Badkamer: wcd, aardlek en vereffening

Juerd

  • #1
Nadat Google me hier bracht op mijn zoektocht naar informatie regels en veiligheid omtrent elektra in de badkamer, wil ik de hier aanwezige deskundigen vragen of ik alles goed heb begrepen.

In mijn nieuwe (huur)huis is in de badkamer een dubbele wandcontactdoos, ver van de douche en hoog opgehangen. Deze doos heeft zijn eigen groep, waar verder niets anders op aangesloten is, en is bedoeld voor de wasmachine.

Echter, alles in huis is aangesloten via de aardlekschakelaar (die defect is, maar dat terzijde) behalve de wasmachinegroep. Uit andere berichten op dit forum maak ik op dat de wasmachinegroep eigenlijk ook beveiligd moet zijn via de aardlekschakelaar. Is het veilig om de wasmachine in de badkamer niet achter de aardlekschakelaar te plaatsen? Is het toegestaan? (Bouwjaar 1982)

Daarnaast is de aarde van het dubbele stopcontact niet verbonden met de centrale vereffening. Is dat veilig? Is het toegestaan? In de vereffeningsdoos zijn blanke draden naar waterleidingen, radiator, meterkast, en een hele dikke draad waarvan ik niet weet waar die heengaat. Kan iemand me vertellen waar die waarschijnlijk van zal zijn?

Voorlopig laat ik de groep even uitgeschakeld in de groepenkast. De wasmachine wordt toch pas donderdag bezorgd :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In bouwjaar 1981 werd de wasmachine meestal op een wasmachine trekschakelaar aangesloten buiten de aardlek om. Tegenwoordig gaat het meestal op een wcd die dan weer wel achter een aardlek hoort te zitten. Een extra vereffeningsleiding is relatief nieuw dus niet verplicht in een bestaande situatie. Het lijkt of de normen dus een beetje door elkaar zijn gaan lopen.
Verhuurders zijn hier soms vrij laks in en stellen bijv in een huur overeenkomst dat aanpassingen voor eigen rekening zijn.
Die onbekende aarddraad zou eventueel van de vloerbewapening, bad of douchebak kunnen zijn.
 

Fiesiekus

  • #3
Controleer even of het CAP ook verbonden is met de aarde in de centraaldoos van de bakamer (of met de aarderail in de groepenkast).
 

Juerd

  • #4
Hoe controleer ik dat? Ik weet dat er een blanke draad uitkomt in de meterkast, en daar geaard is, maar het zit in een verder dichte buis dus ik weet niet of de draad intact is en of 'ie in de badkamer uitkomt.
 

Fiesiekus

  • #5
Gaat er een groen/gele draad vanaf de centraaldoos (in de badkamer) naar dat CAP?
 

Juerd

  • #6
Nee, in het CAP komt geen enkele groen/gele draad uit. De centraaldoos waar het licht op zit is overigens een geheel andere groep dan die voor de wasmachine. Het stopcontact voor de wasmachine is het enige stopcontact in de ruimte.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Die wcd hoort daar niet.
Dat hoort een trekschakelaar te zijn, een wcd mag alleen als deze achter 30mA aardlek zit.
 

Juerd

  • #8
Ik heb vier groepen, en heb begrepen dat op een aardlekschakelaar standaard 4 groepen kunnen worden aangesloten. Dan is het toch gewoon een kwestie van in de meterkast de wasmachine-groep ook aansluiten op de aardlekschakelaar?

Of denk ik nu te simpel?
 

Lichtpunt

  • #9
Juerd schreef:
en een hele dikke draad waarvan ik niet weet waar die heengaat. Kan iemand me vertellen waar die waarschijnlijk van zal zijn?
Deze zal gaan naar de hoofdaardrail, deze is ws bij de zekeringkast geplaatst. (een metalen vierkant of rechthoekig blok o.i.d.
Voorheen deed men dit op deze wijze, heden doet men het weer anders.

Het zal ten goede zijn de wm-groep achter de ALS te plaatsen, edoch u zegt dat deze niet goed is? Waarom laat u deze voor uw eigen veiligheid niet vervangen, cq. stuurt u uw huisbaas niet aan?
 

Juerd

  • #10
Lichtpunt schreef:
Juerd schreef:
en een hele dikke draad waarvan ik niet weet waar die heengaat. Kan iemand me vertellen waar die waarschijnlijk van zal zijn?
Deze zal gaan naar de hoofdaardrail, deze is ws bij de zekeringkast geplaatst. (een metalen vierkant of rechthoekig blok o.i.d.
Nee, de draad naar de hoofdaardrail is dunner. De onbekende draad heeft een diameter van zo'n 5 mm dus zo'n 25 mm2 (geschat).
Lichtpunt schreef:
Het zal ten goede zijn de wm-groep achter de ALS te plaatsen, edoch u zegt dat deze niet goed is? Waarom laat u deze voor uw eigen veiligheid niet vervangen, cq. stuurt u uw huisbaas niet aan?
Ik wil zeker de woningcorporatie hierop aanspreken, maar het liefst kom ik met een volledig afgebakend verhaal in plaats van een vermoeden. Daarnaast wil ik graag zelf ook weten hoe de vork in de steel zit; de mensen van de verhuurder zijn langsgeweest, hebben een boel gecontroleerd en hebben dit niet opgemerkt dus ik twijfel of ze wel ter zake deskundig zijn. In de groepenkast is heel duidelijk aan de hand van de labels te zien dat alles achter ALS zit, behalve de natste groep; dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. (Overigens kloppen de labels wel.)
 

Fiesiekus

  • #11
Juerd schreef:
Dan is het toch gewoon een kwestie van in de meterkast de wasmachine-groep ook aansluiten op de aardlekschakelaar?

Of denk ik nu te simpel?
Dat kan, maar formeel moeten er 2 aardlekschakelaar zijn. Misschien het handigst een automaat+ALS (in één) speciaal voor de wasmachine te plaatsen.

Hoewel Headhunter's oplossing wel eenvoudiger is, en tegenwoordig alles achter de ALS moet, behalve vast opgestelde apparaten
 

Juerd

  • #12
Waarom is het eigenlijk wel veilig als de wasmachine vast via een trekschakelaar is aangesloten? Wat is er inherent onveilig aan een wandcontactdoos die ver uit de buurt van spattend water is?
 

Fiesiekus

  • #13
Dat met een WCD, de aardedraad verbroken kan worden. Met een trekschakelaar schakel je de spanning af, maar niet de aarde los.
Vandaar de term "vast opgesteld'. Overigens ben ik er niet zeker van dat deze uitzondering nog steeds geldig is. (Wel in de bouwtijd van jouw huis!). Volgens Headhunter wél.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Het enige dat mankeert aan jouw installatie is de wcd ipv de trekschakelaar.

Het mag geen wcd zijn omdat deze dan voor alle apparaten gebruikt kan worden.
Doordat deze wcd niet achter een aardlek zit kan dat een gevaarlijke situatie opleveren.
 

Maurice81

  • #15
Ik wil hier nog wel wat aan toevoegen.

Er zijn in nederland nog super veel (huur) huizen waar groepenkasten
zitten waarbij er 4 zekeringen (automaten) aanwezig zijn waarvan er 3
achter de aardlek zitten en de wasmachine niet, dit ivm met de destijds
geldende voorschriften.

Dus mensen dit is niks Speciaals...

maar even terzijde, natuurlijk is het het slimst om een keus te maken, of wm aansluiting te voorzien van een trek schakelaar, of de wcd achter een aardlek te zetten. (beide kan natuurlijk ook).
Zoals al werd aangegeven is aan Allamat (aardlekautomaat) een goede oplossing (tenzij je verder wilt uitbreiden dan is mischien een andere groepen kast een optie)

ook de aarding van de badkamer zal volgens de destijds geldende voorschriften zijn gemaakt, de dikke draad zal bv van de wapening in de vloer komen, ook dit zie je vaker in woningen die gebouwd zijn in die tijd, in principe kan dit dus gewoon zo blijven.

maar nogmaals deze situatie zie je nog in heel veel woningen.

Gr Rolf
 

Juerd

  • #16
Allemaal bedankt voor de informatie! Het is fijn dat er geen aardedraad van de wcd naar het CAP hoeft, want die had dan in het zicht gemoeten. (Is het overigens wel aan te bevelen om dit toch te doen, los van voorschriften?)

Wat betreft de wandcontactdoos die OF een trekschakelaar had moeten zijn, OF achter aardlek moet, zal ik contact opnemen met de verhuurder. Zo'n alamat klinkt als een goed idee; dan heb ik op de dubbele wandcontactdoos nog de mogelijkheid een haardroger of tandenborstellaadstation aan te sluiten.
 

Fiesiekus

  • #17
2 x correct.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu