Doormeten compressor koelkast

JanvanBorre

  • #1
Ik denk dat de compressor van mijn koelkast stuk is Hoe kan ik deze doormeten om dit zeker te weten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarop baseer je de veronderstelling dat de compressor defect is?
Draait ie niet? Hoor je hem alleen niet?
Of koelt het apparaat niet of niet goed?

Heb je al uitgesloten dat er iets anders aan de hand kan zijn, bijv. een defecte thermostaat of defecte temperatuurvoeler?

Je zult echt met meer gegevens moeten komen, zowel wat betreft de specificatie van de koelkast (merk en gegevens van typeplaatje graag) als beschrijving hoe je tot de slotsom bent gekomen dat de compressor waarschijnlijk defect is.

Tegenwoordig komen compressoren ook nog eens in twee hoofdprincipes voor: bij de oudere modellen zit een aanloop/bedrijfscondensator, bij de nieuwere (zuinigere) modellen wordt voor de compressor veelal gebruik gemaakt van een zgn. BLDC motor. Dat is een driefase motor, aangestuurd door een speciaal circuit (inverter), dat ook nog wel eens de veroorzaker van problemen kan zijn. Daarom is vermelding van exacte model absoluut noodzakelijk, daarmee kunnen specialisten (hopelijk) in de technische documentatie zien welk principe compressormotor er gebruikt wordt.

Overigens kan een compressor (met condensator of BLDC) hoogstens elektrisch 'gemeten' worden. Ontbreekt er koelvloeistof of zit de compressor vast, dan kan de compressor bij ohmse meting prima doormeten, maar dan is het apparaat toch wegens manco aan compressor of koelsysteem zodanig defect, dat deze vaak als afgeschreven moet worden beschouwd.

Wat zijn trouwens je vaardigheden op het gebied van 'doormeten'? Kun je een ohmse meting doen, heb je ervaring met (wissel)spanning 230 V meten?
 

JanvanBorre

  • #3
Hallo Kees,

Misschien wat te weinig gegevens verstrekt, maar het volgende is het geval:
Koelkast Beko van 6 jaar oud, koelde totaal niet meer, compressor draaide niet.
Thermostaat overbrugt, klik hoorbaar maar verder gebeurde er niets.
Condensator gemeten, is ok.
Nieuw startrelais besteld, andere gekregen dan besteld, maar deze is wel geschikt voor de koelkast volgens de website die onderdelen levert , geen reactie behalve een klik bij stekker in stopcontact.
Compressor gemeten : beide onderste punten 100 Ohm, linksonder - boven 51 Ohm, rechtsonder boven 49 Ohm. Volgens een YouTube kanaal moeten drie punten afzonderlijk met aarde 0 ohm geven, maar daar gebeurt bij mij niets
Dus weer de vraag hoe weet ik zeker of de compressor kapot is?

Jan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
JanvanBorre schreef:
Volgens een YouTube kanaal moeten drie punten afzonderlijk met aarde 0 ohm geven, maar daar gebeurt bij mij niets
Dat bestaat niet. Met aarde mag geen verbinding zijn, nooit! Je verwart waarschijnlijk een kortsluiting meten (dat is 0 Ohm) met een oneindige waarde meten. Verder heeft een meting t.o.v. aarde in dit geval geen waarde, alleen indien er een aardlekschakelaar uit zou gaan.

De gemeten waardes op de compressormotor van 51 Ohm resp. 49 Ohm lijken me niet onredelijk. Dit zijn namelijk gelijkspanningswaardes (het batterijtje van het meetapparaat meet alleen gelijkspanning), terwijl de motor op wisselspanning werkt en dan zijn de impedanties van de twee spoelen veel hoger. Maar of ze exact kloppen kan ik niet zeggen, want typenummer ontbreekt en bovendien heb ik geen documentatie van Beko.

Ik vraag me af of dit een koelapparaat is met een directe (niet-elektronische) thermostaat (dus met een capillairthermostaat) of dat er ook nog een besturingsprint in zit. Aan de hand van je beschrijving van wat er gebeurt (thermostaat overbruggen) neig ik naar niet-elektronisch, maar dat klikken lijkt te wijzen op een relais.

Heb je al eens geprobeerd te meten of er spanning op de motor komt? Staat dan wel 230 V op wanneer het thermostaat ingeschakeld is. Je zou moeten meten op de wikkeling die niet met de condensator verbonden is, dat is óf daar waar je 5t1 Ohm of waar je 49 Ohm hebt gemeten. Is natuurlijk wel iets wat je moet beheersen, het veilig meten van netspanningen!

De conclusie dat de compressor defect is lijkt me in dit geval wat kort door de bocht, maar ik kan het verder niet beoordelen, want jij bent degene die voor het apparaat staat en metingen doet of kijkt / luistert wat er aan effecten optreedt. Ik sta maar aan de andere kant van de lijn, op dit moment in het duister tastend.

Misschien kan iemand anders er nog iets over zeggen.
 
Laatst bewerkt:

JanvanBorre

  • #5
Hallo Kees,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
De compressor is GMCC PZ55H1X. . De koelkast is Beko RSSA290M33W.
Er zit een startrelais (zie fotoachter- en voorkant met aansluitingen) op de compressor die de drie pinnen van de condensator helemaal afdekken. Op het aangesloten startrelais meet over de blauwe nuldraad en de bovenste witte draad (van thermostaat) 235 V. Over de bruine fasedraad en de witte draad staat geen spanning. De condensator zit aangesloten op de onderste twee plaatsen van het startrelais. De andere foto is van de thermostaat.
Welke conclusie is hieruit te trekken?

Groet,
Jan

start_relais_1.jpg start_relais_3.jpg thermostaat.jpg startrelais op compressor.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
JanvanBorre schreef:
Welke conclusie is hieruit te trekken?
Voor mij : geen.
Want zoals ik al schreef heb ik geen technische documentie van Beko, dus ook geen (aansluit-)schema's.
Zonder een correct aansluitschema is het onmogelijk te bepalen wat er waar gemeten moet worden.
Het enige dat je zou kunnen zeggen, is dat de motor op zijn hoofdaansluiting spanning krijgt.
Maar de condensator zou normaal gesproken ook spanning t.o.v. de nul moeten hebben. Hoeveel spanning dat moet zijn, hangt af van het gebruikte aansluitprincipe. Soms zit die condensator namelijk aan één kant aan de nul, maar het komt ook voor dat deze juist aan de bovenkant van de schakeling zit.

Je zou eens kunnen kijken wat er vermeld staat bij Wikipedia bij 'Eenfasige asynchroonmotor'. Dat is (zonder startrelais) het algemene principe van een dergelijke motor met (bedrijfs)condensator. En je zou afbeeldingen kunnen zoeken met: "schema koelkast met startrelais".

Verder kan ik je zelf helaas niet helpen.
Misschien iemand die wél over documentatie (en dus het aansluitschema) beschikt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Compressor vast , dat is de klik die je hoort.
Klik zal je horen om de 20 a 30 seconde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu