Bedrading lamp centraaldoos

Etston

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een lamp gekocht bij een bouwmarkt, die wilde ik ophangen, maar ik kwam er achter dat het kroonsteentje in de weg zit als ik de centraaldoos op de beugel aan het plafond wil bevestigen. Maar om de bedrading aan de lamp te bevestigen heb ik het kroonsteentje nodig. Nu heb ik twee vragen:
  1. Kan ik de bedrading ook zonder kroonsteentje bevestigen met een ander hulpstuk? zo ja, welk?
  2. Kan ik de bedrading (zwarte en rode draad) die uit het plafond komt ook langer maken of moet ik de hele bedrading vervangen? Hoe doe ik dat?
Bedankt voor de reacties.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Heb je de spanning van de bedrading afgehaald door de juiste groep uit te schakelen? Indien je dit niet weet, moet je wachten tot het daglicht is en dan de gehele instalatie afsckakelen met de hoofdschakelaar. Neem geen risico met electrische spanning.
  1. Een kroonsteentje is de juiste methode, als het goed is is er ruimte in het armentuur voor en kroonsteentje.
  2. Indien de draden die uit het plafond komen te kort zijn, zijn deze langer te maken. Daarvoor moet je de deksel van de lasdoos verwijderen.
Gezien het feit dat er nog oude kleuren bedrading aanwezig is (rood i.p.v. blauw) vermoed ik dat er nog ouderwetse lasdoppen in de lasdoos aanwezig zijn. Hierbij zijn een aantal draden in elkaar gedraaid en zit er ronde of zeshoekige lasdop op gedraaid. Tegenwoordig worden vaak platte lasdoppen gebruikt. Deze zijn zeker voor doe het zelvers makkelijker aan te brengen.

Kijk of je nadat je de deksel hebt geopend of je de betreffende draden iets verder naar buiten kan trekken zonder de boel te forceren. Indien dat niet kan, moet je de betreffende lasdop verwijderen door hem in zijn geheel af te knippen. de losse draden weer strippen over 1 cm en deze samen met een nieuwe wat langere draad voor de lamp in een nieuwe lasdop steken. Gebruik zo'n platte, dat is makkelijker.

Indien er te weinig draadlengte is om na het afknippen opnieuw te lassen, of indien u het niet vertrouwt of u dit tot een goed einde weet te brengen haal er dan een kennis met verstand van zaken of een vakman bij.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Oplossing zou nog kunnen zijn dat je het kroonsteentje door midden knipt, dus er 2 losse verbindingen van maken.
Wellicht kun je de lamp er dan net wel op krijgen.
Ook zijn er op dit moment deksels voor centraaldozen te koop waar de kroonsteen al half in het deksel is weggewerkt.

suc6

Gerrit Bakker
 

EdP

  • #4
Die "ouderwetse lasdoppen" zijn anders nog steeds te koop hoor, daar is helemaal niks mis mee. Het maakt ook nog 's een betere las dan een platte (lasklem).

Als je de draad langer wilt maken moet je dat ook met rood doen, of de hele groep vervangen door blauw en bruin. Ik weet uit ervaring wat het meeste werk is :). Een stukje rood zou je misschien nog bij het scheidingsdepot of een verdwaalde afvalcontainer kunnen aantreffen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Daar heb je gelijk in Ed, ik denk alleen dat een TS met een dergelijke vraag nog nooit een draailasdop heeft aangebracht en dan is een platte makkelijker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu