Deurbel vervangen (Golmar Platea)

Jtf

  • #1
Ik heb een intercom systeem (Golmar Platea) in mijn woning (appartemen complex), hier is een simpele deurbel, bij de voordeur, aan gekoppeld
Ik wil deze simpele deurbel vervangen met een Eufy deurbel (8-24v)
Heeft iemand hier ervaring mee of weet of dit kan zonder problemen?
Wat kan er mis gaan? Het laatste wat ik wil is dat het systeem uitvalt of storingen bij de buren veroorzaakt
Ik neem aan dat de stroom van de deurbel direct van de intercom komt

Golmar_Platea_intercom.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat kan niet.

Je zou de bekabeling naar de videodeurbel dan helemaal moeten loskoppelen van het intercomtoestel en moeten aansluiten op een nieuwe transformator.

Met wat geluk loopt deze kabel al door de meterkast heen en kun je het daar aanpassen. Met pech loopt de leiding rechtstreeks van de beldrukker naar het intercomtoestel toe. Dan zou je de leiding moeten omleggen, een nieuwe leiding naar buiten leggen of je moet kans zien om de transformator netjes bij het intercomtoestel te monteren.... (in het laatste geval moet je daar natuurlijk ook nog een 230V voeding op hebben).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Weet je zeker dat de "simpele deurbel" in je appartement is gekoppeld aan het intercomsysteem? Meestal zijn de bel voor de toegangsdeur van een appartement en de intercom voor de algemene toegangsdeur aparte systemen. Heb je geen beltrafo in je meterkast?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Veel intercomtoestellen hebben wel een ingang voor een drukknop bij de eigen voordeur. Waaronder deze serie van Golmar:

Screenshot_20210719-174942_Drive.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ja. Maar waarom zou je dan nog een losse deurbel aansluiten. Daar zal zo'n Golmartoestel misschien ook een uitgang voor hebben. Het lijkt me alleen niet zo'n voor de hand liggende configuratie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik verwacht niet dat er een losse gong zit. Het intercomtoestel zal overgaan bij aanbellen.

Dan kun je de beldrukker dus niet vervangen door een videodeurbel.
 

Jtf

  • #7
Heren, bedankt voor jullie reacties
@XanderH, bij aanbellen bij de voordeur gaat inderdaad de intercomtoestel gong aan
Daarmee ging ik er vanuit dat de bel rechtstreeks op de intercomtoestel is aangesloten

Dus als ik het zo lees is het niet mogelijk :(
Jammer, ik had gehoopt dat het net zo eenvoudig was als het vervangen van een normale deurbel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dan zul je dus moeten kijken of je de beldrukker geheel kunt loskoppelen van het intercomsysteem, en die kabel kunt aansluiten op een geschikte transformator.

Misschien heb je geluk en zit er in de meterkast een lasdoos waar de intercombekabeling doorheen loopt, waar het belkabeltje binnen komt en waar de kabel naar het intercomtoestel wordt afgetakt. Dan kun je het daar aanpassen.

Maar je hebt evenveel kans dat de belkabel direct van de beldrukker naar achter het intercomtoestel loopt. Dan is het niet zo eenvoudig aan te passen, tenzij je blij wordt van een kabeltje vanaf het intercomtoestel langs de muur naar een transformator in het stopcontact. :wink:

Maar hoe dan ook, zul je eerst moeten weten hoe e.e.a. nu zit voordat je over aanpassingen kunt gaan denken. Als je meer informatie kunt geven kunnen we daar nog over meedenken.

Je kunt niet toevallig vanaf de videodeurbel een gaatje naar binnen boren en daar een nieuwe kabel aansluiten? Geen idee waar je dan uitkomt...

Let op dat werkzaamheden aan het intercomsysteem alleen met toestemming van een VVE of verhuurder zullen mogen. Maak je een wijziging zoals dit, doe je het goed en kun je het terugdraaien, dan zul je er in de praktijk niets van horen. Maar gaat het mis dan kun je waarschijnlijk een mooie factuur van de installateur die het op mag lossen tegemoet zien.
 

Jtf

  • #9
In de meterkast heb ik idd een lasdoos met de kabels richting de beldrukker

Het idee was met minimale risico/inspanning de oude deurbel te vervangen met een video deurbel gebruik makend van de chime(gong)/spanning van de intercom toestel. Het laatste wat je wilt is dat het intercom systeem uitvalt of dat de buren er last van krijgen

Een andere optie (weliswaar zonder chime vd intercom toestel) is de videodeurbel draadloos aan te sluiten (kan ook op batterij werken). Moet alleen de oude deurbel verwijderd worden
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Je kunt de videodeurbel niet op de ingang van het intercomtoestel aansluiten. Dit is een ingang voor een potentiaalvrij contact.

Ik kreeg deze foto per privé bericht van @Jtf.



Het belkabeltje komt dus uit in een lasdoos in de meterkast. Deze kun je hier losmaken en helemaal loshalen uit de lasdoos, dan sluit je het gewoon aan via een geschikte transformator. Veel beter dan batterijen laden lijkt me. Je moet dan alleen de oproeptoon via het intercomtoestel missen, maar dat is toch als je de oude beldrukker verwijderd en de nieuwe videodeurbel draadloos zou gebruiken.

Onthoud wel hoe het belkabeltje nu zit aangesloten en/of markeer de desbetreffende klemmetjes even, zodat je het eenvoudig kunt herstellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu