Boiler met lagedrukkraan

DanielH1

  • #1
Beste mensen van het Klusidee forum,

Een aantal jaar geleden heb ik een tweedehands boiler, een bijbehorende kraan bij een gootsteen en een douche aan laten sluiten. Er is geen inlaatcombinatie aangelegd.

Ik las over de mogelijkheid van een lagedrukkraan die een inlaatcombinatie overbodig maakt. Ik heb geen idee of deze kraan zo werkt. Heb 'm maar even op de foto gezet.


Nou valt er te lezen in de handleiding van de boiler dat als de boiler volgens het lage-druk-principe aangesloten wordt er slechts één tappunt mogelijk is. Ik neem aan dat er dus niet ook nog een douche op de boiler aangesloten mag worden. Dat is dus wel gebeurd, maar ik vraag me af in hoeverre dit schadelijk is.
Als de douchekraan dicht is, is de situatie volgens mij vergelijkbaar met slechts 1 tappunt. Als de douchekraan open staat zou er sowieso geen probleem met drukafvoer zijn, toch?

Ik zie vast iets over het hoofd, graag hoor ik hierover jullie gedachtes.
Groeten!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik kan het moeilijk zien op de foto maar wanneer er tijdens het opwarmen water uit de uitloop komt is het een lagedrukkraan.
Een reden bedenken waarom er maar 1 tappunt op aangesloten mag worden kan ik niet, zolang de lagedrukkraan er tussen zit is alles veilig.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Op de foto is een normale drukkraan te zien die bij een electrische boiler hoort/kan.

Een lagedrukkraan heeft 3 aansluitingen leidingen.
 

Xr8

  • #4
Hoe werk de boiler zonder inlaatcombinatie dan? Normaliter zou deze dan kapot gaan door de te hoge druk.

Wat Utreg al zegt, deze kranen hebben normaal 3 aansluitingen, nl een 1/2"draad waarmee de kraan in de muurplaat met koudwater aansluiting komt, deze zorgt tevens voor koudwater op de kraan. Vanaf deze kraan gaat er een KW leiding naar de boiler en komt er een WW leiding terug van de boiler naar de kraan.

Zou ook niet weten waarom er geen t stuk in de WW leiding zou mogen, het maakt volgens mij ook niets uit. Met een open WW kraan is een inlaatcombinatie zowieso overbodig. Deze gaat pas werken bij opwarmen tijdens gesloten toestand.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is eigenlijk heel simpel.
Bij een lage druk kraan is de warmwaterleiding vanaf de boiler naar de kraan altijd open.
Met de warmwater kraan ga je de boiler vanaf onder vullen met koudwater.
het warme water word zo boven in de boiler uit een overloop gedrukt dat dan via de kraan de boiler verlaat.
Er staat dus geen druk op de boiler.

Een aftakking in de ww heeft geen nut je, tapt nl geen warmwater, je voert koudwater toe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Normaliter zou deze dan kapot gaan door de te hoge druk.
De boilers zijn ook geschikt voor hoge druk, lage druk maakt het mogelijk een boiler te plaatsen op plekken waar geen afvoer voor de inlaatcombi te realiseren is.
 

DanielH1

  • #7
Bedankt voor jullie reacties!

Mijn excuses voor de onduidelijkheid van de foto :oops:. Er is wel een achteraansluiting waar het koudwater de kraan in gaat. Vervolgens loopt vanaf de kraan een koudwaterleiding naar de boiler en vanaf de boiler een warmwaterleiding terug naar de kraan. In deze warmwaterleiding zit een t-stuk dat loopt naar de douche.

Op de een of andere manier werkt het geheel wél al jaren prima. De douche heeft ook heerlijk warm water. Dus het lage-druk-concept zoals Headhunter het heeft uitgelegd is waarschijnlijk toch niet van toepassing.

Er is in dit huis nog geen watermeter of andere terugslagklep op de waterleiding voor zover ik weet. Zou het kunnen dat het hierdoor altijd goed is gegaan? De koudwaterleiding tussen de kraan en de boiler was nu (enkele uren na flink warmwatergebruik) trouwens heet!

Graag nogmaals jullie gedachtes over deze situatie. Dien ik toch maar een inlaatcombinatie te installeren, of in ieder geval voordat er een watermeter komt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Kunt u een foto plaatsen zodat alle aansluitingen er op komen ?
Graag ook eentje zoals de geplaatste foto maar dan iets verder weg.
 

Ronald42

  • #9
Dit is een inlaat/mengkraan. Overdruk gaat gewoon weg via uitloop. Indien hier geen water uitkomt tijdens het opwarmen kan er lekkage onstaan. Komt er wel regelmatig wat water uit (Overdruk) dan is alles in orde. Al wilt u er 10 tappunten op aansluiten dat maakt niet uit. Wel is het aan te raden deze kraan zodicht mogelijk bij de boiler te plaatsen.
Ander fotootje is mijn inziens neit noodzakelijk. Is vrij duidelijk. Onder dat "hoedje" zit overgens de overdruk beveiliging die eventueel los te vervangen is wel even ontkalken dan gelijk.

(Tja vroeger deed ik ook wel eens boilers)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu