Betonnen broodjesvloer in combinatie met vloerverwarming

Ser015

  • #1
Beste mede klussers,

Wij zijn druk bezig met het verbouwen van ons woning. Het betreft een 2 onder 1 kap woning die gebouwd is in 1975. Op de begaande grond willen wij graag vloerverwarming maar komen hier niet helemaal uit. Graag zou ik daarom advies vanuit jullie willen vragen.

Huidige situatie:
De begaande grond betreft een ongeisoleerde 'broodjes'vloer met betonnen liggers en betonnen broodjes. Op de broodjes ligt een zandcementlaag van ongeveer 2 a 3 centimeter. Er is geen druklaag aanwezig. I.v.m. de dikte van de zandcementlaag is vloerverwarming frezen niet mogelijk. Door de hoogte van de voordeur is de opbouwhoogte ook helaas beperkt. Boven op de huidige zandcementlaag is maximaal nog ruimte voor 3 centimeter opbouw, inclusief pvc/laminaat/tegels. Tevens beschikt elke ruimte over een (natte) kruipruimte.

Wij komen tot de volgende drie optie:
1. Huidige zandcementlaag 'opdikken' en alsnog vloerverwarming frezen. Vervolgens de broodjes van onder isoleren met pir platen.

2. Huidige zandcementlaag verwijder en broodjes/liggers laten zitten. De huidige broodjes/liggers egaliseren met zo'n dun mogelijke laag. Daarover een noppenplaat met minimale isolatie (11 mm of 30mm) en dit dichtzetten met een gietdekmortel. Vervolgens de broodjes van onder extra isoleren met pir platen.

2. Alles slopen en huidige betonnen broodjes vervangen voor tempex broodjes. Eventueel zouden de betonnen liggers hergebruikt kunnen worden. Deze zouden wellicht wel lager geplaatst moeten worden i.v.m. de opbouwhoogte (nieuwe betonnen druklaag + zandcementlaag).

Onze voorkeur gaat uit naar optie 3. Echter staan er op dit moment ook een aantal binnenmuren (hal, wc, meterkast) op de vloer. Deze zouden dan ook gesloopt moeten worden? Omdat er een open trap is lopen 2 binnenmuren helemaal door tot de zolder. Zou er een optie bestaan dat deze binnenmuren blijven staan?

Wat zou jullie voorkeur hebben? of is er nog een beter alternatief?

Wij horen het graag!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Optie 1 gaat niet, drie centimeter is te weinig voor en vloerverwarming en een pvc vloer.

Optie 2 gaat ook niet, de broodjes zijn niet sterk genoeg om zonder druklaag te fungeren als vloer.

Dus dan kom je in optie 3 terecht. Dat betekent dan slopen van de hele vloer inclusief de wanden die daar op staan. Erg ingrijpend en kostbaar allemaal.

Of je moet ruimte kunnen creëren om optie 1 uit te kunnen voeren, of het idee van vloerverwarming helemaal laten varen. Ik zou even een goede afweging maken of de kosten van het hele project wel opwegen tegen de waarde die de vloerverwarming toevoegt aan de woning.
 

Ser015

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie en meedenken.

Enkele aanvullingen:
Optie 1:
Bedenk me zojuist dat wellicht de huidige zandcementlaag eruit halen en een nieuwe storten van 5 a 6 cm inclusief vloerverwarming nog een optie zou kunnen zijn. Helaas is er dan niks wat betreft isolatie.

Optie 2:
De huidige broodjes hebben nu ook geen druklaag. Zandcement ligt direct op de broodjes. Of wordt de huidige zandcementlaag gezien als 'druklaag'?

Optie 3 is inderdaad erg ingrijpend. Vandaar ook de twijfel. Bestaat er een mogelijkheid om de binnenmuren (tijdelijk) op te vangen tijdens de bouw van de nieuwe vloer zodat deze niet gesloopt hoeven te worden?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Vloerverwarming zonder isolatie is geen optie zou ik zeggen. Verder zijn de broodjes alleen niet draagkrachtig genoeg. De laag die daarop gestort is, maakt onderdeel uit van de constructie. Deze kun je dus niet zomaar verwijderen en/of weglaten.

Ook het infrezen en/of instorten van leidingen kan niet zonder beperking, aangezien dit ook invloed heeft op de constructieve sterkte.

Dus ja, het wordt een ingrijpend project als je het goed wil doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
1 De vloer aan de onderkant na-isoleren met schuim of speciale ps elementen.

voor de rest de deuren aanpassen is heel wat minder ingrijpend dan je vloer vervangen
 

Ser015

  • #6
Vloerverwarming zonder isolatie zien wij ook niet zitten. Vandaar de zoektocht.

Pur-schuim willen wij het liefst niet gebruiken i.v.m. milieu. Speciale ps elementen zeggen ons niks en google maakt ons ook niet wijzer. Heb je hier een voorbeeld van hoe dit eruit ziet?

Alvast een fijn weekend toegewenst.
 

Sander 1972

  • #7
Optie 3

Weet je zeker dat die binnen muur op die vloer staat, of dat die onderdeel van de fundering is?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
je kan ook Icynene isolatieschuim laten aanbrengen dat is schuim op waterbasis

ik kan de ps elementen ook zo niet vinden weet zeker dat ik ze een paar jaar terug heb gezien op de bouwbeurs en ook wel eens iets over gelezen maar mischien is het niets geworden en zijn ze van de markt
je kan ook met rechte platen na-isoleren

Maar persoonlijk zou ik voor schuim kiezen dat is kierloos en het zichtbare stuk van de fundering en de wanden onder de vloer worden dan ook bespoten zodat er minder warme via die weg verdwijnt.
 

Ser015

  • #9
De binnenmuren staan helaas 100% zeker op de vloer.

Lcynene isolatieschuim kende wij nog niet. Dit klinkt als een goed alternatief.Wij gaan wat offertes opvragen. Bedankt!

Dan zitten we alleen nog met de vloerverwarming zelf. Denk dat de huidige zandcementlaag gaan verwijderen en een nieuwe dikkere laag voor in plaats komt inclusief vloerverwarming. Of is de huidige op één of andere manier op te dikken zodat er alsnog gefreesd kan worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Boertje125 schreef:
je kan ook Icynene isolatieschuim laten aanbrengen dat is schuim op waterbasis
Op waterbasis. Vraagt dat schuim niet naar het juiste klimaat in je kruipruimte.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Wgb wat bedoel je daarmee?
dat schuim is o.a. geschikt voor het na-isoleren van vloeren aan de onderzijde in een kruipruimte
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Nogal wat producten op waterbasis hebben een hekel aan een langdurige belasting van water.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Je mag er toch vanuit gaan dat isolatiemateriaal wat voor deze toepassing ontwikkeld is, ook hier tegen bestand is. De tijd van "we doen maar wat en zien wel wat er van komt" ligt echt al heel lang achter ons.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Ser015

  • #14
Ondertussen wat online 'onderzoek' gedaan naar Icynene. Het gebruik van bodemfolie en/of kruipruimte ventilatie is volgens mij wel essentieel (net zoals bij elke andere isolatiesoort). Op het net zijn meerdere filmpjes te zien waarbij het Icynene vol zit met condens/water.

Ondanks het bovengenoemde overwegen wij wel Icynene te laten spuiten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu