Combinatie,schakelaar+stopcontact

Marthy225

  • #1
Boven en beneden heb ik lichtschakelaars waarmee ik de lamp op de overloop aan en uit kan doen. Nu wil ik de schakelaar boven vervangen door een schakelaar in combinatie met een stopcontact. Er zitten 3 zwarte draden en 2 blauwe en 2 bruine stroomdraden in een zwart dopje! zie foto. Ik heb een Combinatie wissel geaarde doos met een duidelijke tekening waar welke kleur draad op moet worden aangesloten. Ik heb 2 zwarte en maar 1 blauwe en 1 bruine draad nodig.
Ik heb 2 vragen:
De 1e gaat over de 2 blauwe en 2 bruine draden in de dopjes. Kan ik de dopjes er af halen en willekeurig een blauwe en bruine draad op de nieuwe doos aansluiten en de 2 overige draden laten hangen?
De 2e gaat over de zwarte draden. Er zijn er 3 maar ik heb er maar 2 nodig. Welke 2 zijn dat, of maakt het niet uit?

Dank voor uw reactie, Marthy

 

Confidence

  • #2
Je dient een extra stukje draad blauw in de lasdoppen te zetten en deze op de wandcontacdoos aansluiten het zelfde geld voor de bruine.

Wat betrefd de zwarte zul je er drie aan moeten sluiten.
Nu zit er op de combi waarschijnelijk de bruine door verbonden van de schakelaar naar de wandcontactdoos dit stuk dien je te verwijderen.
Even goed opletten dat je zwarte welke op het p contact zit van de oude ook op het p contact van de nieuwe zet
 

Marthy225

  • #3
Ok dank jewel, Ik heb nog niet eerder extra draad in lasdoppen gezet. Kan ik de draad gewoon in het gaatje van de lasdop steken aan de andere kant van waar de twee draden erin gaan?

Ik zie niet waar ik een stuk draad kan vewijderen in de combi. Ik heb foto's van de voor en achterkant van de nieuwe combi hierbij gedaan en een foto van bijbehorend schema.

Alvast dank weer.


 

Aks

  • #4
Met deze schakelaar gaat het zo niet lukken.


als je naar de las dop kijkt zie je aan de kant waar de draaden er in gaan nog een beetje ruimte over is daar moet hij in.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5


De verbinding die Confidence bedoelt is wat ik op de foto paars heb ingekleurd (links in beeld). Die kun je dus niet loshalen, wat de reden is dat het niet gaat werken met deze schakelaar.

Misschien dat je ergens aan een schakelaar kunt komen waar dezelfde verbinding als een stuk draad is uitgevoerd. Ik ben zoiets echter nog niet tegengekomen.
 

Aks

  • #6
Als je hem toch wil gebruiken dan zou dat wel kunnen maar dan werkt het stopcontact alleen als het licht brand
 

@$T

  • #7
Je kunt dit alleen maar oplossen door er een inbouwdoos naast te maken. Zoals je op het schema kunt zien zou dit wel bij de andere wisselschakelaar kunnen omdat hierop de voeding zit. Je hebt voor een wisselschakeling tuissen de schakelaars 2 draden nodig. De derde draad gaat naar de lamp dus die is ook nodig. Je kunt ook de oplossing van Aks nemen.Dan komt de zwarte die naar de lamp gaat op het P kontakt. een blauwe draad op het N kontakt. Ik zie dat je een combinatie met RA hebt. Die aarde zul je er dan wel bij moeten trekken want zonder dit kontakt aan te sluiten mag dit niet! Dus omruilen voor een combi zonder RA of een aardedraad er bij trekken.
 

Marthy225

  • #8
Allemaal duidelijk, het gaat dus niet. Wanneer kan je zo'n combinatiedoos dan wel gebruiken? Er staat op de beschrijving dat het ook is bedoeld voor wisselschakeling? Ook de verkoper had gezegd dat het absoluut zou kunnen. Ik breng hem in ieder geval terug en zal zeggen dat het alleen gaat met het licht aan! Dank voor jullie reacties.
 

@$T

  • #9
Zoals ik al gezegd heb :het gaat alleen bij de "voedende"schakelaar mits daar een blauwe draad aanwezig is.
 

Marthy225

  • #10
Tsja, waarom de aannemer daar nou geen voedende schakelaar heeft gemaakt?

Hoe dan ook wil ik daar een stopcontact dan zal ik er een elektricien bij moeten halen want het gaat mij boven de pet. Nogmaals dank!
 

Confidence

  • #11
Je kan ook een opbouwschakelaar plaatsen daar kun je verbinding er wel tussen uithalen. En gaat het wel werken

Of je trekt indien mogelijk er een zwarte draad erbij vanaf beneden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu