Afvoer aanleggen fontein

BerendT

  • #1
Hallo allemaal,

Samen met mijn vriendin ben ik bezig met het opknappen van onze wc. Een van de wensen is om een fontein aan te leggen in de wc. Er is op dit moment geen afvoer en water toevoer aanwezig voor de fontein . Over de afvoer heb ik enkele vragen omdat ik op het internet geen duidelijke uitleg hierover kon vinden.

1. Is het nodig om de afvoer buis (32mm) in een grotere buis te leggen(40mm) om de werking van krimp en uitzetten tegen te gaan? Er zal alleen koud water door stromen.
2. Is het verstandig om de buis langs de muur (1meter) aan te sluiten op de afvoer van de wc of om door de vloer via de kelder aan te sluiten op het riool?

Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen. Als er meer informatie nodig is, hoor ik het graag. Mochten jullie algemene tips hebben, hoornik het ook graag. Het is de eerste keer dat we dit doen.
 

ADDave

  • #2
1. Ja dat is nodig. Je gebruikt een rubber in de mof van de bocht 40 die in de muur of vloer zit/komt. Dit heeft het mooiste resultaat omdat je het volledig kan wegwerken. Andere oplossingen bouwen verder uit en dat wordt nooit mooi.

2. Aansluiten in de kruipruimte. De aansluiting van het toilet mag zeker een meter niks op aangesloten worden vanwege drukverschillen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
@ADDave

Bij vraag 1 wordt met 40 mm een mantelbuis bedoeld waar de daadwerkelijke afvoer van 32 mm helemaal doorheen loopt.

Dat hoeft helemaal niet. Een afvoerbuis mag gewoon zo in de muur.
 

BerendT

  • #4
Dank jullie wel voor de antwoorden.

De mantelbuis(dankjewel voor de term) is dus nodig. Dat is fijn om te weten want dan weet ik ook wat er gekocht moet worden.

Het tweede antwoord is nog verwarrend voor mij. Het liefst zou ik de buis willen aansluiten in de wc-ruimte op de afvoer van het toilet maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er wc water bij de fontein via de afvoer er uit komt wanneer je de wc doorspoelt. Kan dit wellicht toegelicht worden?
 

Haplo

  • #5
Je kunt ook een slimtube gebruiken. Hoef je maar 22mm de muur in.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een mantelbuis hoeft juist niet. Je kan de afvoerbuis gewoon direct in de muur wegwerken. ADDave heeft je eerste vraag verkeerd begrepen.

Ik zou een 40 mm afvoer adviseren als je die kwijt kan. Loopt net wat beter door dan 32 mm.
 

ADDave

  • #7
BertPleizier schreef:
Een mantelbuis hoeft juist niet. Je kan de afvoerbuis gewoon direct in de muur wegwerken. ADDave heeft je eerste vraag verkeerd begrepen.
Klopt inderdaad, zo had ik hem niet begrepen. Mantelbuis hoeft dus niet.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

HenkL14

  • #8
BerendT schreef:
Het tweede antwoord is nog verwarrend voor mij.
Het tweede antwoord heeft met een stukje theorie te maken.

Vanaf de wc mag er in de eerste meter afvoer geen andere afvoer op aangesloten worden.

Dit heeft niet persé te maken dat het wc-water bij de fontein er uit komt, maar met luchtdruk.

Als je een wc doorspoelt, heb je veel water tegelijk.
Als er dan een andere afvoer te dichtbij aangesloten is, kan het wc-water er voor zorgen dat lucht vanuit de fontein wordt getrokken of juist geblazen, waardoor de sifon van de fontein leeg komt en daardoor krijg je stankoverlast en ook nog kans op borrelende geluiden.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave en BertPleizier

BerendT

  • #9
Okey, bedankt. Het is mij duidelijk. Ik ga er mee bezig!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu