Beste plaats beluchter

Nathan

  • #1
Hallo,

Ik heb van alles al op de site gevonden, maar nog niet het antwoord op mijn probleem. Ik heb een zolder bijgebouwd en daar de cv en wasmachine staan. (zie schema). Nu is mijn vraag op welke plaats ik het beste de beluchter kan plaatsen en met welke diameter ik deze het beste kan plaatsen. 32 vanaf de cv door het dak of 40 vanaf de gootsteen. uiteraard voor de zwanehals. Als ik de wasmachine aanzet borrelt de cv. de gootsteen heb ik nog niet helemaal aangesloten.



Alvast bedankt!

groeten,
Nathan

 

Fiesiekus

  • #2
Beluchter op gootsteen afvoer.
 

Jacovrie

  • #3
Ik ga ervan uit dat 'naar de afvoer' de standleiding naar beneden is. Het kan ook zijn dat deze horizontaal/vlak naar de standleiding loopt.

Het water gaat van de gootsteen/wasmachine met een vaart de standleiding in (bij verticale aansluiting). Door de snelheid krijg je een zuigende werking en wordt de sifoon bij de CV leeggezogen. Daar zou dan een beluchter geplaatst moeten worden. Het T-stuk op de standleiding moet dan 90° zijn. Hetzelfde zou kunnen gebeuren bij de gootsteen. Dan moet ook daar een beluchter worden geplaatst.

Ik heb aangenomen dat er niets aan de ontluchting is veranderd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou op beide punten een beluchter plaatsen, dus 1 bij de gootsteen en 1 bij de cv afvoer.
 

Nathan

  • #5
Dank voor de reacties.
Ik denk dat het dus twee beluchters worden. Ik snap alleen de 90 graden niet goed. De wasmachine en gootsteen komen nu met 45 graden op de leiding naar beneden aan. (Y-stuk). Deze leiding (40 mm) loopt verder door een aantal kamers (verticaal en horizontaal) naar de "grote" standleiding van de wc.

Is de diameter nog belangrijk voor de beluchters?

groeten,
nathan
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Beluchters zijn te koop in 40 mm. Dus T stukje in de leiding en de beluchter goed verticaal monteren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Beluchters zijn óók te koop in 32 mm.

Voordeel: wanneer je op een 40 mm pijp een sok plaatst (of het uiteinde van een T-stuk gebruikt) en daarin een rubberen verloopsok van 40 naar 32 mm doet, dan druk je de beluchter in dat rubber (kost wat moeite en vaseline).

Mankeert er dan iets aan de beluchter, kun je hem zonder zagen e.d. vervangen. Heb je een verstopping, dan haal je de beluchter en de rubber sok eruit en je hebt toegang tot de buis... :wink:
 

Nathan

  • #8
Nogmaals bedankt voor de informatie. Ik kan weer aan de slag :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu