Beuken bankjes met olie laagje beitsen

Lucas14

  • #1
Bij een bekend zweeds warenhuis heb ik twee blanke beuken bankjes gekocht die ik wil beitsen en aflakken. In de fabriek heeft men deze bankjes een maal behandelt met olie.

Volgens mijn verfspecialist zijn de bankjes niet meer te beitsen of schilderen. De beits- of laklaag zal niet hard worden omdat deze op een olielaagje drijft, was de boodschap.

Is er een manier om deze bankjes zo te behandelen dat ze toch te beitsen zijn of moet ik gaan denken aan een olie op kleur of zo?
 

Kloek77

  • #2
Uw specialist heeft gelijk.
eenmaal in de olie is er weinig meer mee te beginnen,
behalve inderdaad een gekleurde olie.
 

Pepjo

  • #3
Wel eens van logen gehoord ? Dat lijkt me toch een mogelijkheid.
 

Lucas14

  • #4
Ik heb op internet gekeken wat "logen" inhoudt. Het lijkt me niet zo'n fris klusje. Daarnaast heb ik geen garantie dat de olie uit het hout is en met het probleem zitten blijf.

Ik heb ook verhalen gelezen over het toepassen van allerlei ontvetters maar nergens krijg ik de bevestiging dat het ook werkt. Verder vraag ik me af hoe diep 1 olielaag in beuken trekken kan. Is dit met schuren op te lossen?

Alle suggesties zijn hartelijk welkom.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Beuken bevat looizuur, en kan daarom geloogd worden. Dit is zoals Pepjo al beschreef de meest effectieve optie: u kunt schuren wat u wilt, maar daamee wrijft u alleen uw schuurpapier vol met olie.

Beuken is bovendien goed impregneerbeer, het geen wil zeggen dat de structuur dermate open is dat bijvoorbeeld conserveringsmiddelen vrij diep in het hout dringen; olie dus ook.
 

Lucas14

  • #6
Het beuken blad bestaat uit latjes welke aan elkaar gelijmt zijn. Wordt deze lijm dan niet aangetast door het loog?

Ik heb tevens gehoort dat als je met een plantenspuit water op het blad spuit, je kan zien in hoeverre de olie nog aanwezig is. Vormt het water bolletjes of druppeltjes, dan is de olie nog aanwezig. Wordt het water snel opgenomen door het hout en zie je een "vlek" welke weer opdroogt, dan zou er gebeitst of gelakt kunnen worden. Is dit waar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Naarmate men meer informatie verschaft kunnen wij ook wat specifiekere vragen stellen om tot een goed antwoord te komen.

Met welke lijmsoort zijn de latjes aan elkaar geplakt?

En de methode met de plantenspuit: heeft u die al toegepast?
 

Lucas14

  • #8
Helaas weet ik niet welke lijmsoort dit zweeds warenhuis gebruikt maar hun meeste beuken plaatmateriaal is samengesteld uit stroken of latjes.
Ik weet ook niet of bijvoorbeeld ammonia of thinner de lijm aantast.

Ik heb het blad van het bankje met St Marc (als proef) schoongemaakt en de volgende dag de methode van de plantenspuit geprobeert. De kleine druppels trekken binnen een minuut weg in het hout. De grotere druppels doen er iets langer over.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Zolang u niet de exacte samenstelling van de ( eventueel loogbestendige ) gebruikte constructielijm weet, blijft logen riskant.

U kunt, naar aanleiding van de plantenspuittest eerst de onderzijde van de zitting van het bankje behandelen ( beitsen ). Wacht enige dagen en beoordeel dan het resultaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu