wcd op een aparte groep.

Ja inderdaad en lasklem kan natuurlijk ook een maximaal aantal ampere aan en een wcd ook.Ik heb allemaal Gira-spul gekocht, op zich wel degelijk spul.
Dan ga ik toch maar voor de optie doorverbinden via de wcd. Scheelt aansluitpunten, dus minder storingsgevoelig.

Zie ik het zo goed?

Misschien een hoop domme vragen, maar dit is de eerst ekeer dat ik een heel huis opnieuw ga bedraden en wil dat wel goed doen. Ik ben een perfectionist, dus wil ook de laatste puntjes op de i zetten, zoals het doorlussen van de wcd.
 

Sharky

  • #7
Hvdk schreef:
Ik ben een perfectionist, dus wil ook de laatste puntjes op de i zetten, zoals het doorlussen van de wcd.
Kijk dat hoor ik graag Gira materiaal. Goed spul :D
Heb ik hier ook overal geplaatst. Doorlussen gaat prima daarmee.

Zorg er wel voor dat je de groepen goed verdeelt :wink:

uhmm domme vragen bestaan niet, wel domme antwoorden.
 

Hvdk

  • #8
Ik heb vanmiddag nog even de GIRA-hotline gebeld. Deze vertelde me inderdaad dat er per wcd voor iedere kleur 2 aansluitingen waren. Dat is inderdaad heel handig voor doorlussen.

Ik ben ook van mening als je iets doet, kun je beter ook maar goede materialen nemen. Bovendien ziet het er ook heel wat beter uit dan de gemiddelde bouwmarkt-wcd. Aangezien ik heel wat aansluitingen maak, kom je dit in het hele huis tegen en het oog doet ook wat.
Redelijk goedkoop kunnen kopen via internet. Uiteindelijk niet veel duurder uit dan bouwmarktspul.

Ik heb alles netjes verdeeld over verschillende groepen en verschillende groepen per etage. Hele huis geaard en ga op iedere verdieping rookmelders 230V plaatsen en in de keuken een hittemelder. In het souterrain/ kelder heb ik voor opbouw gekozen.

Hopelijk kan ik van het weekend starten met de aanleg. Moet eerst nog zo'n 70 gaten boren voor de inbouwdozen. Als het goed is krijg ik morgen een nieuwe dozenboor binnen en dan de sleuven nog.
 

Leensen

  • #9
Veel schakelmateriaal bij de bouwmarkten zijn ook gewoon A-merken als Busch Jaeger, Berker, Jung of Peha en die die doen qua kwaliteit absoluut niet onder voor een merk als Gira.
 

Hvdk

  • #10
Dat klopt, maar om eerlijk te zijn vind ik deze er minder uitzien qua vormgeving. Maar laten we zeggen dat dit een verschil qua smaak is.

Hiernaast heb je ook vaak eigen merken en die vond ik er echt heel goedkoop uitzien.
 

Leensen

  • #11
Kwestie van smaak, maar ook wat mensen bereid zijn om te betalen.
Jij en ik hebben er waarschijnlijk meer geld voor over, maar de meeste mensen gaan geen 15 euro betalen voor een schakelaar als een schakelaar van 10 euro precies hetzelfde kan ;)
En wat ook meespeelt is dat niet iedereen weet dat er nog meer te koop is naast datgene dat bij de bouwmarkt in de schappen ligt.
 

Hvdk

  • #12
Je hebt helemaal gelijk.
Wat mensen wel over het hoofd zien, dat als je heel goed zoekt je dit soort schakelaars ook vrij goedkoop kunt krijgen via internet. Ik heb er ook even naar moeten zoeken.


Prijzen op het forum vergelijken is niet de bedoeling, lijstje verwijderd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu