Brandlucht Whirlpool Grand Prix 1600

Ast

  • #1
Beste mensen,

Onze wasmachine heeft de volgende problemen:
Bij het centrifugeren lijkt de machine niet volledig op toeren te komen; het wasgoed komt niet zo droog als normaal uit de machine. Ook komt er op dat moment een vervelende brandlucht uit de machine.
Onder de motor liggen wat zwarte schilvers.

Gegevens:
Type: Whirlpool Grand Prix 1600
Service/sn: 857016012990 / 34037024183
Motor: C.E.SET MCC 61/64-148/BKD1 / 2A 450W / 4619 710 13372

Vragen:
Graag advies over wat te doen.
Is dit een geval van versleten koolborstels, of is de motor helemaal afgeschreven? Of kan er iets anders aan de hand zijn?
Is het lonend om onderdelen te vervangen, of is dit het begin van het einde?
Wat kosten de onderdelen die vervangen moeten worden?
Zijn deze verkrijgbaar bij een doorsnee onderdelenwinkel?
Kun je zelf deze onderdelen vervangen? Hoe?
Kan de machine op dit moment gebruikt worden, of wordt daarmee onherstelbare schade aangericht?

Alvast hartelijk dank voor uw deskundig advies!

Alex Steegstra
 

Arnootje84

  • #2
Mogelijk dat het versleten koolborstels zijn deze kunt u meten door ze van de motor af te halen ze dienen minimaal 15 mm te zijn als de een korter is dan de ander dient u ze beide te vervangen de wasmachine kunt u in princiepe niet meer gebruiken ( dat wordt door iedereen afgeraden ) dit komt omdat waneer u door wast met versleten borsteltjes dit zich in de motor gaat slijpen wat dus inderdaad voor onvoorstelbare schade kan zorgen wat behoorlijk in de kosten kan gaan lopen de borstels kun je bij iedere willekeurige onderdelen shop in de buurt bestellen

Groetjes Arno
 

Robje101

  • #3
Geachte Heer/Mevrouw,

Het probleem lijkt me duidelijk dat de koolborstels versleten zijn.
Deze komen rond de 15 a 20 euro.

Of de moter schade heeft geleden is maar op 1 manier te controlerenen dat is de moter er uit halen en kijken of er op de collecter waar de koolborstel tegen aan zitten of daar brandpunten op zitten.

Als er een brandlucht van het apparaat af komt lijkt het me niet raadzaam om er mee door te draaien er kan fixe schade optreden aan de moter en in het ergtse geval kan de machine in brand vliegen.

Of het nog de moeite is om de machine te repareren ligt er aan hoe oud de machine is en hoe u er natuurlijk zelf over denkt.

Mijn advies is hier in als het een oude machine is waar alleen de koolborstels van versleten zijn zou ik de koolborstels vervangen.
Als de moter is doorgebrand en de machine is meer als 10 jaar oud zou ik zeggen het is de moeite niet meer.
Maar het uiteindelijke besluit ligt natuurlijk bij u.

Met vriendelijke groet,

Rob van Pey.
 

Ast

  • #4
Beste mensen,

Ik heb jullie advies opgevolgd en niet meer gewassen, maar nieuwe koolborstels besteld. Deze heb ik vandaag geplaatst en bij het (met de hand) ronddaaien van de trommel hoor ik geen tikkend geluid meer.
De machine lijkt in eerste instantie weer als een zonnetje te draaien, totdat er gecentrifugeerd wordt. Dan krijg ik een soort 'vonkend' geluid te horen en alle leds op de display lichten om beurten op, gevolgd door een code F11 en de machine stopt dan. Na uit/aan zetten van de machine werkt deze weer, maar bij centrifugeren weer een F11 code.
Moeten nieuwe koolborstels eerst 'inslijten', m.a.w. laat de machine een paar keer draaien en het probleem lost zich zelf wel op, of is er iets ernstigs aan de hand?

Alvast weer heel hartelijk dank voor de antwoorden!

Alex Steegstra
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
F11 : wil letterlijk zeggen: communicatiefout; controleer het Control unit.
Het is best mogelijk dat hier ook sprake is van een defecte collector.

De koolborstels moeten altijd even indraaien, een paar keer centrifugeren zonder wasgoed is voldoende, vonkt de collector dan nog zo erg dan is het waarschijnlijk het einde van de motor.
 

Robje101

  • #6
Ja dat klopt die koolborstels moeten inderdaad inslijten.
wat ook nog wel eens wil helpen is moeter uit de machine halen koolborstels er af halen en ze een klein beetje bij schuuren met een stukje schuurpapier.
Aan de nieuwe koolborstel wil nog wel eens een kartelrandje zitten die dat heftigge vonken veroorzaakt en met alleen centrifugeren krijg je dit niet in een keer opgelost.
Ik heb het zelfs 1 keer megemaakt dat door nieuwe koolborstels de moter als nog defect ging.
Ik heb hier met collega`s vaak discussies gevoerd die zijden dat kan niet aan dat kartelrandje liggen maar als ik het er dan van af schuurde was het hele probleem in 1 keer opgelost.

Met vriendelijke groet,

Rob van Pey.
 

Ast

  • #7
Beste mensen,

Een verheugende mededeling: de machine draait weer als een zonnetje! Ik heb met de achterplaat van de machine verwijderd een aantal malen gekozen voor kort centrifugeren. De tijd voordat de F11 melding verscheen werd steeds langer en de vonkenregen (bij de koolborstels) werd steeds minder. Na ongeveer 20 keer kort centrifugeren trad de storing niet meer op. Alleen kun je op dit programma kiezen voor maximaal 1000 rpm.
Hierna heb ik een volledige was gedraaid met centrifugeren op 1000 rpm en later een was met 1600 rpm. De foutmelding is niet meer voorgekomen.

Het schuurpapier is dus uiteindelijk niet nodig gebleken.

Ik wil jullie heel hartelijk danken voor de hulp en ga weer zingend verder...

Alles schoon, alles keurig
Meneer Kaktus is tevree
Alles fris, alles fleurig
Meneer Kaktus zegt: Okee!


Een hartelijke groet,
Alex Steegstra

NB: het topic mag wat mij betreft worden gesloten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Mooi dat het gelukt is, bedankt voor de melding.

N.B. Een collector nooit schuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu