Bevestiging touw aan schuiframen

Efm

  • #1
Ik ben bezig met het 'renoveren' van een oud huis uit 1890. Aan de voorzijde zitten vier hoge ramen met 2 delen (bovenkant glas-in-lood). Ze waren alle vier dichtgekit en met stopverf vastgemaakt. Van 2 van die ramen heb ik inmiddels het vroeger beweegbare deel los gekregen en die zou ik nu weer als schuifraam willen herstellen. De katrollen aan de bovenkant draaien inmiddels weer en de gewichten in de kozijnen zijn ook nog aanwezig. Mijn vraag betreft: hoe zou ik het touw aan het kozijn kunnen bevestigen? Ik zie geen sporen van hoe dat ooit bevestigd is geweest. Daar is vast een redelijk standaard manier voor. Ideeen? Alvast bedankt...
 

Droid

  • #2
Gewoon een oogje in het kozijn draaien? En daar het touwtje aan vast maken...?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Mooier om het uit het zicht te hebben denk ik. Bv. gat boren, 2x zo groot als de touwdikte, en het touw er dan inlijmen met een prop/deuvel, zodat het goed vast zit.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Vroeger sloeg men krammen in het raam waar het touw tussen geklemd zat.
En dat was geborgd met een knoop
 

BeeTeeWee

  • #5
Is het weer gangbaar maken van dergelijke ramen verstandig als je het hebt over inbraakwerendheid?

In 1890 had je natuurlijk toch wat minder geteisem dan in 2010. Ik vraag dat eigenlijk omdat ik zelf ook nog een paar van zulke dichtgekitte ramen heb in ons huis uit 1878. Op welke manier wordt voorkomen dat je ze van buitenaf kunt optillen? Moet er dan aan de binnenkant een soort borgpen in de raamkozijnen worden aangebracht?

Als mijn ongerustheid daarover kan worden weggenomen, heb ik ook veel zin om ze weer gangbaar te maken. Al weet ik nog niet of ik de contra-gewichten nog aantref. Zeker met het huidige warme weer is het natuurlijk wel lekker om ook die ramen open te kunnen zetten.
 

Tterpstra

  • #6
Als het raam gesloten is, zie je boven het raam aan weerszijden een "sponning" (sleuf) waarin het raam schuift.
Als je nu een lat op lengte maakt en hierin plaatst, eventueel met iets wat dit op zijn plaats houd (spijkertje of schroefje) dan kan het raam nooit ongewenst worden geopend. ( Dus op de wijze als je bij een schuifpui ook kan doen, daar blijft de lat uit zichzelf wel liggen)
 

Arie206rc

  • #7
Vroeger zaten er aan beide zijde van het raam een gat waar een stalen pen met sierkop in zat.


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu