Balken verstevigen i.v.m. te-boren-gaten voor CV leiding

Sietzeveenman

  • #1
Hallo,

Ik wil in een tussenvloer (vooroorlogs pand) alvast loze CV leidingen laten leggen.

De gaten: 25 mm diameter
De vloerbalken: 180 mm hoog, 90 mm dik. Overspanning is 5 meter.

De gasman legt de leidingen, ik doe het voorbereidende werk.
In het hart vd balk komen 2 gaten, tussenafstand van 100 mm (hart-op-hart).

Ik wil de vloerbalken verstevigen met platen (niet watervast verlijmd) multiplex aan weerszijden van de balk. 18 mm dik, plaat van 600 mm x 180 mm. Bevestiging aan de vloerbalk met 60mm schroeven en PU lijm.

Wat denken jullie van deze oplossing? Ik weet dat de krachten in het hart van de balk theoretisch 0 zijn, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.
 

Fiesiekus

  • #2
Op dit forum is nogal eens discussie (geweest) over de krachten in een balk; volgens sommigen zijn in het midden van de balk de krachten niet nul. Maar afgezien daarvan mag je er wel gaten door boren.

Volgens het "centrum hout" kun je in het midden van balk meerdere gaten boren van maximaal 1/4 van de hoogte, verschillende gaten moeten dan horizontaal minimaal 1/5 van de hoogte uit elkaar zitten.

Als je slechts 1 gat boort dan mag deze 1/3 van de hoogte zijn, het gat moet dan in het midden zitten. Als je gaten boven elkaar boort dan mogen deze maximaal 1/5 van de hoogte zijn, met minimaal 1/5 van de hoogte van de boven- en onderkant van de balk verwijderd.

Je zit dus ruim veilig met 25 mm gaten als ze voldoende ver van elkaar verwijderd blijven.
 

Bassss

  • #3
In deze discussie is volgens mij ook eens aan de orde geweest het punt dat de kracht in de hoogte van de balk niet over de hele lengte gelijk verdeeld is. Dit zou met zich brengen dat je in het midden van de balk, dus op 2,5 meter, aan de bovenzijde van de balk een gat moet boren en hoe verder je in de zijkanten van de balk boort, hoe verder je omlaag gaat. Dat zou dus betekenen dat je aan de zijkanten aan de onderkant van de balk moet boren.

Zelf heb ik deze methode aangehouden.
 

Capela

  • #4
In het midden van de balk heb je bovenin de grootste drukzone en onderin de grootste trekzone. Daar zou ik juist in het midden boren. Aan de zijkanten van de balk, gaat het voornamelijk om het opnemen van de oplegreactie/dwarskracht. Daar zou ik juist pas vanaf 3 maal de balkhoogte een gat boren en hier op een kwart boven het midden. De drukzone is daar nog kleiner, vandaar.
 

Sietzeveenman

  • #5
Dus het eerste gat op (balkhoogte 17,5 cm x 3 =) 52,5 cm vanaf de muur en dan op 4.4 cm (=1/4 van de balkhoogte) vanaf de bovenkant?

Zou ik die versteviging maken met multiplex? of maakt dat geen verschil?
 

Capela

  • #6
Zo zou ik het zelf doen ja. Multiplex heeft niet veel toegevoegde waarde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu