Deur hangen aan ytong wand inclusief nis, of alternatief aan bouwplaat met nis.

segermans

  • #1
Ha allen,

Ik ga in mijn badkamer beginnen aan een muurtje voor mijn inloopdouche. Het muurtje wordt 90cm breed, 210cm hoog (lager dan het plafond!) en ik wil er graag een nisje in hebben om douchespullen in te zetten.

Tussen dit muurtje de badkamer muur aan de overzijde komt een glazen wand + draaideur. Nu moet ik dit dus bevestigen aan zowel het muurtje en de badkamer muur. Is ytong hier geschikt voor indien het muurtje niet tot het plafond komt en er een nisje in zit? Zo ja, wat raden jullie aan qua dikte (10 of 7cm) en hebben jullie andere tips?

Alternatief overweeg ik een muurtje van bouwplaten te maken. Dit is wel duurder, maar makkelijk en snel. Ben benieuwd of jullie hier ervaring mee hebben w.b. deur eraan hangen.

Graag hoor ik van jullie.
 

Haplo

  • #2
Ik maak zo'n muurtje altijd van cellenbeton 7cm. Het nisje uitzagen. Als je die betegeld, aan de achterzijde een tegel plakken, dan kun je aan de binnenzijde op de achterkant ook weer een tegel plakken, stevig genoeg. Als je de nis precies daar maakt waar de 1 tegel zou moeten komen, heb je boven en onder een hele tegel.
Ik neem aan dat je de draaideur aan het muurtje bevestigt. Dit kan prima.
 

segermans

  • #3
Bedankt voor je antwoord Haplo!
Een hangende glazen draaideur kan je gewoon aan een muurtje van 7cm dik hangen dus?

En je zegt "ik maak altijd ..." -- bedoel je hiermee dat je vaak badkamers maakt waar je het zo op bouwt?

Dank!
 

moerkerken

  • #4
Zelf heb ik onlangs ook zo'n muurtje gebouwd in onze badkamer voor het eerst. Ik heb dat muurtje 110cm lang en 210cm hoog gemaakt met ook een nisje erin. Ik heb hiervoor alleen 10cm blokken gebruikt omdat ik een wat dieper nisje wilde.

De blokken heb ik wel verankerd aan de muur waar deze tegenaan gebouwd is, omdat deze aan de bovenkant natuurlijk vrij 'los' staat. Echter als je goede steenlijm bijvoorbeeld gebruikt dan heb je echt wel een stevig muurtje. Ik verbaasde me erover hoe sterk zo'n muurtje uiteindelijk wordt, omdat de lijm zich helemaal in de blokken zuigt.

De nis heb ik in zijn geheel uitgezaagd zodat je door het muurtje heen kan kijken. Ik heb daar aan de andere kant van het muurtje gewoon 2 gipsplaten op 'gelijmd' ter behoeve van de achterkant van het nisje. Deze gipsplaat heb ik (vanuit het natte gedeelte gezien) rondom dichtgezet met kimband en de rest van de groene gipsplaat met kimpasta. Zo kan er geen vocht bij de gipsplaat komen vanuit het douchegedeelte.

Als je tegels kleiner zijn dan de opening van je nis, dan kun je met één tegel niet de hele nis bedekken en je bent meteen een stuk minder vrij met hoe jij de voegen wilt stroken in je badkamer. Er zijn allerlei manieren om de achterkant van de nis dicht te krijgen, sommigen zetten er een kant en klaar inbouwnisje in bijvoorbeeld.
 

Sander 1972

  • #5
zolang het draaipunt niet aan een ytong wand hangt zou het wel gaan. Maar het is gewoon dat ik zo'n wandje daar niet geschikt voor vindt. En er eerder een wand voor zou metselen
 

Haplo

  • #6
Ik maak veel 5 hoeks opstellingen. Daar komt dan een deur van 70 of 80 cm tussen te hangen. Dat is toch zeker 20-25 kg. Heb nog nooit meegemaakt dat het muurtje omgevallen is. Ik gebruik alleen blokkenlijm, geen ankers aan de muur. Als je alles goed laat drogen voordat je aan het muurtje gaat zagen gebeurt er niks mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu