Dikte aardedraad Inductie 7,3kw

DaniR6

  • #1
Ik lees erg veel over diktes van de installatiedraden voor inductie kookplaten met uitgebreide uitleg en berekeningen, maar ik kan niets vinden over de aardedraad, behalve dat die 2.5mm dik zou moeten zijn. Ik heb een 2 fase kookgroep in de meterkast waar een 2x fase en 2x nul draad van 2.5mm dik naar de perilex aansluiting moet gaan. Nu heb ik aardedraad van 2.5mm waarop max. 4600watt op staat vermeld, maar dat is dan toch niet voldoende? De inductie kookplaat komt hier toch ruim overheen, dus is dan niet een dikkere aardedraad gewenst van 6mm ipv 2.5mm? Iemand die mij dat kan uitleggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat er op een (VD-) aarddraad van 2,5mm² (kleur geel/groen) een vermelding staat voor hoeveel watt deze geschikt is. Bovendien is 4600 Watt een nogal vreemd getal, bij twee keer 230V 16A kom ik op 7360 Watt. Of je moet hebben berekend dat je een hoofdzekering van 25 A (enkelfase) hebt, dan is het maximum 5750 Watt. Dus vraag: waar haal je die 4600 Watt vandaan? Ben daar toch wel nieuwsgierig naar!

Het maximale wattage heeft echter met de dikte van de aarddraad niets te maken. Door de aarddraad loopt normaal geen stroom. Of daar nu een lamp van 5 Watt mee geaard is of een apparaat van 7000 Watt! Dus is een draad met en dikte van 2,3mm² prima en voldoet aan de voorschriften.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hoe zou er ooit een vermogen van 4600W via de aardedraad afgevoerd moeten worden? Bij een lekspanning van 30 mA gaat de aardlekschakelaar al in werking...
 

HBH

  • #4
Bij een lekstroom (geen lekspanning) van 30 mA treedt normaal gesproken inderdaad de ALS in werking maar voor het geval deze niet werkt - of helemaal niet aanwezig is - moet de aarddraad toch de nominale fasestroom kunnen verdragen bij een volle sluiting met aarde.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Max geschikt voor 20A en dat is bij 230V 4600 Watt.
Dat zal de logica zijn die op het verpakking staat. (en dat klopt ook nog)

Voor die kookplaat prima.
De kans dat beide delen van de plaat tegelijk een volle sluiting geven op de buitenkant van het apparaat die dus niet door de nullen afgevoerd wordt en dat tegelijk de aardlekschakelaar kapot is, is verwaarloosbaar.
Als er al zoiets gebeurt, zal dat niet precies tegelijk gaan en zullen de automaten (zekeringen) afslaan. (ook dit gebeurt al bijna nooit)
 

DaniR6

  • #6
Bedankt voor alle reacties! Inderdaad ga ik uit van de berekening 230x20A die de 4600watt verklaard. Alleen 4600Watt staat vermeld op de verpakking dus dan is 20A de enige mogelijkheid van hoe ze aan dit getal komen. Wat mij nog steeds verbaasd is dat er van allerlei veiligheidsnormen zijn opgesteld, waarbij de kans op dat er iets verkeerd zou gaan ook minimaal is, maar dat er in dit geval met de aardedraad het als verwaarloosbaar wordt gezien? Ik ben een logische denker en als ik lees dat de 2.5mm draden tot max. 4600watt belast mogen worden, maar mijn inductie kookplaat daar ver overheen komt, dan klopt dat toch niet? De kans dat het verkeerd gaat is dan misschien klein, maar die is er toch wel. Aardlekschakelaars gaan wel vaker defect, sterker nog mijn nieuwe meterkast wast geleverd met een defecte ALS. Ik denk dan natuurlijk in het ergste scenario, maar daar is die aardedraad dan toch ook voor? En voordat het bij de meterkast is moet het dan wel eerst door die draad. Waarom geen 2 aardedraden of 1 van 6mm? Er mogen max.5 draden door 19mm buis dus dan is 6mm de enige mogelijkheid.
 

Remmus

  • #7
Die 4600 Watt is de maximale continue belasting.
Kortstondig kan er meer vermogen doorheen. Die tijd is voldoende om de ALS of zekeringautomaat af te laten schakelen.
Dan kun je wel een 6mm draad trekken, maar als de ALS en/of automaat niet uitschakelen heb je daar niets aan.
 

DaniR6

  • #8
Als de automaat of ALS niet uitschakelt staat er wel constant stroom op de aardedraad, wat natuurlijk sowieso een worst-case scenario is, maar nog erger als er bijv. brand ontstaat omdat er een te dunne aardedraad is geïnstalleerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Volgens mij zoek je problemen die er niet zijn... Wat is precies je klusvraag?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Bij kortsluiting gaan er stromen lopen ver boven de nominale stroom. Bij een aardverspreidingsweerstand van 1 ohm heb je het dan zomaar over 230A. Dan kun je een draad van 95mm² gebruiken die deze stroom continue kan voeren, of er gewoon op vertrouwen dat de beveiligingen zullen uitschakelen. Bij een dergelijke kortsluitstroom zouden wanneer de aardlekschakelaar weigert trouwens ook de installatieautomaat en/of de hoofdzekering van de netbeheerder moeten uitschakelen.

Als er geen beveiliging uitschakelt bij sluiting naar aarde heb je trouwens wel andere problemen, bijvoorbeeld dat er spanning op alles wat in je woning met aarde verbonden is zal staan. Misschien is het dan nog niet zo slecht dat de draad doormidden smelt als er geen enkele beveiliging uit zou schakelen.

Leuk theoretisch verhaal misschien, maar de clue is dus dat 2,5mm² hier prima volgens de norm is.

(Mocht je nog steeds iets dikkers willen toepassen, kies je dan ook een andere contactdoos en stekker? Het aardcontact van je 16A Perilex contactdoos en stekker is natuurlijk ook maar geschikt voor 16A. En wat voor een aansluitsnoer denk je dat er aan de kookplaat zit?)
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en DaniR6

HBH

  • #11
@DaniR6 :
Je hebt helemaal gelijk, veiligheidsaarding is geen zaak van kanseninschatting maar van 'worst case scenario'.
Maar je kunt het totale vermogen van je kookplaat niet gaan vergelijken met het aangegeven vermogen bij een willekeurige aarddraad. De zin van dat aangeven ontgaat me trouwens volledig. Werk je dan met een separate aarddraad? Kun je misschien een foto maken van die vermelding?

De stroom die door de fase- en nuldraad vloeit, wordt bepaald door de aanwezige spanning en het vermogen van de betreffende belasting. Bij die stroom wordt een passende koperdoorsnede gezocht plus een automaat om die stroom te begrenzen. Daarmee is dan tevens de koperdoorsnede van aarddraad of ader bepaald en kun je m.i. onnodige vermeldingen over wattage van de aarddraad e.d. negeren. Kabels en snoeren hebben ook geen afwijkende maat voor de aard ader.
Het vermogen van je plaat is 7,3 kW. Dat zijn twee groepen van 16 A. Dan volstaat een aardraad met een koperdoorsnede van 2,5 mm2.
De typisch Nederlandse oplossing van een 7 kW plaat op een1-fase aansluitingen in de meterkast doet sowieso gekunsteld aan. (bij verlies van 1 nul kan er 32 A door de resterende nul vloeien)

Ik denk dat het nu ook tot me doordringt welk punt je probeert te maken. Namelijk dat wanneer je met jouw zgn. gesplitste fase een gelijktijdige aardsluiting van L1 en L2 in het toestel hebt, er dan ook 32 A door de 2,5 mm2 aarddraad kan lopen. Dat zou dan een tweede tekortkoming zijn, maar kennelijk acceptabel.
 
  • Like
Waarderingen: DaniR6

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
HBH schreef:
De typisch Nederlandse oplossing van een 7 kW plaat op een1-fase aansluitingen in de meterkast doet sowieso gekunsteld aan. (bij verlies van 1 nul kan er 32 A door de resterende nul vloeien)
Een kookplaat welke je aansluit op een kookgroep zou aparte nulklemmen moeten hebben, dan is dit geen issue. De helft van de plaat stopt dan gewoon met werken.

HBH schreef:
Namelijk dat wanneer je met jouw zgn. gesplitste fase een gelijktijdige aardsluiting van L1 en L2 in het toestel hebt, er dan ook 32 A door de 2,5 mm2 aarddraad kan lopen. Dat zou dan een tweede tekortkoming zijn, maar kennelijk acceptabel.
Het is geen tekortkoming, die 32A gaat prima door 2,5mm² voor die 0,2 of 0,4 seconden dat zoiets mag duren. En ja nu negeer ik voor het gemak even dat die stroom bij sluiting wellicht een veelvoud van 32A zal zijn.
 

HBH

  • #13
@XanderH
Bedankt voor de correctie. Het was inderdaad niet goed die eventuele dubbele (continu) stroom door de nul te vergelijken met een (kortstondige) kortsluitstroom naar aarde.
Ging allemaal in een poging te ontdekken welk punt TS probeert te maken met zijn dikkere aarddraad.
 

DaniR6

  • #14
64108-04.jpg


Ik heb niet zo snel een afbeelding van mijn aarddraad waarop echt max: 4600Watt wordt vermeld, maar hier een voorbeeld dat het wel degelijk wordt vermeld op aarddraden. Maar mijn twijfel komt hier natuurlijk wel uit voort. Het wordt vermeld en ik wil het zo goed mogelijk aansluiten, vandaar mijn klusvraag (Walker). Maar nu ik jullie expertise heb ingeschakeld ga ik dan toch maar voor de 2.5mm aardedraad en kan ik verder met de klus. Fabrikanten zijn verplicht een aantal zaken te vermelden bij hun producten, maar kunnen er soms toch ook wat twijfels mee oproepen blijkt maar weer. Bedankt iedereen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Dit is een typische hobby rol, er staan nl gegevens op die niet van toepassing zijn.
Bv. Gebruik in pvc installatiebuis.
Ik zie dat nooit op doosjes draad staan.
Net als het vermelde vermogen, waarop is dat gebaseerd?
Als ik een groep wil maken met 2.5mm op 20A kan dat dan opeens niet met deze draad?De draad moet een type aanduiding hebben volgens norm maar juist die zie ik net vermeld.

Wij rekenen de diktes uit, en een kookgroep mag je uitbedraden op 1.5qmm als je aan de voorwaarden voldoet wbt uitschakeltijden en weerstanden.

De aarde is altijd even dik als de voedende fase, pas bij dikke kabels mag deze 1/2 dunner worden maar die kabels tref je niet in huis installaties.
 
  • Informatief
Waarderingen: DaniR6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu