Bakstenen muurtje herstellen

Hebeentuin

  • #1
Beste lezers,

Het muurtje op de afbeelding zit aan de bovenkant los. Voornamelijk de bovenste laag cement en de bovenste laag bakstenen zitten echt los. Daarnaast beweegt de muur in zijn geheel als ik er tegen aan duw. Ik weet zeker dat ik met twee mokerslagen de muur eruit heb. Het muurtje zit niet vast aan de balk bovenop. De muur heeft geen draagfunctie. Circa de eerste meter is dubbele baksteen. Dat is stevig. Daarop staat een enkelsteens bakstenen muurtje, dat is dus minder stevig.

Omdat de staat dus slecht is wil ik het herstellen. En dan is de vraag wat zal ik gaan doen? En vooral hoe.

Ik denk dat ik het wel gemetseld wil houden, dat ziet er mooi uit. Zal ik alles afbreken? Of enkel de los zittende laag? En daarna gewoon weer opmetselen? Enkel steens of moet ik iets aanpassen in de bouwwijze om stevigheid in het geheel te krijgen? Mocht het relevant zijn: ik wil de ruimte boven de balk dichtmaken met planken. Zodat het afgescheiden en afgesloten wordt.

Alvast bedankt voor het advies.

IMG_20220416_154136.jpg IMG_20220416_154156.jpg IMG_20220416_154146.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat de bovenste laag specie los zit is logisch. Een nieuwe laag komt ook weer los te zitten.

Weet je zeker dat de muur niet nodig is voor de stabiliteit?

Als er verder geen bijzonderheden met de muur hoeven te gebeuren (zoals zware dingen ophangen) zou ik alleen de losse stenen vastzetten. De muur blijft vast wel staan als er niets mee gebeurt. Anders moet je de hele muur opnieuw opmetselen. Hopelijk kan je dan wel de stenen hergebruiken.
 

Hebeentuin

  • #3
Ja misschien wil ik inderdaad niet alles opnieuw doen. Opzich leek me dat wel een leuke en leerzame klus, dus vandaar. Maar het lijkt mij wel wat veel werk.
Er zitten wel meerdere stenen los, ook wel wat lagen naar beneden. Daar moet ik dan naar toe werken. Soms is zo'n hele voeg los gescheurd. De muur is toch wel bevestigd met ankers aan de bovenste balk en ook in de wanden. Maar de muur heeft geen het heeft geen functie verder.

Dien ik dan de bakstenen los te tikken totdat ik bij de los zittende bakstenen kom? Of kan ik de voegen er grotendeels uit halen en opnieuw voegen? Ik denk wel dat de kans bestaat dat er meer los gaat zitten als ik ga tikken op de stenen, ook al doe ik het voorzichtig. Ik heb dus nog niet helemaal helder hoe ik het moet aanpakken.

Ons voornemen was wel om er een degelijke muur van te maken, ook omdat aan de andere kant een opslag komt met een fatsoenlijk slot op de deur.

Een andere optie zou zijn alles met cement insmeren, zoals ze aan de onderkant ook hebben gedaan. Of is dat niet een goede optie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je eraan begint, kom je er waarschijnlijk achter dat bijna alles los zit. Terwijl als je er niets mee doet, het muurtje ook gewoon blijft staan. Als er is gemetseld met kalkmortel, dan repareer je ook met kalkmortel.

De muur stuken (met kalkmortel) is waarschijnlijk al voldoende.
 

Robin4

  • #5
Ligt eraan wat de schade is.. Als het veel is in de boven gedeelte zou ik het persoonlijk over nieuw doen..

Dan is er waarschijnlijk geen goed aangemaakte mortel gebruikt (was misschien te droog)

Voordat je gaat herstellen / metselen alles even paar keer goed nat spuiten.. En dan laat je het daarna een klein beetje drogen zodat de muur nog steeds vochtig is (op een te natte muur valt ook niet op te metselen) Kan je er stenen eruit halen.. Zou ik persoonlijk onderaan beginnen en steen voor steen opnieuw erin zetten. Voegen en of mortel verwijderen met een voegbeitel.

Het is mij zelf ook gelukt (al ging het hier niet om een complete muur)


Ik had alleen niet de juiste kleur mortel en misschien kon de afwerking wat netter.. Maar het muurtje zag er zoiezo al niet erg fraai eruit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu