Bauknecht wasmachine motor draait niet

Kaegi

  • #1
Mijn Bauknecht Stuttgart 1200 wasmachine werkt sinds een paar weken niet meer.

Toen ik op de startknop drukte hoorde ik een harde knal (doorslag?) onderin de machine. De electronica lijkt nu nog te werken, maar de motor draait niet meer. Zou de motor doorgebrand zijn. Het gebeurde toen het zo ontzettend warm was.

Ik wil graag het defecte onderdeel vervangen, heb daar ook wel ervaring mee, maar ken deze machine niet. Motoren zijn duur, dus ik zoek iemand die me kan zeggen of het waarschijnlijk is dat de motor het begeven heeft (5 jaar oude machine) of dat er iets anders aan de hand is, bijv. toch de electronica. Waar kan ik zo'n motor het beste bestellen?

Bauknecht Stuttgart 1200
12NC-8583 238 12000

serie 31 9923 750502
 

Co de Witgoedman

  • #2
Ik kan maar 1 ding adviseren, motor eruit halen en e.e.a. bekijken, dan wel laten doormeten.
 

Kaegi

  • #4
Dank voor de reactie,

Kan een motor los van de machine doorgemeten worden en wie zou dat moeten kunnen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Onderdelen voor (witgoed-) reparaties
Klusidee Kees schreef:
Onderdelenwinkels en reparatie/witgoedverkoopbedrijven
Bij bovengenoemde bedrijven is het vaak mogelijk onderdelen te laten testen of ter beoordeling te geven vóór je besluit om het onderdeel te kopen of bestellen.
Zelf even informeren wat wel of niet mogelijk is bij het betreffende bedrijf... :wink:
 

Kaegi

  • #6
Dank,

Ik heb jullie forum nog eens precies doorgenomen. Meestal is een F06 fout bij deze machine een koolborstelprobleem. Ik heb de koolborstels bekeken, maar ze zien er perfect uit en zijn lang genoeg. Ik heb een handleiding gevonden om de machine te testen vanuit de electronica op (link naar servicemanual verwijderd, mod.).
Met de gegevens daarin heb ik de motor gemeten om weerstanden, maar alles is ok.

Heb je een suggestie hoe ik verder zou moeten zoeken naar het probleem? Ik dacht misschien kan ik de electronica testen met deze handleiding. Maar ik snap niet hoe je in het testprogramma komt.

Bij punt 1. staat dat je de timer op afpompen moet zetten daarna moet je de startknop langer dan 5 seconden indrukken. Dan moet ie piepen. Dat gebeurt bij mij niet. Wat zou ik fout doen.

Is er een ander onderdeel dat het probleem zou kunnen geven. De motor doet helemaal niets. Het frontpaneel gedraagt zich normaal, maar geen van de motoren (pomp, aandrijfmotor, e.d.) doet ook maar iets. Hoe verder?

Alvast veel dank voor je reactie,

Hein
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De servicemanual in de link staat op een russische forumsite, en staat daar zeer waarschijnlijk illegaal. Doe je voordeel ermee dat je deze gevonden hebt, maar wij mogen zo'n link niet publiceren.

Ook de mogelijkheden van testprogramma's worden over het algemeen niet via het forum ondersteund, om de eenvoudige reden dat er bij verkeerd handelen veel fout kan gaan.

Wat dat betreft weet ik dus niet in hoeverre de witgoedspeciliasten je verder kunnen helpen. :(
 

Kaegi

  • #8
Na enig sloopwerk werd de schade zichtbaar. De electronica is op een plek volledig doorgebrand. Hoe zo iets kan is mij een raadsel, want de motor is wel goed. Ook geeft de electronica nog wel een foutmelding.

Met een vriend heb ik geprobeerd om de prinplaat te herstellen, dat leek mogelijk, maar uiteindelijk zonder succes. Blijkbaar zijn er toch nog andere onderdelen die daarbij stuk gegaan zijn. Ik val toch maar gewoon terug op de reparatieservice van Whirlpool. We zullen zien wat het gaat kosten.

Overigens was de handleiding die ik vond van een ander type dat er erg op lijkt, maar uiteindelijk toch weer anders is. Philips had vroeger de gewoonte om alle schakelschema's en bouwtekeningen mee te leveren, wat ik wel mooi vond. Maar dat is niet meer zo.

Dank voor de hulp in elk geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu