Aardlek schakeld in: Bauknecht wasmachine excellence 1460 85836332000

Snits

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een Bauknecht wasmachine, excellence 1460 85836332000.
De aardlek schakeld in van mijn wasmachine.
Nou lees ik op dit forum, dat dat eventueel aan het verwarmingselement kan liggen.
De achterkant van de machine heb ik verwijdert, maar kan het element niet vinden.

Wie weet waar ik het verwarmingselement van de machine kan vinden?

Ron
 

Witgoedproblemen

  • #2
Vooraan dan als je het niet vindt achteraan?
 

Snits

  • #3
Het is gelukt om het voorpaneel te verwijderen, en het element te meten. 25.6 ohm. Gemeten over de eerste en laatste pool dat is goed toch? Ik heb eerst de draden verwijdert voor de meting.
Nou weet ik niet meer, hoe verder te gaan. Ga nu de stroomvoorziening controleren. Van de meterkast tot aan de combischakelaar.
995A6BD8-063A-4342-93FD-60EF286EF5E7.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De weerstandswaarde van het element, dus die 25.6 ohm, zegt niets, maar dan ook helemaal niets over de isolatietoestand ervan.
En dat is waardoor de aardlekschakelaar (ALS) eruit gaat. Door een lekstroom vanaf het element naar de omhulling (behuizing) ervan.

Om dat goed te kunnen meten heb je een isolatietester nodig, die je aan één kant aansluit op het contact onder de blauwe (of de bruine) draad en aan de andere kant aan het aardcontact, dus waar de geel-groene draad zit. Haal wel alle stekkers los (ook die met de rode draden van de temperatuursensor) en meet op het verwarmingselement zelf, want zo'n testapparaat werkt met spanningen van zo'n 500V en daar kan de elektronica niet tegen.

Indien je geen isolatietester hebt of kunt lenen (of geen idee hebt hoe je zo'n ding moet gebruiken) dan zou je ook gewoon de bruine en blauwe draden van het verwarmingselement afhalen, die terdege isoleren (zodat ze nergens tegenaan kunnen komen te liggen) en dan de stekker er weer in doen en machine aanzetten. Blijft de ALS er dan wel in, dan heb je de boosdoener te pakken. Let erop dat je de stekker er in de zelfde richting in doet als dat ie zat, want omdraaien van de stekker kan tot gevolg hebben dat er minder lekstroom naar aarde loopt. Dan zou je een foute conclusie kunnen trekken.

Je zou ook het element er even uit kunnen halen en kijken hoe het er uit ziet. Vaak is het in één oogopslag al te zien, dat er iets helemaal niet lekker is met zo'n element. Daartoe moet je de moer in het midden losdraaien, maar niet eraf halen. Draai hem net tot hij vlak zit met het uiteinde van de bout. Geef er dan een tik op met een kunststof hamer om de bout iets naar binnen te drukken en je kunt het verwarmingselement eruit halen. Soms zit het nog een beetje kleverig, een beetje zeepsop helpt wellicht.

Succes!
 
Laatst bewerkt:

Snits

  • #5
Hallo Kees,
dit word mij te ingewikkeld, ik bel wel een monteur.
slotje?

groet, Ron
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Snits schreef:
Daar kan ik niks mee doen, ik ben hier geen moderator.

Succes in elk geval met de monteur. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu