Bosch droger WTA3200 EU / 9 droogt slecht

Mbaaij

  • #1
Beste allemaal,

Ik probeer mijn Bosch droger te repareren. Mede met hulp van dit forum heb ik al veel zaken gecontroleerd, maar ik kom nu niet meer verder.

De droger werkt nog wel, maar wordt niet meer goed warm. Als ik hem start met nat wasgoed erin, dan is hij de eerste draaironde (ca 10 seconden) wel warm. Ik meet dan ook 230V op het verwarmingselement. Daarna keert de draairichting, en vanaf dat moment meet ik maximal 25 volt op het element. Eigenlijk dus 0. Ook als daarna de draairichting weer omkeert, dan blijft het element koud.

Kan niet de veiligheid zijn (rode knop) wat dan zou hij helemaal niet warm worden.

Lijkt me dat het dus iets met de regellogica of de NTC's zijn. Er zitten er 2 in. Eentje bij het element, en eentje in de uitblaasopening. Ik heb ze beide doorgemeten.

De eerste (bij het element) is van kuntstof. Er staat 20k op. Is dat de weerstand bij 25gr C? Hij meet ongeveer 18k. Als ik hem met mijn handen opwarm, dan loopt de weerstand terug richting 14k of 12k. Dat lijkt mij goed.

De tweede (in de uitblaasopening) is een stalen pen. Hier staat 12k op. Hij meet ongeveer 10k en loopt terug richting 8 als ik hem met mijn vingers verwarm.

De regellogica ziet er netjes uit. Geen zwarte plekken of niets.

Ik weet niet waar ik moet zoeken, of wat de oorzaak is. De droger is ondertussen 8 jaar oud. Dus maar op de gok onderdelen bestellen bij Bosch is niet meer de moeite waard.

Kan iemand met verder helpen? Bij voorbaat hartelijk dank!

Mark
 

Mbaaij

  • #2
Hallo allemaal (dit is mark weer),

Ik heb me nog eens verdiept in de werking van een NTC.

Wat na enig googelen blijkt is dat de opgegeven waarde (in mijn geval 12k en 20k) de weerstand bij 25 graden is. Meting bij kamertemperatuur moet dus in die buurt uitkomen.

Bij een NTC (negative temperature coefficiënt?) daalt de weerstand als de temperatuur toeneemt (in tegenstelling tot de zgn PTC). Logisch toch?

In mijn geval is de NTC van 12k (uitblaasopening) verdacht. De waarde ligt bij kamertemperatuur 22 graden? Al onder die basiswaarde. Hij zou er eigenlijk iets boven moeten liggen.

Ik heb wat websites van leveranciers gevonden. Nu zijn alle NTC's anders, maar ik vond er een paar van 12k. Deze zouden een weerstand van 8500 Ohm moeten hebben bij een temperatuur van ca 40 graden. Ofwel; even opwarment met de vingers geeft een veel te hoge temperatuur indicatie. (zo heet zijn mijn handen nu ook weer niet, officieel is huid geloof ik 26 graden ;-)

Volgens mij werkt het dus zo, dat de droger 10 seconden warm start. Dan de waarde van de uitblaasopening bekijkt. Die geeft dan een veel te hoge temperatuur, en de droger gaat vervolgens in de koelstand. Nu is mijn NTC nauwelijks onder de 25 graden te kijgen (ofwel boven de 12k) dus hij koelt dan een aardig tijdje door. (bescherming van het wasgoed?).

Om te testen of mijn theorie klopt heb ik de NTC (aangesloten maar gedemonteerd) tussen 2 bevroren koelelementen gelegd. Toen de droger gestart... En jawel, nu begon de droger weer afwisselend te verwarmen en te koelen.

Ik ga nu een nieuwe NTC bij Bosch bestellen, en als meld me einde van de week wel weer.

Groet,
Mark
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu