Afvoer toilet aansluiting op rioolbuis in kruipruimte

Fiesiekus

  • #21
H@ns schreef:
Nog even terug naar de praktijk!!

Belangrijk is dat je op het juiste punt uitkomt om de aansluiting met de put buiten je deur te maken (als dat tenminste van toepassing is)
Het is niet van toepassing: citaat Herre:

.......De afvoerpijp even boven de vloer van de kruipruimte met connecties waterafvoer bad/wastafels bad ligt horizontaal en is vanaf doorvoer binnenmuur - kruipruimte klaar om gelijmd te worden....

einde citaat
 

H@ns

  • #22
In dat geval ben je dus gebonden aan de 87graden van de "haakse" aansluiting en zit je afschot van eigens goed (mits de buis niet onder spanning gezet wordt)
:P
 

Herre

  • #23
Alles redelijk duidelijk.

Het met 2 man werken had ik uit dat PDF stuk van Dyka. Idem de 0,5 %
Zal het alleen proberen want een gezellige andere doe het zelver ken ik jammer genoeg niet in Leeuwarden... Zou wel eens leuk zijn!! Dus zal ik het in mijn eentje proberen met een wat grotere varkensharen kwast (3 cm = Dyka advies) om sneller met de lijm te werken. Heb geen idee hoe snel dat spul droogt. Lijkt me vestandiger om ten tijde van het lijmen eerst wat nieuw gekochte PVC lijm (250 ml) ergens in te gieten want de potopening is te klein voor de kwast.
  1. Enig advies / ervaring in wat voor container ik deze lijm zou kunnen doen om met deze grotere kwast te kunnen werken??
    Wat voor materiaal (jampotje met deksel? / conservenblikje met plastic deksel of aluminium folie met gat in het midden voor de kwast?)
  2. Het punt afschot: oftewel horizontaal leggen of zelfs, volgens een oude technische installateur en loodgieter, iets oplopend naar buiten ! Libel in waterpas, rand bel raakt aan streep op waterpasglas.
    Om de juiste afschot te bereiken met het lijmen van elke stuk apart heb ik vanavond een 14 cm. horizontale plank genomen en daar een rand opgemaakt. Daar komt dan de leiding op te liggen.

    De lengte van deze plank met rand ia wat minder dan de lengte van de horizontale binnenafvoer pijp. Nu ga ik 3 schaar autokrikken, begin, einde en middenin plaatsen onder de nog niet gelijmde afvoerpijp en krik het geheel zodanig op dat ik over de hele lengte de juiste afschot heb gecreerd. Markeren plaast van krik voet op de vloer met viltstift . Bij ingang (muurkant) en einde waar geen plankondersteuning is bakstenen en cement plaatsen tot aan onderkant leiding.

    Dit om ondersteuning te geven en de juiste hoogte voor de afschot vast te leggen. Na uitharden krikken en ondersteunden plank wegleggen en leidingen loshalen. Dan vanaf muur stuk voor stuk de afvoerleiding gaan lijmen maar eerst weer de krikken en plank met rand installeren omzeker te zijn van het leggen met juiste afschot (= plank met krikken en de begin en einde bakstenen + cementen ondersteuning..
    Hoe lijkt jullie deze werkwijze?
  3. Vraag me alleen af hoe je met het lijmen weer met het in te steken T stuk (b.v. T stuk 125/50/125) op de centrale 125 mm afvoerleiding de juiste hoek krijgt van het enigszins kromme pijpje op dit T verbindingsstuk en de onder een bepaalde hoek inkomende afvoerpijpen van het bad, de 3 wastafels en het toilet ?? Alles zit nu droog in elkaar. Enig advies zou zeer welkom zijn !
  4. Soms is er zo veel wrijving tussen de 125 mm mof en de centrale afvoerpijp pijp dat het draaien en los krijgen mij alleen maar lukt met een hamer en een stuk hout. Hoe is dit te verhelpen ? Vogens Dyka mocht je niet een stuk / mof over de pijp in elkaar slaan... (hout + hamer) Wat als er nog steeds zoveel wrijving is met het lijmen van zo'n moeilijk stuk !! De inwendige stootrand moet je tenslotte wel bereiken anders kom je op het eind zeker niet uit! Na loskomen verder schuren van beide delen met schuurpapier/lint)?
Graag hoor ik van jullie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
Om u een teleurstelling te besparen raad ik u aan er een loodgieter bij te halen die in een paar uurtjes de hele boel aanlegt.
Met alle respect voor uw vaardigheden maar niet iedereen legt zo maar eventjes een riolering aan.
Ondanks alle vakkundige uitleg hebt u nog te veel vragen die aangeven dat u er nog niet aan toe bent, van een loodgieter kunt u het leren en de volgende keer zelf toepassen.

Succes.
 

H@ns

  • #25
Tja grote diameters lijmen nu eenmaal lastig, vandaar het advies om het met twee te doen.
Als je de hele leiding droog in elkaar legt en daarna met een stift een markeringsstreep zet voor de hoek en een logische nummering voor de volgorde maak je het wat gemakkelijker als je echt gaat lijmen.

Jampot moet lukken, plastic deksel smelt denk ik weg door de dampen van de lijm.

Dat afschothulpmiddel is wellicht wat omslachtig maar als het voor jouw werkt dan doen zo!!
Let er op dat je tussen inlijmen, in elkaar zetten en afbinden van de lijm slechts enkele seconden tijd hebt dus werk snel!
Inlijmen, draaiend in elkaar zetten (hou hamer en slagplank onder handbereik als het stroef gaat) en de markeringsstrepen laten aansluiten door strategisch de laatste draai te geven.

Oefen eerst een paar keer met wat reststukken :!:

Zet alles droog inelkaar en let daarbij op de volgorde, is een andere volgorde handiger begin dan opnieuw in die volgorde en nummer de delen.
Hou rekening met het feit dat je soms maar één volgorde kunt aanhouden omdat anders je laatste stuk er niet meer tussen wil!

De lijm kan ooit zorgen voor wat smering zodat het iets beter inelkaar schuift, aan de andere kant werkt lijm weer verstroevend als je te lang wacht...

Zo en nu ophouden met nadenken en aan de slag! :wink:
 

H@ns

  • #26
Da's misschien nog wel het beste advies Jan.. (onze posts kruisten elkaar)
 

Herre

  • #27
Gezien het vele werk erin lijkt mij het mooiste om het ook zelf af te maken. Ik merk zeker wel of het me zal lukken na de eerste T stuk te hebben gelijmd. Maar ik snap wel Jan's antwoord. Hartelijk bedankt voor de adviezen en het meedenken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Veel succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu