Deurafhangen met 4 Zamak Intersteel verborgen schanieren?

Nkamp

  • #1
Hallo,
Het is niet mijn alledaagse werk maar ik ben twee Svedex deuren aan het vervangen voor twee kamerhoge deuren(maatwerk massief wc deur en Weekamp 6518 - 50 kg?). Ik heb nu één deur geplaatst de WC deur.
- De bovenhoeken zijn haaks(winkelhaak)
- de stijlen zijn waterpas, zowel binnenzijde kozijn, als aanzichtzijde.
- boven kozijn dorpel is ook waterpas

Maar nu loopt de deur toch iets vertikaal 'skew' (gekanteld) of hoe noem je dat. De bovenzijde hoek zit iets dichter bij de kozijn stijl, met de sluitplaat, dan de onderzijde.
Tevens komt de schoot niet uit zodat het in de sluitplaat komt. Wel als ik de deur aandruk en deurkruk los laat. Het gaat volgens mij om twee\drie mm.

1e punt: 'diepte' instellen, zodat de deur vertikaal zuiver waterpas hangt en dichter bij kozijnpost komt:
De schanieren kan ik 3D stellen, dwz vertikaal, horizontaal en in diepte.
Nu moet ik de deur aan de onderzijde in 'diepte' stellen, maar hoe doe je dat bij zo'n onhandzame zware deur?
Hoe krijg je alle 4 schanieren op de juiste diepte ingesteld?

2e punt: horizontaal stellen:
En tweede is dat het kaderruber 'stug' is, waardoor we stevig tegen de deur aan moeten duwen om hem om de schoot in de sluitplaat te vallen. De deur 'veert' ook iets open als je hem dicht duwt en de schoot niet in sluitplaat zit. Nu vraag ik mij af moet hij dan ook nog horizontaal gesteld worden? Of wordt dit kaderruber na tijd 'soepel'?

Waar ik aan zit te denken:
Ik denk dat ik eerst enkel het bovenste schanier en het onderste schanier moet plaatsen(dus de twee middelsten schanieren er weer uithalen). Vervolgens diepte stellen, echter die deur is zo zwaar dat ik volgens mij de inbus schroeven voor het op diepte stellen niet kan draaien (ik heb misschien al zo'n inbus schroef verprutst). Of het komt doordat de twee schanieren in de midden dit tegenhouden.
Tevens kan ik dan kijken of ik de deur ook horizontaal kan\moet stellen, zodat deur dicht valt ondanks stugge kaderruber.

De twee tussen schanieren kan ik zowel vertikaal als horizontaal "los" zetten zodat deze schanieren tov. bovenste- en onderste-schanier eenvoudig goed ingesteld worden.
Wat overblijft is de diepte voor deze schanieren, hoe weet ik nu dat deze twee schanieren op de juiste 'diepte' zijn ingesteld tov. de bovenste- en onderste-schanier?

Is mijn idee waar ik aan zit te denken de juiste manier om de deur af te hangen? Of doe je dit op een andere manier?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Deur of het kozijn is scheluw.
Eerst bepalen welke.
 

Nkamp

  • #3
Ah scheluw, dat is het woord. Maar volgens mij de deur, zie bijgevoegde foto, de naad boven is kleiner dan onderaan de deur..
Ik heb foto's toegevoegd, ik hoop dat het daar op te zien is. Tevens foto's hoe waterpas (80 cm.) ik het heb staan.
  1. Is voorzijde deurstijl sluitplaat
  2. Is de voorzijde deurstijl scharnier zijde
  3. Is binnenzijde deurstijl, waar de sluitplaat is geplaatst
  4. is binnenzijde deurstijl, waar de scharnieren zijn geplaatst
Nog een losse foto waar ik het waterpas horizontaal op de deur heb geplaatst.

Overigens het slot lag iets verzonken in de deur. Deze heb ik nu een rubber ringetje(2 mm.) ondergelegd, waardoor deze nu gelijk ligt met het kozijn. Nu komt de schoot er uit.
Ik hoef de deur nu maar iets aan te duwen en de schoot valt in de sluitplaat. Komt dit doordat het kaderruber nu al soepeler wordt?

deur compleet vooraanzicht.jpg Waterpas deurstijlen.jpg waterpas horizontaal op de deur geplaatst.jpg
 

Nkamp

  • #4
Het is gelukt, als je beter weet hoe die Zamak scharnieren werken en bij het stellen moet je dus linksom\los draaien van de diepte stel schroef, terwijl ik een 'aanname' maakt dat als je hem rechtsom draait het binnenwerk los komt van het buitenwerk...!

Als je het scharnier helemaal los haalt zie je hoe dit in elkaar zit. Ik was hier in 1e instantie wat huiverachtig voor want waar begin je met stellen (x - y - z) als je hem helemaal 'los' hebt liggen. Maar uiteindelijk moet het en valt het reuze mee!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu