Bevestiging grote mdf platen

Esmati

  • #1
Hallo,

Ik zou graag twee grote mdf platen (een bedoeld als soort schilderij en een bedoeld als lijst daaromheen en ervoor) willen gaan ophangen aan een betonnen/stenen (draag)muur.
Beide platen zijn 8 mm dik
Het 'schilderij ' is ongeveer 130h x 190b cm
De lijst is 175h x 244b cm en heeft een lijst van 35 cm rondom, midden is dus open.
Berekening leert dat oppervlak van beide platen ong 2,47 m2 betreft.
met de dikte van 8mm komt dat op rond de 16 kg per plaat.

Welke pluggen (type, materiaal, dikte, diameter) en schroeven kan ik het best gebruiken om deze platen op te hangen ?
Waarschijnlijk het beste om beide platen via twee gescheiden manieren op te hangen.

Het schilderij zouden we met twee schroeven aan bovenzijde willen bevestigen (dwars door mdf plaat) aan de muur (deze zijn niet zichtbaar, omdat lijst ervoor komt, maar welke schroef/plug combinatie kan dit het beste dragen ?
Voor de lijst zijn we aan het denken om van onder te steunen met een soort ongelijk u profiel bijv 30 x 20 x 5 mm (30 aan de wand, 20 dikte om plaat op te zetten en 5 als klein opstand randje om plaat niet naar voren te laten schuiven) maar dit schijnt bijna onmogelijk om te krijgen .

Iemand enig idee hiervoor hoe het beste de lijst op te hangen of wat te doen met ophangbeugels/ u profiel ?

Bij voorbaat dank voor het meedenken .

groeten,

Marc
 

Fiesiekus

  • #2
Het binnenpaneel kan met 2 houtdraaibouten en 2 pluggen (10 of 12 mm) opgehangen worden. Slag- of kozijnpluggen kan ook, die pluggen gaan in z'n geheel door de MDF- en de muur in.

Het beste kan je de lijst ook ophangen (hoeveel cm van de wand?). Daarvoor aan de achterkant een U-profiel van aluminium schroeven (de U naar beneden gericht) en aan een paar voldoende ver uitstekende haken ophangen. Kan dus ook aan houtdraaibouten afgehangen worden. Als ie goed hangt, een paar inkepingen zagen op de plek waar het profiel de bouten/haken raakt. Dan is ie ook een beetje geborgd.
 

Esmati

  • #3
Hoi Fiesiekus,

Bedankt voor je snelle reactie en inlevingsvermogen.
Heb geen ervaring met kozijnpluggen.
Wat zal steviger zijn ? 10 mm houtdraaibouten of kozijnpluggen met schroef, ik zie ze op internet zo gauw niet in die dikte ?

De lijst komt maar zo'n 8 mm van de wand af, namelijk de dikte van
het binnenpaneel/schilderij dat erachter valt. Aan de achterzijde van de lijst zit nog verticaal aan zijkanten mdf platen van 4mm dik gelijmd om het grote profiel van de lijst te ondersteunen.
Dus van de wand naar voren: 8mm binnenpaneel, 4 mm opvulling, 8 mm lijst.
Ik zie je kreatieve oplossing van het U-profiel naar beneden en ik denk dat ik je daarin kan volgen, maar ik ben bang dat het niet lukt om dit profiel stevig aan de achterkant van de lijst te bevestigen omdat deze zoals gezegd maar 8 mm dik is en schroeven van de achterkant van deze lijst naar voren toe (om het profiel te bevestigen) niet door de lijst aan de voorkant eruit mogen komen. Dus ik heb hooguit maar 4mm plus 8mm = 12mm dikte om een schroef in te draaien. Dit lijkt me te weinig om daar het U-profiel stevig in te bevestigen, laat staan daarna de 15-16 kg te kunnen dragen.
Hopelijk kun je een beeld vormen hierbij.

Ik zat eerder te denken aan uprofiel op muur met de U naar boven
en dan zo'n 22 a 25 mm dikte waarin dan de plaat/lijst kan vallen.
Je hebt dan wel een opstaande rand aan voorkant, deze wil ik dan zo klein mogelijk houden, bijv. 5 a 10 mm (als zo'n profiel ueberhaupt bestaat??)
 

Fiesiekus

  • #4
Dan kan je ook met 2 houten latten met elk 1 schuine rand gaan werken: lat 1 op de muur met rand omhoog, lat 2 aan de achterzijde van het paneel lijmen met rand naar beneden. Die lat 2 in lat 1 hangen en klaar.
 

Esmati

  • #5
Een lijmverbinding op de lijst kan dit gewicht van ongeveer 16 kg probleemloos dragen ? Heb ik daar speciale lijm voor nodig ?
Voor wat betreft de houtdraaibouten, 10mm zou stevig genoeg kunnen/moeten zijn ? dunner (8mm) is ook mogelijk ?
Zijn er nog wezelijke redenen om voor houtdraaibout of kozijnplug te kiezen ? Wat heeft de voorkeur ?
 

Fiesiekus

  • #6
In veel DHZ-zaken staan "lijmwijzer" waarop af te lezen is waar & welke lijm geschikt voor is. Maar het steunlatje ook met tig schroeven aan het paneel vastschroeven (direct na het lijmen).

Verder is het voordeel van kozijnpluggen dat je in 1x door hout en in muur kunt boren en zonder het voorwerp weg te halen, de plug met bout erin kunt meppen. Maar in dit geval kan 't ook heel goed met houtdraaibouten.
 

Esmati

  • #7
Is mdf zelf ook geschikt als 'steunlat', dus de lat die aan achterzijde voor de bevestiging gaat zorgen, verstek gezaagd ?
En aan welke dikte/hoogte zou je moeten denken ?
 

Fiesiekus

  • #8
MDF lijkt me wel toepasbaar, iedere andere houtsoort ook, maar je hebt waarschijnlijk zat MDF-planken liggen. I.p.v. schroeven, is deuvelen misschien soliderderder.

De afmetingen worden toch bepaald door de hoogte van de bovenstijl (iedere <-lat de helft = samen de stijlhoogte) en de dikte van het paneel + opvulling = 12 mm? Dus daar heb ik weinig aan toe te voegen.

Gaan wij eens lekker aan de slag?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De platen zijn 8 mm dik, wanneer u de lijst maakt van 12 mm (of iets dikker) mdf is een randje wegfrezen van de 12 mm platen voldoende om de 8 mm op te sluiten en op te hangen.
Dat kan met gewone houtschroeven, bij mdf om de 40 a 50 cm i.v.m. het eventueel kromtrekken van de mdf.
6 mm pluggen is dan meer als voldoende met bijpassende houtschroeven, geen spaanplaatschroeven gebruiken.
Houtdraad bouten vind ik een beetje teveel van het goede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu