AEG Lavamat Bella motor draait niet

Soldeersmurf

  • #1
Wasmachine
Merk: AEG - Electrolux
Type: Bella 7
PNC: 914 016 273 00
serial: 61446623

Probleem:
Wasprogramma is net niet afgerond. Heeft nog wel gecentrifugeerd, maar in de laatste minuut problemen ontstaan. Motor draait bijna niet. Brommen, heel erg veel vonken en af en toe pakt ie ineens een slag. Geen foutcode op display. De aardlek is er ook al eens uitgesprongen. Heb de koolborstels gedemonteerd. Deze zijn ongeveer 15 mm, wat mij nog meer dan genoeg lijkt. Borstels teruggeplaatst: wil nog niet draaien (lege trommel). Trommel draait met de hand wel vrij. Machine is nog geen 3,5 jaar oud.

Vragen:
* Kan een slechte/defecte koolborstel de aardlek er uit laten vliegen?
* Zijn de borstels bij 15 mm al vesleten?
* Zouden nieuwe borstels het probleem oplossen? Is dit het proberen waard? Zo ja, wat is het typenummer van deze borstels (R types) ?
* Zou het (het anker van) de motor kunnen zijn?
* Iemand een ander idee?

P.s. Ik lees dat veel mensen de motor eerst demonteren om de koolborstels er uit te halen. Met een beetje handigheid, een spiegeltje en een lampje lukt het mij ook zonder de motor er uit te halen.

P.s. 2 wat is een "HP"motor en wat is een "FHP"motor?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Controleer de veerspanning van de koolborstels, als een veer heet is geweest is de spanning een stuk minder dan nodig is.
Mogelijk is het anker verbrandt, als er lamellen zijn die brandsporen hebben is het anker defect, de motor meenemen naar de onderdelenhandel is dan het beste, zij kunnen het meestal zo zien.
 

Martien 59

  • #3
Motor is stuk
kijk of ze geen coulange regeling hebben bij aeg
miss kan de winkelier iets voor je betekenen
koolborstels zijn het niet
wikkeling van de motor doet dat brommen
 

Martien 59

  • #4
Jan ik heb genoeg motoren verwisseld die brommen en niet willen nagenoeg niet of helemaal niet willen draaien en daar zie je helemaal niets aan ook de onderdelen handel niet
alleen met meetapperatuur kun je ze nameten
lammellen meten helpt dan ook niet
moet je een anker of wikkelingtester hebben
 

Soldeersmurf

  • #5
Allen bedankt tot zover. Ik denk dat de conclusie dat de motor defect is, aansluit bij mijn eigen conclusie.

Wie weet waar ik een losse motor kan kopen (of mag dat niet worden doorgegeven in dit forum?). Dan graag even een prive-berichtje.

Het gaat om een motor van AC-Electronic (ACC) met artikel code: 132 079 903

Alvast bedankt.
 

Martien 59

  • #6
Hoeveel toeren maakt de centrifuge
 

Martien 59

  • #7
Ik weet wel motoren
0402551110
 

Soldeersmurf

  • #8
Hoi Martien,

Bedankt voor de tip. Heb een beetje rondgebeld en uiteindelijk besloten om bij AEG (distriparts) een nieuwe motor te bestellen: €229,55 incl. BTW en incl. verzenden. Best duur, maar het leek me de beste deal voor een origineel onderdeel. We hebben natuurlijk ook nog haast om weer te kunnen wassen.... Bij een onderdelenzaak in Enschede vragen ze €367,68 voor dezelfde motor !! Het onderdelenhuis in Eindhoven had wel tweede hands, maar dan moest ik eerst even langskomen met een voorbeeld. Dat is me wat teveel werk vanuit Enschede.

Ik heb de motor nog even uitgebouwd. De koolborstels zijn zelfs nog wel 25mm. Ik heb ook de lamellen op het anker eens goed bekeken. Er zit er eentje tussen die wat aangevreten is. Ik heb geprobeerd de boel wat de polijsten, maar daarna was het probleem niet weg. Sterker nog al bij de eerste testpoging was er weer een hoop genknetter en sloeg de aardlek er weer uit.
 

Martien 59

  • #9
Heb je nog geinformeerd bij aeg wat het kost als ze het komen maken van hun uit staat een maximaal bedrag op voor die leeftijd is miss goedkoper dan dat je het zelf doet
vel consumenten belangen van aeg
 

Soldeersmurf

  • #10
De reparatie door AEG wordt onder coulance gemaximaliseerd op €299,12. Ik bespaar nu (hopelijk) 70 euro. Maar nog veel belangrijker: woensdag kunnen we weer wassen. Via AEG-reparatie zou dat zeker een week langer duren (maandag 4 jan diagnose en 6 jan reparatie). Daarbij komt dan weer de romplsomp van thuis zijn voor de monteur etc.
 

Soldeersmurf

  • #11
Omdat er een nieuwe motor in aantocht is, heb ik de oude motor nog eens aan een nader onderzoek onderworpen en het is mij nu wel erg duidelijk wat het probleem is: er zit een sluiting in de wikkelingen van het anker.

Enkele wikkelingen zijn al helemaal doorgebrand. Ik kon dit al een beetje zien door goed met een lampje naar binnen te turen, maar voor de foto heb ik de motor uit elkaar gehaald. Dit is destructief, omdat ik de vier lange "bouten" niet losgedraaid krijg. Heb ze dus maar doorgezaagd.....deze motor is toch al afgeschreven.



Woensdag komt de nieuwe motor. Ik zal nog even posten hoe dit afloopt.
 

Soldeersmurf

  • #12
Motor vandaag ontvangen. Ingebouwd en ....... hoera hij doet het weer perfect!! :D :D :D

Blij dat ik voor een nieuwe motor heb gekozen, want de machine is verder nog zo goed als nieuw en op dit forum voldoende tips voor als het volgende probleem zich aandiend (besturingsprint?). Zo heb ik onlangs ook de vaatwasser met hulp van het forum weer gefixed (bekende probleem van de soldering van het relais, ja ook AEG).

Nog iemand belangstelling voor de tacho (+ de bedrading en connector) uit de oude motor? Koolborstels houd ik zelf voor later.

Jan en Martien bedankt voor de tips.


Op naar de volgende klus: de Harman Kardon DVD speler (DVD-22).

(Off-topic: Is waarschijnlijk een condensatorprobleem in de voeding. Een probleem dat ook op veel moederborden van PC's optreedt. Het lastige zal vooral het verkrijgen van de juiste (low ESR) condenstaoren zijn.)

Groeten,

Rene
 

Vervangen

  • #13
En nu wel goed opletten met de belding natuurlijk !!

Heb dit probleem de afgelopen 14 jqaar regelmatig gezien altyd te veel

was erin (lat de consument even de machine volladen)

Wat gebeurt er de motor krijgt/komt op een "dood"punt en de

wikkelingen branden door. succes
 

Soldeersmurf

  • #14
Belading lijkt me zeker belangrijk, maar dit is een 7 kg machine. Daar moet je nog aardig je best voor doen om die vol te krijgen met (droog) wasgoed.

Er zit ook nog een enorme overbrengingsverhouding tussen de motor en het trommelwiel. Denk je echt dat de motor in een dood punt terecht kan komen? En dan is er ook nog de tacho. Die controleert toch of de motor wel draait en schakelt de besturing uit als dit niet het geval is.
 

Vervangen

  • #15
2/3 beladen met droog wasgoed dan zit je goed

En ja ik heb het al vaak meegemaakt

succes en een prettige jaarwisseling
 

Martien 59

  • #16
Weeg maar eens 7 kilo droge wasgoed af en duw er dat maar eens in
en daar zijn ze op getest mag er gerust in en geen halve belading
vol laden
2/3 onzin
dood punt klopt ook niet
 

Soldeersmurf

  • #17
Kijk zo mag ik het horen. Niet te voorzichtig en gewoon vol met dat ding. Inderdaad 7kg is erg veel en de meeste mensen zijn juist te voorzichtig met beladen, waardoor ze extra veel wasjes moeten draaien.
 

Martien 59

  • #18
In een 7 kilo machine mag 7 kilo droog wasgoed in
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu