Blazende afvoer bij hevige regen

Mleneman

  • #1
Alleen tijdens hevige regens borrelen onze afvoeren van met name de toiletten beneden en boven. Er is geen verstopping en alles loopt normaal, snel weg. Onze situatie is niet perfect; Aan zowel de voor als achterzijde van ons huis zit een opvang put. Beide zijn schoon en vrij groot/diep en liggen buiten de woning. Een standpijp is niet aanwezig of binnenshuis aan te brengen. Het bad wordt separaat ontlucht.

Tijdens hevige regen komt er zo veel lucht het riool in die zich lijkt op te bouwen in de put, aan de voorzijde van de woning, om er vervolgens als bellen uit te ontsnappen in de eerste aansluiting: het benedentoilet. Ravage tot gevolg: stank van de hele buurt en een nat toilet tot schouderhoogte.

De put weghalen heeft niet de voorkeur, de volledige bestrating en siertuin zitten hier mooi overheen. Bovendien vrees ik dan ook geen permanente oplossing te hebben voor de enorme overdruk in het riool. We zitten namelijk vlak bij een opvangbasis van de hele wijk, er komt bij tijden dus zeer veel water ondergronds langs.

Heeft iemand een geschikte oplossing voor bovenstaande situatie?



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het water loopt van rechts naar links?

Ik denk als je de HWA van het dak enz. boven op de put maakt je al een heel eind op de goede weg bent. Er zal minder druk in je systeem worden ogebouwd.
 

Mleneman

  • #3
Het water loopt inderdaad van rechts naar links. De HWA van tuin, dak en garage "vallen" al in de put achter het huis en stromen naar de put voor het huis.

Om de watertoevoer te verminderen heb ik al in de HWA van het dak gesplitst, het ene deel van het dak loopt in de gazon/tuin weg. In de andere HWA van het dak heb ik een bladvanger geplaatst, deze zit 50cm van de put achter het huis om de put achter het huis te ontluchten en ruimte te geven als overstort. Het probleem zit dus, zo lijkt het, in de luchtaanvoer vanuit het hoofdriool.

Kan het kwaad om voor de wc en tussen de put aan de voorkant een ontluchting te maken om zo gasbellen of drukverschil af te vangen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die bladvanger is dat een open verbinding met de buitenlucht? Zo ja, hoe kan er dan druk ontstaan in je systeem. Is er sprake van tegenschot in de liggende buis. Met andere woorden het wordt een gesloten systeem er is geen openruimte om de luchtdruk te kunnen laten ontspannen.

Een ontluchting moet je, lijkt mij, niet onder je huis willen hebben. De over-en onderdruk moet je via de bovenkant van de put en de hwa zo hoog mogelijk buiten het huis laten in-en uitstromen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Die buis moet voor de sifon aansluiting van de put komen zodat die als ontspanning dient.

denk er wel om dat die buis niet onder een open staande raam komt want het stinkt
 

Mleneman

  • #6
Je aanvullingen in de tekening kloppen, dat leek mij ook vreemd dat er toch druk wordt opgebouwd. Zeker met de bladvanger er tussen. De opbouw van lucht zit ook alleen aan de voorzijde van de woning. Vandaar dat ik denk de lucht tussen de voorste put en de wc te moeten afvangen. Om stank te voorkomen doortrekken tot aan de dakgoot. Aan deze kant van de woning zitten geen ramen. Zoiets?

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Waarom zit voor ook een put, is dit een septietank.
 

Henk E

  • #8
Wat voor putten heb je voor en achter, misschien een foto?
 

Mleneman

  • #9
De putten zijn opgemetseld van steen en afgewerkt met cement. Helaas zitten deze onbereikbaar onder de grond.
 

Henk E

  • #10
Jammer, dus controle vanuit de put is zo niet mogelijk
of je zou hem open moeten maken dan kun je beter zien of ze schoon zijn en waar het probleem nu zit.
 

Mleneman

  • #11
Klopt, potdicht. Wel een camera inspectie gehad waaruit blijkt dat inderdaad alles schoon is. Er zit ook geen sifon voor of achter de put, deze zit rechtstreeks op de straat aangesloten: open verbinding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Wat zegt de gemeente er van dan, kan best zijn dat die putten dat moeten op vangen bij te veel water.
 

Henk E

  • #13
En hoe zit het met de buren, hebben die er ook last van?
want als het gemeentelijk hoofdriool vol raakt krijg je overdruk in dat riool en dan zou jou eigen plan een oplossing kunnen bieden.
Mleneman schreef:
Kan het kwaad om voor de wc en tussen de put aan de voorkant een ontluchting te maken om zo gasbellen of drukverschil af te vangen?
En daar zou je de voorste regenpijp voor kunnen gebruiken door simpel de sifon er tussen uithalen, de achterste heb je al los gekoppeld begrijp ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu