Doortrekken kabel 'eenrichtingsverkeer'

Twaalftien

  • #1
Beste allen,

Dit kwam ik tegen onder een vloerluik (zie foto) in de woonkamer:
Grondkabel.jpg

Er is een grondkabel die in de schuur verticaal de grond ingaat en schuin vanuit de vloer van de kruipruimte omhoog komt. In het kastje op de foto is een verbinding gemaakt met een nieuwer uitziende buitenkabel die vanaf de meterkast komt.
We willen de woonkamer betegelen, dus dan zou het kastje niet meer bereikbaar zijn (bereikbaarheid is vereist denk ik).
Ik dacht er even aan om een doos in de muur aan te brengen (kabels zijn daarvoor te kort) of een vloerpod (liever niet). Maar ik denk er nu over om de hele kabel te vernieuwen, door de bestaande 19 mm pvc buis te verlengen en met een bocht naar het gat in de grond te leiden. Ik neem aan dat de hele kabel dan met beschermmantel moet worden uitgevoerd (ca. 15 meter) omdat dit vereist is voor het stukje van 1,2 meter dat de kabel tussen huis en schuur aflegt.
Ik zie dat de grondkabel in een flexibele zwarte kunststof buis ligt, en ik kan de pvc buis daar dan een stukje insteken.
Betekent wel dat het eenrichtingverkeer wordt met het doortrekken van de nieuwe kabel.

Klinkt dit als een redelijke oplossing?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Is er na aanbrengen van de tegelvloer nog toegang tot de kruipruimte mogelijk? Want dan kun je toch nog wel bij deze lasdoos komen? Zijn er verder geen leidingen in de kruipruimte waar je nog bij moet kunnen?

Anders is vervangen van de kabel inderdaad de beste optie. En in de grond moet de kabel inderdaad een stalen gevlochtem mantel hebben of in een buis zitten.

In ieder geval nooit een lasdoos onbereikbaar maken. Als er ooit een las doorbrandt dan heb je gelijk veel werk om of de vloer open te breken of een nieuwe kabel buitenom te leggen.

Nog iets anders; ik neem aan dat je de vloer nog van isolatie gaat voorzien?
 

Twaalftien

  • #3
Ha dank je Vonkentrekker!. Ja, er komt 10 cm isolatie onder de balken (+paar cm ruimte tussen balk en isolatie). En om vanaf de andere kant van de woonkamer, waar het wel uitkomt om een vloerluik te houden, door een ruimte van 25 cm te tijgeren zie ik niet zitten ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu