Beluchting standpijp / leegtrekken sifon

Mbbakker

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben een probleem met de afvoer in onze nieuwe aanbouw.

Deze heeft een eigen rioolafvoer naar buiten alleen er zit geen ontspanleiding of beluchter op.

Nu is het zo dat net doortrekken van de wc er toch iets van onderdruk ontstaat bij de sifon van de douchegoot. Het bad/wastafel en keuken hebben geen last hiervan, waarschijnlijk omdat de goot het laagste punt is en de minste weerstand heeft.

Ik heb een schema toegevoegd hoe een en ander aangesloten zit.

Ik dacht er zelf aan om of de bocht van wc naar standpijp te vervangen voor een t stuk en hier bovenop een binnenbeluchter te plaatsen.

Of een beluchter te plaatsen in de 75mm buis naar de douchegoot.

Mogelijkheid tot aanleggen van een buis naar buiten is niet wenselijk omdat deze dan via de buitenzijde van het huis 2 verdiepingen omhoog moet steken.

De afvoer van de keuken loopt trouwens gewoon horizontaal (met afschot). Lijkt een beetje vreemd op het schema.

 

CV__

  • #2
Is je tekening een bovenaanzicht, of zit er ook nog een verticaal deel in? Zijaansluitingen van horizontaal naar verticaal altijd met (stroom)T-stuk, niet Y-stuk.

Douche sifon wordt als eerste leeggetrokken omdat daar het stankslot het laagste is (als in; dun).

Bochten in liggende vlak liever in 2x45 graden.
 

Mbbakker

  • #3
De tekening is het zijaanzicht van de riolering. Alle bochten die van horizontaal naar verticaal gaan zijn uitgevoerd in 2x 45 graden. Behalve de wc, deze heb ik met 90 graden aangesloten op de bovenzijde van de standpijp.

De standpijp verdwijnt verticaal onder de betonvloer en gaat hierna horizontaal verder naar de riolering.

Ik heb een y stuk in de standleiding gebruikt omdat ik (dacht) dat dit de doorstroming te goede zou komen. En omdat ik dacht dat met een t stuk er misschien wc papier oid in de opening van het t stuk zou kunnen blijven hangen omdat de wc erboven aangesloten is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Kijk hier zie je waarom dat T-stuk 90 graden het beste is.

 

Mbbakker

  • #5
@Henk253

Duidelijk verhaal zo met de afbeelding erbij!

Als ik het goed begrijp zou mijn probleem dan opgelost moeten zijn als ik de 90gr bocht van de wc naar de standpijp vervang voor een (doorstroom) T-stuk en aan de bovenzijde deze voorzie van een beluchter of een buis naar buiten (lastig te realiseren omdat het een aanbouw betreft, boven het dak uitsteken van de aanbouw zit de buis onder het raam van de 1e etage).

Klopt dit een beetje wat ik zeg of zijn er evt nog andere oplossingen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als deze onder een openslaande raam komt dat ken dan niet ivm stank.

Dan moet je een inpandige beluchting plaatsten wel een stuk pijp er tussen zetten dat ie hoger komt dan wc hoogte ivm verstopping.
 

Mbbakker

  • #7
Hoger als de daadwerkelijke wc pot of hoger als de afvoerbuis van de wc naar de standpijp?

Hoger als de wc pot wordt lastig met een inpandige beluchter omdat de standpijp in de kruipruimte zit en niet doorloopt naar een 2e etage oid (aanbouw is alleen begane grond).

Ik begrijp dat het alleen een probleem op zou leveren als de wc verstopt zou raken. Risico is dan waarschijnlijk dat het via de beluchter eruit komt klopt dit?

Is het evt een optie een T-stuk tussen de horizontale leiding van de standpijp naar de douchegoot te zetten en hier een inpandige beluchter op te zetten?

Of zou dit het probleem niet oplossen omdat de sifon van de douchegoot minder weerstand bied?

Sorry voor de vele vragen, ik had dit bij het aanleggen van de afvoeren gelijk moeten realiseren, maar ik dacht ik bekijk eerst hoe het zich houdt zonder beluchting. (Niet optimaal dus).

Misschien levert de volgende foto nog iets op, de lege plek op het y-stuk zit de douchegoot op aangesloten.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Wel een apart gebakje van leidingen, ken je de stand leiding niet achter je wc langs laten lopen en je afvoer anders aansluiten.
Zie tekening onder aan.

heb je die verloop er wel goed in zitten in je Y-stuk 75 moet boven in zitten


je ziet dat ook op tekening van standleiding.

Ook moet je de afvoeren goed beugelen vooral bij wc gedeelte anders klapt ie er onder uit.

 

CV__

  • #9
Maar Henk, het is niet echt een standleiding, dus hij kan toch niet echt lucht kwijt of aanzuigen uit de buis die van de WC vandaan komt.

Als ik dit zo zie... en hij zuigt de douche sifon leeg blijft hij dat ook toen met een (stroom)T-stuk.
 

Mbbakker

  • #10
Ik denk dat ik de term “standleiding
 

Mbbakker

  • #11
CV__ schreef:
Maar Henk, het is niet echt een standleiding, dus hij kan toch niet echt lucht kwijt of aanzuigen uit de buis die van de WC vandaan komt.

Als ik dit zo zie... en hij zuigt de douche sifon leeg blijft hij dat ook toen met een (stroom)T-stuk.
Misschien moet ik de term verzamelleiding gebruiken voor de verticale afvoerbuis van 110mm

Is het een idee om een T-stuk te plaatsen op de leiding naar de douchegoot en hier een beluchter bovenop te monteren? Of zou deze dan ook hoger dan de douchegoot moeten zitten?

Ik heb een pijl bij de plaatst gezet waar ik deze dan evt zou kunnen maken

 

CV__

  • #12
Henk253 schreef:
Als deze onder een openslaande raam komt dat ken dan niet ivm stank.

Dan moet je een inpandige beluchting plaatsten wel een stuk pijp er tussen zetten dat ie hoger komt dan wc hoogte ivm verstopping.
Zijn doucheput ligt ook al lager dan de WC (zoals in heel Nederland)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik was er van uit gegaan dat je nog vermoest bouwen omdat de foto zoals het was verwarrend was.

Op die foto zag ik ook dat die verloop er verkeerd in ziet


Je ziet hier dat Y-stuk onder in de mof zit dus verloop laag neer gezet, als je douche gebruikt of keuken dan word er ook lucht aan gezogen anders wil het water niet weg.



De leiding van douche drain zit dan hoger en als je wc door trekt zakt het water naar beneden sluit onderste bocht af kan geen lucht bij,
onder tussen krijgt je een zuigende beweging het water slot wc is groot dus geen last maar water slot van je drain is maar laag dus je krijgt een zuigende werking op die water slot.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Even terug te komen op CV_ reactie ik zei een stuk buis er op boven wc uit en jij zei douche zit lager dan wc.

vaak worden die beluchters weg gewerkt ergens achter als er een verstopping is heb je geen controle als ie er uit is geschoten.

Als douche put over stroomt dan zie je een verstopping, als wc vol loopt heb je een verstopping.
 

CV__

  • #15
Ah jah, dus als je hem wilt wegproppen inderdaad hoger.

Maar dat verloop; denk je echt dat als die bovenin zou zitten de douchedrain niet leeggezogen wordt? Zoals het zit is het niet netjes, maar ook al doe je het verloop goed en wordt het Y-stuk vervangen door een (stroom)T-stuk, dan nog zal er daar onderdruk komen en wordt de douchedrain net zo hard leeggezogen. Ofwel ergens rechts van dat Y-stuk een beluchter er bij, of liever nog dat Y-stuk vervangen door (stroom)T-stuk en de bocht 110 er boven vervangen door (stroom)T-stuk 100 en de 110 naar boven met beluchter.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Daarom moet er een ontspanning komen zodat daar lucht bij in komt.

Neem maar een rietje zuig daar water op en hou boven dicht dan zakt het water niet doe je hem open loopt het zo weg.

 

Mbbakker

  • #17
Ik begin wat duidelijkheid erin te krijgen alleen weet nog niet wat nu de optimale plaats voor beluchting is.

Ik de beluchter niet wegstoppen omdat de badkamer erboven helemaal afgewerkt is. Ik zou hem wel in de kruipruimte kunnen plaatsen (blijft bereikbaar). Of een buis naar buiten maar dat is niet wenselijk ivm ramen van het huis boven de aanbouw.

Wel een vraag het 1e y-stuk 110 op de vertikale leiding kan ik die laten zitten als ik de verloop naar 75 verdraai naar boven toe?

Ik heb net onder de vloer nog een paar foto’s gemaakt zodat er misschien wat meer duidelijkheid is hoe het aangesloten is.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Als de afvoer van de wastafel ook op de drain afvoer zit dan probeer eens sifon los te koppelen en dan drain testen.

Als je dan geen last hebt dan een beluchting sifon te plaatsen.
 

Mbbakker

  • #19
Henk253 dit heeft helaas geen invloed erop. Ik heb de sifon losgehaald, maar de wc blijft bij doorspoelen lucht trekken bij de douchegoot.

De buis van de douchegoot is 75 en gaat op het einde verticaal naar 50. De wastafel gaat van 75 naar 50 en vervolgens naar 40 verticaal.

Ik denk dat er teveel bochten in de leiding naar de wastafel zitten waardoor de weerstand te hoog is om daar lucht weg te trekken. De leiding naar de douchegoot bied weinig weerstand.

Voor wat jullie me verteld hebben zie ik 2 optie's:

1: ik vervang de 75mm 90 graden bocht vanaf "standpijp" richting douchedrain voor een (stroom) T-stuk van 75 mm en plaats hier aan de bovenzijde een buis van 50? of 75? en maak deze naar buiten boven het platte dak uit (zover mogelijk van ramen). Of een binnenhuis beluchter 75 mm vlak onder de vloer. (zit dan wel onder niveau douchedrain maar is wel makkelijk bereikbaar).

2. ik vervang de 110 mm 90 graden bocht naar "standpijp" voor een (stroom) T-stuk 110 mm en plaats hier aan de bovenzijde een buis van 50? of 75? en maak deze naar buiten toe. Of een binnenhuis beluchter 110mm vlak onder de vloer.

Welke optie zou het beste resultaat gaan bieden? en maakt het uit dat de ontspanleiding nagenoeg direct een 90 graden bocht krijgt naar horizontaal en na ongeveer 75 cm weer een 90 graden bocht naar verticaal om vervolgens 3m verticaal te gaan om boven het dak uit te komen.

De douchegoot, keuken, bad en wastafel hebben overigens geen problemen met wegstromen van water (ondanks dat de verloop verkeerd in het Y-stuk zit). Dus denk dat ik deze voorlopig zo laat zitten en eerst het be/ontluchting probleem op wil lossen.

Ik heb nog een vraag. Ik heb een douchegoot met onderuitlaat, de sifon zit aan de bovenzijde in het afvoergat van de douchegoot. Deze is zeer klein met een minimaal waterslot en doorgang voor het water.

Mag ik in de kruipruimte ook een normale sifon (50mm) plaatsen met een schroefdop aan de onderzijde voor evt onderhoudt? Dan kan ik bovenin de douchegoot alleen een rooster doen voor evt haren tegen te houden. De kruipruimte is meer een soort lage kelder en zeer makkelijk toegangbaar voor evt problemen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Ik snap er niet veel meer van met al die lange tekst.

je kunt geen dubbele sifons achter elkander zetten.

Het blijft een moeilijk geheel van knooppunten van bochten

Die verloop moet anders en ik zou de T-stuk B 90 graden doen

en Y-stuk A en de verloop veranderen en boven aan zetten

Als je dan wc door trekt dan zuigt hij ook aan de andere 75mm buis.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu