Bedrijfstemperatuur lasklem/centraaldoos

Sander071

  • #1
Ik vroeg me af of iemand me kan vertellen hoe warm een centraaldoos hoort te worden als de groep die erin is aangesloten flink wordt belast (ongeveer 2-2,5 kW).

Het scenario is als volgt: ik heb de badkamer een nieuwe lamp opgehangen, en daarbij viel het mij op dat de nuldraad voor de lamp niet heel stevig aanvoelde in de lasklem. Hij beweegt weliswaar niet als je er lichtjes aan trekt, maar dat hij nogal makkelijk kon wiebelen en draaien vond verontrustend. Ik heb er toen een elektricien naar laten kijken, maar die zij dat het geen probleem zou moeten zijn.
Nou ben ik er toch nog niet helemaal gerust op dat deze lasklem daadwerkelijk nog veilig is, dus ging ik kijken hoe het geheel zich gedroeg onder belasting. Ik heb gedurende 20 minuten een waterkoker die een vermogen van 2-2,4 kW op deze groep aangehad door hem telkens opnieuw te vullen als hij kookte. In deze tijd heb ik met een IR-thermometer gemeten dat de temperatuur van het centraaldoosdeksel van 21,5 naar 25 graden steeg. Ik heb niet direct de temperatuur van de lasklem gemeten omdat ik liever niet nog eens die doos openmaak als het niet nodig is en zo de klem beweeg.
Ik heb echter geen idee of het normaal is dat een lasklem onder een dergelijke belasting warm wordt, of dat deze op kamertemperatuur hoort te blijven en ik hier dus te maken heb met slechte contacten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je die lasklem niet vertrouwt, vervang hem dan alsjeblieft (of beter nog gewoon even alle klemmen in die doos vervangen). Een lasklem kost letterlijk nog geen 20 cent, voor dat geld ga je iets wat je niet vertrouwt toch niet laten zitten?!

Een lasklem zou niet merkbaar warmer moeten worden dan de bedrading, wanneer dat wel het geval is heb je een overgangsweerstand door een slecht contact. Jouw meting zegt echter niet zo veel. Warmt de hele leiding gelijkmatig op of alleen de lasklem?

25 graden voor een willekeurig component in de elektrische installatie schrik ik niet van, maar ja wie weet hoe warm het achter dat deksel wordt...
 

JeffreyD94

  • #3
Wat je nu meet is vrij nutteloos, is hetzelfde als je huis op temperatuur brengen en van buitenaf meten... Heeft ook weinig functie. (Voorbeeld)

Mijn antwoord is altijd, als je er niet goed bij voelt vervang je het!

Bepaalde componenten kunnen bij hogere belasting wat warmte produceren, hoeveel geaccepteerd word voor lasklemmen zullen de elektriciens wel weten op dit forum.
 

Sander071

  • #4
Ik ben niet van plan om hier zelf aan te gaan zitten (ja ondanks de insteek van dit forum, maar ik kwam hier topics met soortgelijke onderwerpen tegen). Als dit niet door een vakman gedaan is weet ik van mezelf dat ik het nooit ga vertrouwen. Bovendien weet ik niet of de woningcorporatie blij wordt als huurders zelf dat soort klussen gaan uitvoeren.
De draden die uit de centraaldoos kwamen voelden niet warm aan, maar ik zal dan toch maar de doos openen en de temperatuur van de klem zelf meten.
 

CV__

  • #5
Hangt van de klem af. De nieuwe Wago's zijn veelal geschikt voor omgevingstemperaturen van 85 graden...

@XanderH; de lasklem wordt wel degelijk warmer dan de bedrading, net zoals stekkers warmer zijn dan netsnoeren, etc. etc. Het zijn gewoon twee overgangen in zo'n klem.
 

Sander071

  • #6
Het gaat om een Wago 273. Ik heb net direct op de klem en de draden die eruit komen gemeten. In de 3 minuten die de waterkoker aanstaat stijgt de temperatuur gestaag tot een graadje of 38.
 

CV__

  • #7
En dezelfde klem in de fase geleider? [hoe warm wordt die?]
 

Sander071

  • #8
Die zit te diep in het doosje om de thermometer goed op te kunnen richten. Ik heb het wel geprobeerd en zag een graad of 23. Wel met wat andere draden in de zichtlijn.
 

Sander071

  • #9
Ik heb het nog een paar keer geprobeerd. De ene keer blijft hij steken rond de 25, de andere keer stijgt hij rap door tot zelfs de 45 graden gehaald werd en de klem ook warm aanvoelde.
Dit voelt absoluut niet goed, ik ga morgen meteen een nieuwe afspraak met de elektricien maken en de groep weer uitzetten totdat het is opgelost.
 

CV__

  • #10
Vraag hem de circuitweerstand van het stopcontact van de waterkoker te meten en te vergelijken met andere punten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu