Combinatie stopcontact met schakelaar

Stefanie1981

  • #1
Ik ben aan het klussen, en ik dacht even een stopcontact met schakelaar te vervangen voor een mooiere. Hier wat ik niet snap: Er zijn in de slaapkamer 2 lampen, die op 1 schakelaar zitten die een combi is met een stopcontact. Ik schroef het allemaal ( de oude combi dus) open en ik zie het volgende: 1 bruine draad die op de oude schakelaar zat, en 1 bruine en 1 blauwe die op het stopcontact zat. Maar de nieuwe schakelaar met stopcontact heeft een korte zwarte draad van schakelaar naar stopcontact. Die was dus al verbonden in de verpakking. Klopt het dat ik dan de bruine uit de muur die oorspronkelijk op de oude schakelaar zat nu gewoon op de nieuwe schakelaar aan sluit? Kan ik de zwarte draad laten zitten? Bij de 2 lampen komen trouwens blauw en bruin uit de muur.

Alvast bedankt.
 

Ronald42

  • #2
De bruine, 1 dus sluit u aan op hetzelfde contact waar de doorverbinding op zit. Bij voorkeur op de WCD (stopcontact) i.v.m. de belasting. De blauwe op het andere contact van de WCD en de zwarte op de schakelaar. De overgeleven bruine kunt u wellicht veilig verwijderen of zodanig weg werken dat aanraking niet mogelijk is.
 

Fendtgek

  • #3
Waarschijnlijk wel. Het klopt niet dat bruin naar de lampen gaat, maar is denk ik in dit geval wel zo. Kan er bij die oude niet iets intern zijn doorverbonden?

Misschien heb je wel een multimeter? Dan kan je altijd kijken of het dezelfde draad is bij de lamp en de schakelaar. Wel altijd spanningsloos doen...
 

Fendtgek

  • #4
Sorry ronald, je bent me net voor. Maar aangezien er bruin bij de lamp is, zal dit dan niet de schakeldraad zijn?
 

Ronald42

  • #5
Dan zal dat het geval zijn mag niet maar kan niet zoveel kwaad. Als het geheel niet naar behoren werkt stroom eraf en bruine omwissellen. Was moeilijk te volgen in eerste post. Maar inderdaad als er geen zwart zit hebben ze bruin als schakeldraad gebruikt.

Kwam laatst bij storing 3 blauwe draden en 1 bruine bij schakelaar niets deed het meer in de kelder. Wie heeft dat gemaakt? vroeg ik de bewoner de Poolse stucadoors bleken ook het elektra te hebben mee gedaan van kleuren hebben die nog nooit gehoord en dozen zitten overal boven, overgens keurig gemaakt plafond. De klant moet nog kiezen alles eruit of geen elektra....... Maar dit totaal of topic en ter zijde
 

Stefanie1981

  • #6
Aha, ik snap er al wat meer van. Er komt dus ipv een zwarte draad bij mij een bruine draad uit de muur bij de schakelaar. Die kan ik dan beter even merken met zwarte tape denk ik. Ik ga het van de week gelijk proberen, en dan laat ik het weten. Veel dank voor de info!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu