Advies tegelen 30x60 vloer en wand

Extaxi

  • #1
Ik ga mijn badkamer met 30x60 wand en 30x60 vloertegels (laten) betegelen. Nu heeft de aannemer die het bij mij gaat doen meer dan 10% snijverlies nodig omdat hij rekening wil houden met het hart van de tegel.
Het "mooi" willen tegelen en niet met restjes gaan werken.

Heeft er iemand voorbeelden van hoe dat dan zou worden?

Je kunt je voorstellen dat je de 30x60 door laten lopen van de wand naar de vloer, zodat het 1 geheel is.

Alle tips zijn welkom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U bent toch de opdrachtgever, u bepaalt zelf hoe u het uitgevoerd wil hebben.

Aan de andere kant zal de aannemer dit niet uit de duim zuigen, hij heeft er denk ik meer verstand van dan u.
Snijverlies treedt er altijd op.
Ik denk dat u beter de raad van de aannemer op kunt volgen.

We geven hier geen voorbeelden of advies over werk dat door anderen uitgevoerd wordt.
Dit staat ook in de forumregels.
 

Jvsteenb

  • #3
Niet zo moeilijk - grote tegels, kleine ruimte : groot snijverlies.
De meeste tegels hebben een afgeronde rand, dat ziet er heel anders uit dan een gesneden rand na het voegen.

Daarom wil je graag de snijranden zo veel mogelijk in binnenhoeken hebben. Je wilt ook graag dat voegen zo veel mogelijk doorlopen in de aansluitende vlakken, omdat vrijwel iedereen dat het mooist vindt. Een fraai getegelde badkamer verhoogd het aanzien/de waarde van het pand, tegelwerk dat niet goed aansluit of duidelijk asymmetrisch is uitgevoerd vermindert die eerder.

Je aannemer weet dit - lijkt me een pluspunt. Voor hem is het ook belangrijk dat het uitgevoerde werk van goede kwaliteit is, want zijn professionele reputatie staat op het spel.

Vr. gr.

Job
 

Extaxi

  • #4
HO misschien wordt het verkeerd begrepen, ik twijfel niet aan de kennis van mijn aannemer hoor, maar ik ben benieuwd naar de verschillen, hoe het er uit ziet zeg maar. Vandaar dat ik voorbeelden zoek
 

Jvsteenb

  • #5
Misschien heb ik je inderdaad verkeerd begrepen - mijn fout. Er wordt nogaleens geklaagd over aannemers en wat het allemaal kosten moet.
Hoe het eruit ziet is niet te zeggen zonder de ruimte te zien - je aannemer zal je kunnen vertellen waar 'ie vanuit gaat.

Zelf vind ik het altijd het moeilijkste als de wand- en vloertegels dezelfde maat hebben, dan moet het in 3 richtingen perfect zijn, als je begrijpt wat ik bedoel.

Bij een badkamer waar je bv. iets naar rechts binnenkomt, en in de linkerachterhoek staat een bad, ingetegeld en al, zou je uit kunnen gaan van de hoek waar het eerst je oog op valt ( aansluiting bad, hoek linker-/achtermuur ), en van daaruit met hele maten beginnen. Als de tegels in de hoogte dan niet goed uitkomen met de vloer, kun je ervoor kiezen om de vloer leidend te laten zijn, maar dan heb je een rand "lagere tegels om je bad, en dat moet je mooi vinden.

Als je gebruik maakt van wand- en vloertegels van een verschillende maat, kun je evt op de minst opvallende plaats ( bijvoorbeel achter een radiator, badkamermeubel of staande CV-leiding ) de wandtegels vanuit de hoeken aan laten sluiten, en de " foute " maat waar je op uitkomt samenstellen uit twee tegels, en de "naad" precies erachter laten vallen ( wel voegen uiteraard ). Dan lijken alle tegels perfect vanuit de hoeken aan te sluiten.

Je kunt je voorstellen dat zoiets erg lastig is wanneer je de vloertegels óók perfect aan wilt laten sluiten, en hoe groter de tegel, hoe lastiger het is.

Als je het midden van de muur/muren als referentie aanhoudt, loop je de kans om in de hoeken met hele smalle streepjes te blijven zitten, die de hoeken dan juist weer extra opvallend maken, en omdat dat door de hoek heen ( stel dat je de aanliggende muren óók op die manier tegelt )zelden precies symmetrisch uitkomt wordt dat door de meeste mensen niet als mooi ervaren.

Het is niet voor niets dat mozaïek-tegelmatjes vroeger zo populair waren bij DHZ-ers :)


vr. gr.

Job
 

Droid

  • #6
Het is inderdaad lastig om wand- en vloervoegen te laten stroken... je wilt de vloer over het algemeen als laatste doen... en daardoor kost het veel meet werk om alles te laten stroken.

Snijverlies bepalen is heel moeilijk... het is ook afhankelijk van de obstakels in de badkamer. Heb je alleen maar recht toe, recht aan dan heb je maar weinig snijverlies, maar heb je een dwarsrandje, inbouwreservoir, bad, hoekje hier, hoekje daar dan wordt het een heel ander verhaal.

Kortom: zonder tekening / foto is het absoluut niet in te schatten.


Je kunt je aannemer ook vragen om een tekening te maken van hoe hij de tegels wil gaan verdelen. Dan kun je snel genoeg zien of hij het bij het rechte eind heeft.
 

Haplo

  • #7
Als de wand bijv. 2 meter is, dan heb je 3 hele tegels (3x60) + een stukje van 20 over. Dat is niet mooi. Neem 2 hele (2x60), dan heb je een stuk van 80 over. Deel dit door 2 en je hebt: 40-60-60-40. Dat vind ik de mooiste verdeling, vooral als je grotere tegels gebruikt.
Voor de vloer is het lastiger. Je zou er voor kunnen kiezen om die diagonaal te leggen.
 

Droid

  • #8
En wat nu als er een muur staat, 10cm uit het midden van de badkamer? Dan krijg je daar een snijstuk van 10cm naast... Je reactie klopt wel, maar is niet erg praktijk gericht. Vaak zijn er dingen waar je rekening mee moet houden (zie mijn vorige bericht) en gaat jouw theorie niet op.
 

Haplo

  • #9
Als dat muurtje, laten we zeggen op de eerste 60 tegel staat, dan snij je de tegel, en ga je aan de andere kant van het muurtje door tot je op 60 zit.
Maar zoals je zelf zegt, je kunt niet overal rekening mee houden en moet je soms compromissen sluiten
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Natuurlijk kun je overal rekening mee houden.
En ook het laten doorstroken van de voegen op de vloer en wand is geen probleem.
Maar dan moet je eerst de vloertegels leggen, en dan pas de wandtegels plaatsen.
En van tevoren eerst alles goed uitmeten, voordat je muurtjes of wandclosets gaat zetten.

En wat het snijverlies betreft, hoe groter de tegels, hoe meer snijverlies dat je hebt in de praktijk.
Met bijvoorbeeld tegels van 60x60 cm, is 10 % aan de krappe kant, als je alles symetrisch wilt en alle voegen wilt laten doorstroken.

En je kunt beter een pak tegels overhouden, als 1 tegel te kort komen.
Want als er tegels bijbesteld moeten worden, is de kans op tintverschil heel groot.
 

Droid

  • #11
Peter schreef:
Want als er tegels bijbesteld moeten worden, is de kans op tintverschil heel groot.
En de maat kan ook net een paar streep verschillen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu