Bedrade hotelschakeling icm. klik aan / klik uit

Pionok

  • #1
Hallo allemaal,

wij hebben voor onze zolder een bedrade hotelschakeling. hiermee kan vanaf de 1e verdieping en op de zolder zelf de 4 led spots in en uitgeschakeld worden.

Dit werkt allemaal prima, maar nu hebben wij besloten om onze slaapkamer op zolder te gaan vestigen.

Om nu vanuit bed ook de verlichting in te schakelen dacht ik dat het misschien mogelijk is een klik aan klik uit wandschakelaar boven het bed te plakken. maar dan moet er natuurlijk ook een ontvanger geplaatst worden.

Weet iemand of het mogelijk is dit te doen met behoud van de huidige bedrade hotelschakeling? Of kan dit alleen door alle schakelaars onbedraad te maken en hier allemaal KAKU schakelaars in te zetten?

Hopelijk kan iemand me dit verduidelijken.

Alvast dank.
mvg. rene
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat zou eventueel kunnen met de AWMR-300 (al staat er in de handleiding van niet).

Een wisselschakeling is in principe ook maar een schakelaar. Je zou de AWMR-300 in de centraaldoos kunnen plaatsen. Koppel dan in de centraaldoos de bruine draad los die naar de eerste wisselschakelaar gaat en de zwarte die vanuit de laatste wisselschakelaar naar de lamp gaat. Meet dan of er op geen van die twee draden spanning staat tegenover nul en aarde. Check ook of alle stopcontacten in de buurt nog wel spanning hebben.

Indien de meting ok is:
Op de ene witte draad sluit je de bruine draad aan die naar de eerste wisselschakelaar ging. De tweede witte draad koppel je aan de zwarte.
Vervolgens moet je vanuit de lasdoppen in de centraaldoos een blauwe draad naar N van de AWMR leggen en een bruine naar L. Verder leg je een zwarte draad vanuit L' van de AWMR naar de lamp.
 

Pionok

  • #3
Hoi tom, bedankt voor je reactie.

duidelijk verhaal. Wel raar dat ze in de beschrijving dan zeggen dat t niet kan.
zou jij het zelf op deze manier doen? of zou jij alles kaku maken?

gr. rene
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Hoi René,

Ze proberen de handleiding natuurlijk zo makkelijk mogelijk te houden en willen waarschijnlijk ook voorkomen dat ze worden overspoeld met supportaanvragen.

Zelf zou ik het wel op die manier aansluiten. Het is goedkoper en de wandschakelaars van Kaku willen soms slecht contact maken. Je moet ze precies op de goede plek indrukken. (Mogelijk dat dit inmiddels verbeterd is. Mijn Kaku-installatie is al zo'n vijf jaar oud.)
 

Pionok

  • #5
Okey thnx, dan gaan we jouw uitleg maar eens in de praktijk bekijken hier in huis.
dankjewel voor je hulp.


gr. rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu