Contactdoos in badkamer

GeertS007

  • #1
Er zit een contactdoos in mijn badkamer voor een scheerapparaat. Om dit te wijzigen in een normale contactdoos zou ik een aarde draad moeten doortrekken. Begrijpelijk uiteraard. Maar wat als ik een haardroger wil gebruiken waarvan de stekker niet geaard is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een speciale contactdoos voor een scheerapparaat heeft een ingebouwd scheidingstransformator en die is uitsluitend bestemd voor hele lage vermogens (zoals een scheerapparaat of een lader van een tandenborstel). Daar kun je dus geen haardroger op aansluiten (maar dat had je al begrepen) en ook geen andere zware verbruikers.

Leg je nu een normale contactdoos aan, dan moet deze geaard zijn, ook al gebruik je meestal een dubbel geïsoleerde haardroger daarop. Een dubbel geïsoleerd apparaat heeft inderdaad geen aarde nodig. Maar andere personen weten niet dat die contactdoos alleen voor een dubbel geïsoleerd apparaat bestemd is. Er zal onherroepelijk (op welk moment dan ook) een apparaat op aangesloten worden dat wél een aarding behoeft. Krijg je een zeer gevaarlijke situatie! Daarom is een geaarde contactdoos simpelweg verplicht, in geval van ongelukken ben je verantwoordelijk en omdat je willens en wetens de voorschriften genegeerd hebt ben je ook nog eens strafbaar (als het ongeluk een ernstige afloop heeft)!
 

GeertS007

  • #4
Bedankt voor het duidelijke antwoord. Hoewel ik zelf in de hand heb welke apparaten worden aangesloten, is het gevoelsmatig wel verstandiger om een aarde draad door te trekken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Let ook op de er een (goed werkende) aardlekschakelaar in de groepenkast zit voor de groep van de badkamer.
Daar gaan we tegenwoordig bijna vanuit dat die er zit, maar het zou kunnen dat die nog niet aanwezig is, of zo oud is dat ie niet betrouwbaar meer is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
En dan ook nog eens eentje van 30mA
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Maar ik betwijfel of dat dan verplicht is in die situatie.
Het gaat over een aanpassing van een enkel WCD punt, niet van een hele installatie.
 

GeertS007

  • #8
Toch maar de eenvoudigste oplossing: niet föhnen in de badkamer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zonder aardlekschakelaar mag zo'n speciaal stopcontact voor o.a. een scheerapparaat.
Volgens de oude regels mocht een gewoon stopcontact niet.
Sinds er aardlekschakelaars zijn, is een gewoon stopcontact mogelijk.

Het is inderdaad niet zo dat het hele huis ineens achter een aardlekschakelaar moet, als dat nog niet het geval zou zijn. Een alamat zou een optie zijn.
Dan spreken we echter over een behoorlijk oude istallatie en dan is het waarschijnlijk een goed idee om er een nieuwe groepenkast in te hangen.

Maar we dwalen af: als er een aardedraad en een goeie aardlekschakelaar aanwezig is, dan is het geen probleem.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als die haardroger niet van 1918 is of voorzien van een zelf aangezette stekker gaat dat prima passen in een wcd met randaarde.

De installatie moet gewoon goed zijn al ga je die wcd mischien nooit gebruiken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu