Badkamer - Ytong blokken en zwaluwplaten

Obbie

  • #1
Binnenkort ga ik beginnen aan de badkamer in mijn nieuwe huis. De huidige badkamer, of zeg maar badhok, wordt volledig gesloopt. Dit heeft tot gevolg dat we de gehele bovenetage moeten veranderen en er nieuwe muren moeten komen.

De vloer van de bovenetage bestaat uit planken. Nu weet ik, van veelvuldig lezen van dit forum dat het verstandig is om van die zwaluwplaten te gaan gebruiken en hierop een laagje beton te storten.

Kan ik dan vervolgens de muren, welke ik van Ytong blokken op wil trekken op het beton plaatsen of eerst de muren plaatsen en dan aan de gang met zwaluwplaten?

B.v.d. voor jullie antwoorden!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is dat alleen bedoeld als tussenmuurtjes voor de badkamer, of moeten er op de hele bovenverdieping nieuwe muren komen?

Zwaluwplaten zijn nl. niet geschikt voor grote oppervlakten, en je kunt (naar mijn idee, ik ben geen vakman op dat gebied) ook niet zomaar een tussenmuur ergens op een planken vloer plaatsen, je zult terdege moeten weten wat je doet!

Is het bij zo'n grootscheepse verandering niet verstandiger er (ook) een deskundige bij te halen, die ter plekke kan beoordelen wat wel en niet kan?

Over tussenmuurtjes in een badkamer op een zwaluwplaat ondergrond heeft al e.e.a. op het forum gestaan, en anders krijg je daar vast nog wel antwoord over van een meer deskundige!
 

Obbie

  • #3
De oppervlakte van de badkamer wordt maar circa 9 m². De muren zijn inderdaad bedoeld als muren van de badkamer. Geen enkele muur op de bovenverdieping is trouwens dragend.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Niet aan de klus beginnen zonder advies van een deskundige die ter plaatste de balkdiktes etc. opmeet en beoordeelt of het wel kan.

U loopt nl. de grote kans dat de balklaag gaat doorbuigen door de constructie die u boven wilt maken, dit gaat absoluut niet zomaar.

Succes.
 

Jacco

  • #5
Andere oplossing is de muren temaken van houten rachels.
Dus eerst een houten regelwand plaatsen.
Deze aan de buiten zijde van de badkamer de onderste 20 cm voorlopig dichtmaken met een plaatmateriaal.

Dan de zwaluwplaat binnen in de badkamer leggen.
Binnen op de dikte van de vloeren een balkje vastschroeven op de regels.
Hierna de vloer storten, en tevens de ruimte tussen de balk en de plaat volstorten, hierdoor onstaat een soort kim.

Dan zou je de badkamer aan de binnenzijde kunnen afwerken met fermacelbeplating. Let wel dat je voor het tegelen de onderste rand voor de zekerheid nog een keer afwerkt met kimband.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu