Betegelen over ongebruikte elektra dozen

Marxmeinen

  • #1
Hallo allemaal,

Ik had een vraag. Ik ben bezig om ons toilet te renoveren. Nu zit het bestaande lichtpunt aan de wand. Eveneens de schakelaar. Ik heb een nieuwe situatie gecreëerd waardoor nu het lichtpunt in een verlaagd plafond komt.
Ik had de mazzel dat de meterkast letterlijk achter de wand zat waar op dit moment nog het oude lichtpunt zit. Dus ik kon nieuwe draden trekken.

Mijn vraag is; kan ik zonder problemen de bestaande draden in de wand/inbouwdozen van het oude lichtpunt/schakelaar afdoppen met lasklemmen en uiteindelijk hierover heen betegelen nadat ik het heb opgevuld met gips oid?

Op het tegelwerk komt uiteindelijk een draadloze schakelaar (Philips hue) die geschakeld wordt met een hue inbouwspot in het verlaagde plafond.

Zie ook de foto.

Groet Marx

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee. Alle dozen, verbindingen en ook afgedopte draden moeten bereikbaar blijven. Zeker geen draden waar nog spanning op kan komen in gips wegsmeren! Als hier ooit een storing in komt of bedrading beschadigd raakt bij boren o.i.d. mag je je mooie getegelde muur gaan slopen!

Óf bereikbaar houden, óf compleet verwijderen. Die bestaande bedrading moet ook ergens vandaan komen dus verwijderen zou mogelijk moeten zijn. Tenzij er vanuit die doos nog aftakkingen naar andere ruimtes zijn, maar dan moet je het al helemaal niet willen wegsmeren.

P.s. hoe werk je die draad in het plafond af? VD is niet bedoeld om los over het plafond te liggen, dit hoort over de gehele lengte in buis te zitten en te eindigen in een doos of component met buisinvoer. Je spotjes zijn dat niet gok ik zo. Ook die lasdoos is een verbinding die bereikbaar moet blijven! Lasverbindingen zijn ook niet onfeilbaar en als er nu ooit iets mee zou zijn dan kun je het plafond slopen.

Met de meterkast naast het toilet zou ik in de meterkast een goed bereikbare contactdoos monteren waar je in geval van problemen altijd bij kunt en dan aan de spots gewoon een aansluitsnoer met stekker zetten. Welke problemen je hier in de toekomst ook mee zou krijgen, je kunt er dan altijd bij! Zolang je de snoeren niet vastklemt tussen rachelwerk en gipsplaten... ;)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Nee ongebruikte bekabeling volledig verwijderen.
Pas dan kan je de doos dichtmaken en wegtegelen.[/i]
 

Marxmeinen

  • #4
Dank voor je uitgebreide reactie, XanderH!

Ik zal op zoek gaan naar de draden achter de wand. Hopelijk kan ik deze verwijderen en anders zal er inderdaad niets anders opzitten dan deze inbouwdozen af te dekken met een afdekplaat om bij calamiteiten nog bij de bedrading te komen.
De wand is van multiplex en qua loze ruimte tussen groepenkast relatief klein, dus ik heb wel goede hoop dat het opsporen van de eventuele lasdoos en het verwijderen van de draden moet lukken.

Wat betreft het plafond. Klopt helemaal wat je zegt. Voor het passen van de gipsplaten heb ik tijdelijk de doos vastgezet. Later zal deze tov het gat zitten waar de spot komt en voorzien worden van het ontbrekende flexibele buis.
Overigens is het stopcontact bedoeld voor een Google home mini speaker in het plafond voor de ultieme toiletbeleving (edit: stopcontact is niet zichtbaar op de foto maar loopt via een vertakking vanuit de lasdoos richting vooraanzicht) ;-).

Toch blijf ik het bijzonder vinden. Is er geen enkele manier om dit soort draden op een veilige betrouwbare definitieve manier af te doppen? Ik neem aan dat in sommige situaties er in muren of plafonds ook wel eens een draden worden opgeheven maar niet in zijn geheel kunnen worden verwijderd bijvoorbeeld bij renovaties maar toch compleet worden bedekt? M.a.w. is hier dan helemaal geen uitzondering op mogelijk? Wil natuurlijk het liefst een mooi stukje tegelwerk zonder zichtbare afdekplaatjes e.d.

Groet Marx
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Draden afdoppen aan beide uiteinden? Dus vanaf de aftakking in een andere ruimte afdoppen zodat het loze kabels worden. Dan loop je geen risico er ooit kortsluiting te hebben.
 

Marxmeinen

  • #6
Ik denk dat ik je niet helemaal begrijp.

Wat ik van plan was, is alle huidige installatiedraden individueel afdoppen en vervolgens dichtstoppen met gips. Dus zowel de draden bij het lichtpunt als die in de wandschakelaar. Maar er blijft dan dus wel spanning op staan...

Is dit wat jij ook bedoeld?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Draden afdoppen is geen optie. Je zult echt de draden moeten verwijderen.
 

Marxmeinen

  • #8
Dank voor alles reacties. Ik ga vanavond even verder puzzelen! Ik hou jullie op de hoogte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Speciaal voor jou is er een spreekwoord: Doe het goed of doe het niet. :wink:

Je had al begrepen dat die draden op het huidige plafond ook niet goed zijn?
 

Marxmeinen

  • #10
Het is gelukt!
De bedrading liep van de eerste verdieping door de meterkast en vervolgens door de wand naar het toilet. De (zwarte flexibele) buis heb ik voorzichtig ingesneden (uiteraard met stroom eraf) en de blauwe en bruine draad vervolgens de meterkast in getrokken. Heb de draden afgedopt met lasklemmen. Morgen ga ik deze ik netjes wegwerken in een installatiebuis en een lasdoosje. Eveneens de rest in het plafond e.d.

Nu kan ik uiteindelijk toch de boel “dichtsmeren
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Als de dozen nu leeg zijn kan je ze dichter en of overtegelen.
 

Marxmeinen

  • #12
Deze zijn nu volledig leeg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu