Blazende afvoer

Cbda

  • #1
Hallo,

Misschien is dit onderwerp al een keer ter sprake gekomen maar ik heb helaas niet kunnen vinden. Sinds enige tijd ruikt het minder fris in onze badkamer. De verschillende stankafsluiters staan niet droog. Ik heb een aansluiting, de aansluiting van een wasbak, los gemaakt en een frisse maar niet fris ruikende wind blies om mijn oren. Nu moet er wel bij vermelden dat wij vermoedelijk een niet zo gebruikelijk riool systeem bij ons huis hebben. Wij hebben een zogenaamd drie kamer riool systeem.
Van uit het huis loopt een dikke buis naar een grote betonnen put buiten in mijn grond. Deze put is 3 tot 4 meter diep en heeft een diameter van ongeveer 2 meter. Tegenover de ingang zit een soort gelijke buis die naar een tweede kamer loopt met ongeveer dezelfde afmetingen. Daar zit ook weer een aansluiting naar een derde kamer en aan die kamer zitten verschillende uitlopen die er voor zorgen dat overtollig water in de grond afgevoerd wordt. De gemeente komt 1 keer per jaar de twee eerste putten leegzuigen.
Nu dacht ik als ik een onderdruk in de putten zou kunnen creëren dan zou het blazen in het riool moeten overgaan in een zachte zuiging.
Nu zit er in het betonnen deksel van de eerste putten een gat met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Zou het zinvol zijn om daar een buis van 30 centimeter lang en twee keer een 90 graden bocht op te monteren zodat er misschien een capillaire werking optreed.
Mocht iemand een beter idee hebben dan hoor ik het graag. Overigen een aansluiting op een gemeentelijk riool kan hier dus niet gerealiseerd worden.

Vriendelijke groet,

Cor
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een ontluchting op de bestaande leiding plaatsen in huis is dat geen optie?

Meestal is het voldoende een beluchter van 40 mm in de afvoer van de wastafel in de douche/badruimte te plaatsen, hier komt geen breekwerk aan te pas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een beluchter helpt niet bij overdruk in de riolering, die is wel geschikt voor onderduk.
Nu zit er in het betonnen deksel van de eerste putten een gat met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Zou het zinvol zijn om daar een buis van 30 centimeter lang en twee keer een 90 graden bocht op te monteren zodat er misschien een capillaire werking optreed.
Dit is altijd te proberen, voor een paar cent weet u of het helpt de overdruk weg te krijgen.
 

Cbda

  • #4
Ik weet niet wat het effect zal zijn bij een beluchter binnen.
Als je een afvoer aansluiting weghaalt dan voel je echt de wind naar binnen blazen dus het lijkt mij bij het plaatsen van een ontluchter dat daar de lucht het huis binnen gaat komen.
Ik meende ook dat een beluchter gebruikt werd om onderdruk weg te halen.
Het is voor mij niet te verklaren waar de wind vandaan komt. De afstand van de badkamer naar de put is ongeveer 7 meter en wordt overbrugd met een betonnen rioolbuis met een diameter van ongeveer 20 15 centimeter.
Alle afvoeren waar ik over spreek bevinden zich in de badkamer. Daar zitten achtereenvolgens, douche, wasautomaat, toilet en wastafel. Ik denk dat de lucht uit het riool komt op het moment dat de wc doorspoeld.

Cor
 

Cbda

  • #5
Sorry Jan,

Ik had dat berichtje nog niet gelezen. Ik denk dat ik inderdaad buiten dat maar eens ga proberen. Het zijn de kosten niet en misschien treed er inderdaad die zuigende werking op. Ik denk dat er nu een soort valwind de put ingaat en dat het plaatsen van een buisje juist het tegenovergestelde gaat doen. Ik denk daarbij aan mijn schoorstenen.

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Hebt u toevallig een ventilatiesysteem dat niet correct ingesteld is of roosters die dicht of verstopt zitten ?
Ik realiseer me ineens dat dit ook nog een oorzaak kan zijn, het systeem zorgt dan voor te grote onderdruk in de woning en zuigt dan rioollucht aan.
 

Cbda

  • #7
Wij hebben geen onderdruk in het huis. Er zijn in het totaal 4 ontluchters die open staan in het huis.
Wij hebben er één in de badkamer zelf, die staat op een ontluchtingskanaal in een schoorsteen, maar door de bijna altijd niet volledig gesloten badkamer deur kan daar geen onderdruk ontstaan.
Er zit er één en de ruimte waar mijn houtgestookte CV staat, er zit er één in schouw in de keuken en die komt ook ver boven het dak in een schoorsteen uit en er zit er één op de bovenverdiepen waar bij een schoorsteen een kachel geplaatst kan worden.
Deze schoorsteen wordt nu gebruikt als lucht afvoer. Overigens komt de wind ook uit de losgekoppelde afvoer als mijn voordeur openstaat. De afvoer blaast dus echt het is niet een beetje druk verschil.

Groet

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Mooi, dan is dat dus uitgesloten.
 

Cbda

  • #9
Misschien is het probleem opgelost. Ik heb het advies opgevolgd en heb het gat in de tweede put vrij gemaakt en een PVC buis in het gat geplaatst. Uit de buis komt een grote hoeveelheid zeer onwelriekende lucht wat volgens mij betekend dat het systeem wordt ontlucht. Of nu de stank binnen minder wordt kan ik op dit moment niet zeggen. Wel heb ik kunnen vaststellen dat de “wind
 

Cbda

  • #10
Het probleem is volledig met behulp van u opgelost. Vandaag waren er geen vreemde geuren meer te bespeuren.
Nogmaals iedereen bedankt.

Groeten

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Mooi dat het gelukt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu