Dak en dakkapel isoleren - adviezen en tips

skywatcher

  • #1
beste medeklussers,

het moest er toch eens van gaan komen , nadat we de zolder hebben opgeruimd wil ik deze gaan isoleren en als verdieping in gebruik gaan nemen.
Ik heb wel een plan maar toch graag jullie adviezen en tips.

optie 1: het gehele dak is voorzien van asbest dakbeschot , mijn plan is om een regelwerk aan te brengen en dit te voorzien van glaswol en als laatste van een dampdichte folie te voorzien (dit omdat de asbest dampdoorlatend is en ik daarom een dampwerende afwerking moet maken zodat er geen vocht van binnenuit in de isolatie kan komen ... of heb ik dit fout ? ) en als laatste af te werken met gipsplaten .
optie 2 : Heb er ook aan gedacht om op het regelwerk aluminium beklede rollen te gebruiken en dan rechtstreeks de gipsplaten aan te brengen... dan bereik ik volgens mij hetzelfde resultaat als optie 1 .... of toch niet

dan het volgende probleem .. de dakkapel

- het "dak" van de dakkapel is een underlayment plaat met aan buitenzijde bitumen bekleding (dampdicht toch ??) en de wangen zijn van trespa ( ook dampdicht ? )
mijn plan is om het plafond en de wangen vd dakkapel tussen de regels te isoleren met glaswol en deze vervolgens te voorzien van dampdoorlatende folie ( zodat vocht nog weg kan of heb ik dit fout ? ) als laaste zou ik de binnenzijde vd dakkapel weer afwerken met gipsplaten

wat technische vaardigheden betreft zal het me best wel lukken maar kan eigenlijk niet goed terugvinden wat en hoe je de verschilende folies moet gebruiken.

als ik het goed heb begrepen werkt het als volgt:

- is het dakbeschot "open" zoals in mijn geval asbest, dan isoleer je met glaswol , steenwol enz .en voorzie je het van een dampdichte folie zodat er geen vocht vanuit het huis in de isolatie kan komen , je kan ook kiezen voor aluminium beklede rollen en dan hoef je geen dampdichte folie meer aan te brengen. daarna kan je het naar wens afwerken

heb je zoals in mijn geval een dakkapel voorzien van bitumen dakbekkleding en trespa wangen, dan heb je al te maken met een dampdichte laag . Zou je deze na het isoleren weer voorzien van dampdichte folie dan kan eventueel vocht in de isolatie niet meer weg en kan je schimmel en of rot gaan krijgen ... vandaar de isolatie bij mijn dakkapel voorzien van een dampdoorlatende folie

ik heb wat foto's van de situatie bijgevoegd en hoor graag of ik met mijn gedachten op hett goede spoor zit

groet Toon

20231011_163804~3.jpg 20231011_174258.jpg 20231011_173825.jpg 20231011_163711.jpg 20231011_174128.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoeveel cm dikte heb je voor het glaswol? Je hebt namelijk een behoorlijke dikte nodig om een redelijke isolatiewaarde te halen.

Je gedachtegang onder de asbest platen is goed. De platen zijn dampopen, als je aan de binnenkant (de warme zijde) (redelijk) dampdicht werkt dan kan er weinig (tot geen) vocht in de isolatie komen en het beetje wat er wel inkomt kan weg naar buiten.
Optie 1 en 2 zijn beiden goed. (wel naden afplakken e.d.)

De dakkapel:
Hier maak je een denkfout.
Bitumen is dampdicht. Als je dan aan de warme kant dampopen werkt kan er in de winter (veel) vocht in de isolatie komen en dat zal condenseren tegen het underlayment. Dat gaat schimmelen en rotten, want na de winter zal het veel te lang duren voordat het weer droog is.

Hier kan je met klimaatfolie werken. In de winter werkt dat als een damprem, er komt dan maar weinig vocht in de isolatie is. In de zomer werkt het als een dampopen folie zodat eventueel vocht weer kan verdampen en eruit kan.

Hoe het in deze situatie met het trespa zit weet ik niet.
Op de 2e foto: kijken we daar direct tegen het trespa aan en is dat de enige plaat die er zit? (vaak wordt trespa voor een eerdere laag gehangen met een geventileerde ruimte ertussen)
 

skywatcher

  • #3
Beste Jack ,

bedankt voor je snelle reactie , over de dikte van de glaswol heb ik nog geen keuze gemaakt , maar mag best tot de gording komen denk zo'n 15 cm . je antwoord op de dakkapel is wel weer een wijze les waar ik iets mee kan....dus klimaatfolie toch?

de trespa wangen van de dakkapel zijn de zijplaten (aftimmering) aan de zijkant is maar 8 of 10 mm in dikte .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu