Dakterras voorbereiding en vergunningsvragen

Ronald-

  • #1
Beste Forum leden,

Wij hebben een huis gekocht en gaan daar een schuur/garage aan vast bouwen van 10x7m. Deze schuur wordt 4,5m hoog in totaal.
Volgens de gemeente mogen wij vrij bouwen tot 5m hoog op deze plek zonder omgevingsvergunning!

Nu hebben we zitten denken om later een dakterras op dit dak aan te leggen. Nu is het zo dat we dan een hek moeten plaatsen van 1m hoog met 50% doorzicht volgens het bouwbesluit.
Met dit hek komen we dan alleen uit op 5,5m hoogte. De vraag is dan, valt hekwerk binnen het bouwwerk of is dit vrij neer te zetten?

Deze vraag stellen we, omdat het dan de vraag is of we het dak alvast moeten verstevigen naar 250kg/m² zoals verplicht bij een dakterras.

Als iemand dit weet hoor ik het graag!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik denk, dat je deze vraag het beste bij je gemeente kunt vragen.
Zo voorkom je naderhand een hoop elende.
 

Ptah

  • #3
Je kunt een vergunningscheck doen op https://www.omgevingsloket.nl/Particulier/particulier/home?init=true. Maar daar kun je geen rechten aan ontlenen. Je moet de vragen daar heel zorgvuldig beantwoorden, want één foutje en je krijgt een verkeerde conclusie. (Ik werk aan het opzetten van een buurtcentrum en ik heb al een hele discussie met een ambtenaar gevoerd over wat vragen precies betekenen.)

Verder zou ik eens nauwkeurig naar het bestemmingsplan kijken. Vaak staan daar expliciete regels in over hoe om te gaan met kleine schendingen van bouwhoogten. Dat komt namelijk heel vaak voor bij het realiseren of aanpassen van installaties op daken (van wat grotere gebouwen).

Tenslotte kan het zijn dat jouw gemeente specifiek beleid heeft over dakterrassen.

Het is verstandig om zelf zo veel mogelijk uit te zoeken voordat je met een ambtenaar gaat praten. Ik heb diverse keren ambtenaren kunnen overtuigen van de onjuistheid van hun uitspraken over hun eigen regels.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit hek hoort binnen de 5m te vallen. Om dit hek te plaatsen is er dus toch een vergunning nodig. Verder zoals gezegd contact zoeken met de gemeente. Misschien vinden ze het voldoende om alleen het hek aan te vragen.

De 50% doorzichteis ken ik niet, waar staat dat?

Tip: Het dakterras moet in principe 2m van de erfgrens vandaan blijven.
 

Ronald-

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden!

Het bij de gemeente vragen is zo-ie-zo geen optie. Ze doen al lastig omdat ik niet aan de stijl van de wijk voldoe. later kwamen ze erachter dat ik geen vergunning nodig had, toen moesten ze het vrijgeven. Als ze nu een manier kunnen vinden om er iets over te zeggen zullen ze dit doen..

Eerst maar eens hun goed stemmen met een compromis aan beide kanten.
Het is verstandig om zelf zo veel mogelijk uit te zoeken voordat je met een ambtenaar gaat praten. Ik heb diverse keren ambtenaren kunnen overtuigen van de onjuistheid van hun uitspraken over hun eigen regels.
Precies, zo zit het in elkaar :-)
De 50% doorzichteis ken ik niet, waar staat dat?
Las ik ergens op internet. Het kan zijn dat dit alleen geld voor flats?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik zou het toch wel even navragen.

Want als het straks staat, zal de gemeente beslist even komen kijken.
Zeker omdat je eerder al wat onenigheid had, zoals je aangaf.

Als het niet goed is, kun je het gegarandeerd afbreken.

En op internet is ook niet alles te vinden, ook al denken velen van wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu