Camera over schoonmetselwerkdoos - schroefgaten op rand

Oostpoort

  • #1
Ik wil een aantal camera's over schoonmetselwerkdozen waar CAT6 uit komt bevestigen. De basis van de camera is groot genoeg om de doos af te dekken, alleen komen de montagegaten precies op de rand van de doos te liggen:





Op de eerste foto zie je dat ik in principe op een paar plekken er nog wel een montagegat bij kan boren maar dat gaat me geloof ik niet echt helpen.

De camera iets hoger plaatsen en alleen aan de bovenste schroef ophangen lijkt me geen goed idee, al was het maar omdat sommige camera's (bijna) binnen handbereik hangen (veel beveiligingscamera's hangen veel te hoog waardoor je alleen een kale kruin ziet, voorzover ze ook geen bivakmutsen oid dragen natuurlijk).

Is er een praktische manier om dit op te lossen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het PVC buisje iets verlengen met b.v. een sok 16mm,
de doos verwijderen en dichtsmeren met cement.
Een andere oplossing is het inmetselen van een kleinere
doos, b.v. een lichtpunt doosje in plaats van de huidige doos.

(Lichtpunt doosje: ABB HAF 3101)
 

Oostpoort

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie en suggestie. Doos verwijderen en dichtsmeren betekent helaas dat ik dan de 30cm kabel die vast aan de camera zit niet meer deels kwijt kan in de doos.

In (of eigenlijk achter) de camera zelf is beperkt ruimte (kan wel een flink deel van die 30cm daar kwijt) en ik wil liever niet de voor deze camera leverbare opbouw 'junction box' gebruiken.

Kleinere doos geldt in iets mindere mate hetzelfde voor. Daarnaast zou een oplossing waarbij ik geen cement hoef te gebruiken mijn voorkeur hebben.

Is er nog een andere manier te bedenken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Plaatje multiplex 15 mm op (buiten)maat van de basisplaat van de camera. Dat plaatje eerst zwart schilderen/spuiten en er gaatjes voor verzonken schroeven in boren op maat van de inbouwdoos. Plus een gat voor de draden in het midden.

En in dat plaatje schroef je dan de basisplaat.

Het enige probleem kan zijn dat officieel genomen de achterkant van zo'n plaatje brandvrij hoort te zijn, dus geen hout maar bijv PVC. Of een echt dekseltje dat bij zo'n inbouwdoos/centraaldoos hoort.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Goed idee, en inderdaad dit soort camera's hebben veel aansluitingen die je meestal juist niet gebruikt.
Helaas moet je die wel kwijt kunnen.

Ik zou hier een (donker?) plexiglas plaatje voor nemen.
Deze frees je met een bovenfrees rond en daarin maak je twee gaten met verzonken gat om het plaatje vast te schroeven aan de inbouwdoos.
In de buitenrand tap je dan draad om de camera aan te bevestigen.
Ter plaatse van de tapgaten kun je evt. de bakstenen iets uithalen om langere schroeven in te laten vallen.

Ronde plaatjes kun je vrij makkelijk maken met een bovenfrees met een zelfgemaakt hulpstuk.
Zoek op Youtube naar "circle cutting jig router"
Ik heb deze zelf ook gemaakt en dat is heel handig.
 

CV__

  • #6
Of gebruik een gatzaag. Stuk makkelijker dan frezen.
 

Oostpoort

  • #7
@Kees: Dat moet wel lukken denk ik. Verzinken hoeft misschien niet want de montagering springt aan de achterkant gedeeltelijk in:



Nu zijn de inbouwdozen er volgens mij in ieder geval op sommige plekken alleen klem ingeschoven en niet vastgezet met cement. Is dat gebruikelijk?

Ik neem aan dat ik die dozen toch wel met cement goed zal moeten vastzetten voordat ik er een camera aan ga bevestigen.

Alternatief kan ik die plaat multiplex misschien in de steen eromheen vastzetten, al vind ik dat ergens wel zonde. Oorspronkelijk was het wel mijn idee om de camera aan de muur zelf vast te schroeven en niet aan de doos.

Moet zo'n plaatje ook brandwerend zijn als er alleen maar CAT kabel loopt en geen elektra? De spanning die daarop staat is 48V (PoE, Power over Ethernet) met een lage stroom (verbruik max 8.5W dus max 0.2A). Of gaat het er juist om dat het brandwerend is van buiten naar binnen toe om het vuur uit de spouw te houden als er buiten brand is? Vraag me alleen af hoe dat dan zit met de ventilatiegaten in de buitenmuur.

Ik heb gezien dat er bedrijven zijn die aluminium/RVS schijfjes op maat maken inclusief boorgaten en uitsparingen in allerlei diktes van 1 to 4 mm. Vermoed dat dat niet heel goedkoop zal zijn, heb er maar een stuk of 6 nodig.

Er bestaan ook van die brandwerende rode pads die als ze te warm worden enorm uitzetten en de boel afsluiten. Is dat nog een methode om e.e.a. veilig te maken?
 

CV__

  • #9
En dat wil hij dus juist niet ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Kees schreef:
Het enige probleem kan zijn dat officieel genomen de achterkant van zo'n plaatje brandvrij hoort te zijn, dus geen hout maar bijv PVC.
Hout is meestal brandvrij ;) PVC is brandgevaarlijker dan hout. Er is weinig bezwaar tegen hout. Ook al zou de camera in de fik vliegen, dan is er weinig risico op een metselwerk muur.

In plaats van hout kan je denken aan een volkern materiaal of een cementgebonden plaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Alleen kun je daarin niet echt lekker schroeven.

In volkern zou je evt. draad kunnen tappen of er een parker in draaien, in cementgebonden plaat zie ik dat niet zitten. Moet je met schroefbussen gaan werken. Kan, maar waarom gecompliceerder maken dan nodig? :wink:

Ik heb trouwens geleerd dat je een wcd niet direct op hout mag plaatsen, er moet een brandvrije plaat onder zitten. Dus andersom lijkt me ook logisch. Alhoewel, inderdaad, op schoon metselwerk zal het wel meevallen.
 

De Bob

  • #12
Laat een rvs rond schaamplaatje maken, deze monteren op de doos, en camera op de plaat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dan zul je die rvs plaat wel moeten aarden!
Want in de doos zit maar 1 x isolatie (alleen van de lasklemmen of het kroonsteentje).

En draad erin (laten) tappen.
 

Oostpoort

  • #14
Lasklemmen of kroonsteentje zit er niet in (helemaal geen 230V), alleen een Ethernet kabel met een RJ45 stekker die op de RJ45 contrastekker aan het eind van de kabel van de camera zit. Op de Ethernet kabel staat max 48V (PoE, Power over Ethernet). De netwerkswitch die dat levert kan ook niet veel ampere leveren daarop.

Is aarden dan nog steeds nodig? Een gevaarlijke schok zul je er nooit van kunnen krijgen.

Plexiglas klinkt ook wel aardig, ziet dat dat in dekkend zwart bestaat. Is dat veilig voor deze toepassing en makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld met zo'n variable gatenzaag?
 

CV__

  • #15
Zo'n RVS plaatje aarden is helemaal niet nodig. De switch zelf is natuurlijk al dubbel geïsoleerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Ik zou de montage plaat gewoon iets hoger zetten, dan kan de bovenste in een steen.
de andere 2 dan schuin in de steen boren naast de doos, plugje erin en klaar.
 

Klusser1954

  • #17
Plaatje kan ook van trespa, in alle kleuren en paar diktes verkrijgbaar. Kan redelijk draad in getapt worden maar dikke parker is ook sterk genoeg.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als er alleen netwerk en 48 V in voorkomt zal aarding van een metalen afdekplaat niet nodig zijn. Mits gevoed door een SELV spanningsbron.

Maar iets van hout, kunststof, volkern (Trespa is één van de soorten volkern) is dan makkelijker.

Of zoals Headhunter zegt.
 

Oostpoort

  • #19
The headhunter schreef:
Ik zou de montage plaat gewoon iets hoger zetten, dan kan de bovenste in een steen.
de andere 2 dan schuin in de steen boren naast de doos, plugje erin en klaar.
Ik vrees dat schuin boren/schroeven lastig wordt als ik tenminste de aanwezige gaten in de montagering wil gebruiken, twee van de drie zijn meer een soort busjes zoals te zien op deze foto:



Zal morgen als ik er weer ben eens goed kijken of dit toch mogelijk is want het is natuurlijk wel de makkelijkste optie.
 

Oostpoort

  • #20
Iedereen bedankt voor alle suggesties, daar kan ik verder mee.

Rest nog wel de vraag of het beter is om het geheel aan de schoonmetselwerkdoos te bevestigen of direct in de stenen. Is het een veel beter dan het ander?

Nu zijn de inbouwdozen er volgens mij in ieder geval op sommige plekken alleen klem ingeschoven en niet vastgezet met cement. Ik neem aan dat ik die dozen toch wel met cement goed zal moeten vastzetten voordat ik er een camera aan ga bevestigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu